İngiltere’de 15 yıl öncesine göre bazı büyük kanserlerde Covid-19 nedeniyle hayatta kalma olasılığı artık daha düşük.
Yapılan bir araştırmaya göre, birçok hasta, sonuçların önemli ölçüde daha kötü olduğu 2000’li yılların başındaki ile aynı hastalıktan ölme riskine sahip. Tümör semptomları olan endişeli hastalar hala pratisyen hekimlerini görmekten korkarken koronavirüs hala büyük bir tehdit
Uzmanlar Kanser Sebebi İle Ölümlerin Artacağı Konusunda Uyarıyor!
Uzmanlar, vakaların toplanmasındaki ve tedavi edilmesindeki gecikmelerin önümüzdeki yıl on binlerce ekstra kanser ölümünü tetikleyeceği konusunda uyarıyorlar.
Mart ayında beklemeye alındığından bu yana, üç milyon İngiliz kanser taraması yaptıramadı, yani 7.200 erken vaka tespit edilmedi. Ayrıca tümör semptomları görülen endişeli hastalar, koronavirüs tehditi sebebi ile doktorlarını görmekten hala korkuyorlar.
NHS İngiltere Ulusal Kanser Direktörü Dame Cally Palmer, tedavi için uzun süre bekleme sebebi ile kanser ölümlerinde büyük artış yaşandığını itiraf etti.
Erken teşhis ve tedavi süreci duraklatıldığı için kanser ölümleri artıyor!
Sağlık uzmanları, kanser tarama ve tedavi sürecinde yaşanan duraklamanın hastalığı yenmek için gerekli olan erken teşhisi devre dışı bıraktığını, bunun da kanserli hastaların hayatta kalma oranları açısından kötü sonuçlar ortaya çıkaracağı konusunda uyarıyorlar.
Bir sağlık uzmanı, yalnızca Covid’e odaklanmanın kanser sebebiyle gerçekleşen ölümleri görmezden gelmek olduğunu söyledi.
Bağırsak tümörü sebebiyle ölümlerin yüzde 17 artacağı tahmin ediliyor
Kanser hastalığı sebebiyle gerçekleşen en ölümcül ikinci kanser türü olan bağırsak tümörlerinden ölüm oranının, yalnızca teşhisin gecikmesi nedeniyle yüzde 17 artacağı tahmin ediliyor.
Tıp dergisi Lancet Oncology’deki modellemeye dayanarak, bu, 2003’teki trendlere benzer şekilde beş yıllık sağkalımın yalnızca yüzde 51,5’e düştüğünü gösteriyor.
Meme kanserinde ise ölümlerinin yüzde on artacağı tahmin ediliyor, yani altı hastadan biri uzun süre yaşamayacak.
2005 yılından bu yana en kötü sonuçlar!
Sonuçlar 2005’ten beri bu kadar kötü değil. Analiz ayrıca özofagus kanserlerinin ölümlerinin önümüzdeki yıllarda yüzde altı artacağı konusunda da uyarıda bulunuyor.
2006’daki oranlara benzer şekilde beş yıllık hayatta kalma oranı yüzde 12’ye düşecek.
Ülkenin en büyük kanser katili olan akciğer tümörü ölümlerinin de yüzde beş artacağı tahmin ediliyor.
King’s College London’daki Kanser Politikası Enstitüsü’nden araştırmacı Prof Richard Sullivan, tahminlerin ihtiyatlı olduğunu söyledi.
Sullivan, şöyle devam etti: “Tedavi veya kabullerdeki değişikliklere değil, sadece tanısal gecikmeye baktığımız için etki muhtemelen tahminlerimizden çok daha kötü olacak. Hiç kimse hastalara temelde ‘evde kal’ dediğiniz büyük bir kilitlenmenin dolaylı etkilerini düşünmedi.
Devam eden biyo-korku, pratisyen hekimlerine başvurmayan hastalar üzerinde hala bir etkiye sahip. Kanserden ölme riski Covid’den çok daha ciddidir, bu nedenle semptomlarınız varsa geçkalmayın.
Kanser sağkalım oranı Batı Avrupanın en kötüsü
İngiltere’deki kanser sağkalım oranları şimdiden Batı Avrupa’nın en kötüleri arasında. İngilizlerin hastalık yüzünden ölme olasılığı Finlandiya’daki insanlara göre dörtte bir oranında daha fazla ve ölüm oranı Yunanistan, Portekiz, İspanya ve Fransa’da daha düşük.
Kanser Araştırmaları Enstitüsü’nden Profesör Clare Turnbull, Lancet modellemesinin, Covid sayesinde bazı kanserlerde hayatta kalmanın on yıldan fazla bir süre gerilediğini öne sürdüğünü söylüyor.
Kamu Politikası Araştırmaları Enstitüsü düşünce kuruluşu tarafından yapılan ayrı bir araştırma, son altı ayda kanserdeki ilerlemenin on yıla kadar kaybolduğu konusunda uyarıda bulunuyor.
Uzmanlar, Covid krizinin önümüzdeki yıl içinde fazladan 35.000 kanser ölümüyle sonuçlanabileceğini tahmin ediyorlar.
Action Radiotherapy başkanı Prof Pat Price, bakanları pandemiye karşı uygulanan “aynı hız, enerji ve odaklanma” ile büyüyen iş yığınıyla mücadele etmeye çağırdı.