19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkBeslenmeİşte Bozanın Hiç Bilmediğiniz Faydaları

İşte Bozanın Hiç Bilmediğiniz Faydaları

İçerikleri

Bildiğimiz gibi, çocuklarda öksürük kış aylarının olmazsa olmazı. Çocuklarda öksürüğü kesmek için kara turp ve ballı karışıma ek olarak doğal bir tedavi yöntemim daha var. Bir çay bardağına boza, üstüne de biraz tarçın döküp için, bunu günde 2 kere uygulayın, göreceksiniz öksürük yok olup gidiyor.Çocuklara boşuna ilaç, antibiyotik vermekten çok daha iyidir.

Bozada A ve B vitaminlerinin dört türü ile C ve E vitaminleri de bulunuyor. Mayalanması sırasında ürettiği laktik asit ise ender gıda maddelerinde bulunuyor ve bu değerli asit türünün hazmı kolaylaştırıcı etkisi var.

iste bozanin hic bilmediginiz faydalari.. 1 İşte Bozanın Hiç Bilmediğiniz Faydaları
Süt yapıcı özelliği nedeniyle hamile bayanlara ve vitamin kaynağı olarak sporculara tavsiye ediliyor. İçinde ilk başta yüzde 20 şeker olsa da daha sonra %8′lere kadar düşüyor. İçindeki yağ oranı da sıfır.

Bozanın Faydaları

Bağırsak florasını düzenler. İçindeki aktif mayalarla probiyotik özelliği vardır. Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcular ve kilo almak isteyen kişilerin kullanımı için uygundur. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır. Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır. Öksürük tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
iste bozanin hic bilmediginiz faydalari.. 2 İşte Bozanın Hiç Bilmediğiniz Faydaları

İçerdiği aktif mayalar sayesinde emziren annelerde süt yapımını artırır. Nitrozamin gibi kanserojen maddelerin vücuttaki oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. İçerdiği aktif mayalar ve faydalı bakteriler sayesinde probiyotik etkisi vardır. Gribal enfeksiyon gibi, birçok enfeksiyona karşı bünyeyi dirençli kılar, yararlı bakterilerle vücuttaki direncin güçlenmesini sağlar. Zengin protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler ve sporcular için çok faydalıdır. Bozanın mayalanması sırasında oluşan laktik asit, hazmı kolaylaştırmada çok yardımcıdır. İçerdiği laktik asit nedeniyle bağırsak florasını düzenleyici role sahiptir. Mide bezlerinin faaliyetlerini olumlu yönde etkiler.

B kompleksi vitaminleri içerdiğinden beslenmede önemli role sahiptir. Zihin açıcı ve sinirleri dinlendirici etkisi vardır. Doğal yatıştırıcı özelliği bulunan boza aynı zamanda zihin açıcıdır. Karbonhidrat ve proteinin yanı sıra birçok besin öğesini içerdiğinden besleyici özelliği nedeniyle “sıvı ekmek” olarak anılır. Öksürük problemi yaşayanları boza sizin sorununuza çare olacaktır. Kilo almakta sorun yaşıyorsanız boza düzenli kullanımda kilo aldırır. A, B6, B12, C ve E vitaminleri içerir. 1 litresi yaklaşık 1000 kalori içerdiğinden, fiziksel aktivitelerde ve yüksek kalori diyeti için önerilmektedir. Birçok besin öğesini içerdiğinden dolayı “sıvı ekmek” olarak da adlandırılır. İçeriğindeki aktif mayalar ve laktik asit bakterileri probiyotik etki gösterir. Bozanın yapısındaki laktik asit, bağırsak florasını düzenleyici ve mide bezlerine olumlu etki sağlamaktadır iste bozanin hic bilmediginiz faydalari.. 3 İşte Bozanın Hiç Bilmediğiniz Faydaları Diyetisyen Sanem Apa’nın ağzından Boza:

Sağlıklı bir içecektir boza, zaten sağlıksız olan bir besin var mıdır ki dünyada? Önemli olan hangi besinin ne miktarda tüketilmesi gerektiğini bilmektir. Çünkü hiçbir besin tek başına mucizevi etki yaratmaz ve yine aynı şekilde hiçbir besin de tek başına suçlu olamaz.
Boza’nın mayalanması sırasında oluşan laktik asit ve içerdiği aktif mayalar sayesinde probiyotik etkisi bulunur. Ayrıca, Zengin karbonhidrat, protein ve B vitamini içeriği nedeniyle enerji ihtiyacı fazla olan kişiler, gebeler, sporcuların kullanımı için de çok uygundur.
Boza’nın içeriği sanılanın aksine sadece şeker değildir. Birçok besine göre besleyici öğeleri çok zengindir.  Boza;  kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin bakımından değerlidir. Mayalı bir içecektir. Bu da içinde laktik asit oluşmasına neden olarak, mideyi koruyucu etki yaratır, sindirimi kolaylaştırır, gaz şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlar, kabızlığı azaltır, mide yanması gibi şikayetlerin oluşmasına engel olur.

iste bozanin hic bilmediginiz faydalari.. 4 İşte Bozanın Hiç Bilmediğiniz Faydaları
Boza’nın Besin Değerleri

100 ml Boza’da; 240 kcal enerji 57.5 gr karbonhidrat, 3.5 gr protein, 0.5 gr yağ, 29 mg kalsiyum, 1,3 mg demir, 97 mg fosfor, 1 mg çinko, 0.09 mg Tiamin(B1 vitamini), 0.05 mg Riboflavin (B2 vitamini),> 1.16 mg Niasin bulunur.

Boza Nasıl Servis Edilir?

Büyük bardaklarda, üzerine tarçın leblebi serpilip, yine yanında kasede bol leblebiyle sunulur. Önce içilen boza sonuna geldiğinde tatlı kaşığıyla afiyetle yenir. O halde bu faydalarının yanı sıra asrın vebası olan kanserden kurtulmak için kış aylarının bu güzel Türk içeceğini bol bol içelim ve sevdiklerimize ikramlarda bulunalım.