14 Eylül 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHastalık Belirtileriİdrar Renginiz Hastalığınız Hakkında İpuçları Veriyor!

İdrar Renginiz Hastalığınız Hakkında İpuçları Veriyor!

Gözleriniz nasıl ruhunuzun penceresiyse, idrarınız da sağlığınızın penceresidir.

İçerikleri

Sağlık kontrolüne gittiğinizde çoğu doktorun idrar testi önerdiğini fark ettiniz mi? Bunun nedeni, idrarınızın vücudunuzda olup bitenler hakkında çok şeyi açığa vurmasıdır. İdrarınızın kokusu, kıvamı ve rengi hastalık veya sağlık durumunuzun göstergeleridir.

İdrar çoğunlukla su,  şaşırtıcı bir şekilde üre, klorür, sodyum, potasyum, kreatinin ve diğer çözünmüş iyonlar gibi çeşitli inorganik ve organik bileşikler gibi maddelerden oluşur. Vücutta herhangi bir dengesizlik idrarın rengini, kıvamı ve kokusunu etkileyebilir.

Açık veya şeffaf sarı renk iyi bir sağlık belirtisidir ve yeterli miktarda su barındıran bir vücudu simgeler. İdrarın karakteristik sarı rengini veren pigment, urokrom olarak bilinir. Böbrekler atıkları uygun bir şekilde işlerken idrar sarı renk alır.

Sıvı emilimi sarı pigmenti idrarla inceltir, bu nedenle su ne kadar çok olursa idrarınızı daha net görürsünüz. Çok az sıvı ve su tüketildiğinde, vücut dehidrate olur ve renk daha yoğun sarı olur.

İdrarınız diğer olağandışı renklerdeyse, bu bir sağlık sorunundan kaynaklanabilir.

İşte çeşitli idrar renklerinin vücudunuz hakkında anlattıkları..

1. Koyu veya Bulanıksa

İdrarınız koyu veya bulanık görünüyorsa, idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek taşı belirtileri olabilir. İdrar yolu enfeksiyonu durumunda, idrarın güçlü bir amonyak veya hafif pis kokusu olacaktır. Enfeksiyona neden olan bakteri, yan ürün olarak kötü koku üretir.

Buna ek olarak, sık idrara çıkma hissine rağmen tuvalete gittiğinizde az idrar çıkarıyorsanız, ağrı veya yanma hissi  ve alt karın ağrısı gibi bir belirtiyle karşılaşırsanız, kendinizi üriner sistem enfeksiyonu için test edin.

Üriner sistem enfeksiyonu çeken hastalarda, doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza danışın. Enfeksiyonu tedavi etmek ve başka sorunları önlemek için antibiyotik gerekebilir. Üriner sistem enfeksiyonunundan evde hazırlayacağınız doğal ilaçlarla da kurtulabilirsiniz.

Dahası, kalsiyum veya fosfor gibi belirli minerallerin aşırı miktarı süt gibi bir renge neden olabilir. Köpüren idrar, diyetinizde aşırı miktarda protein tükettiğiniz veya böbrek sorunu yaşayabileceğiniz anlamına gelebilir. Sorun devam ederse derhal bir doktora görünün.

2. Kırmızıysa

İdrarınız kırmızı veya pembe bir gölgedeyse, bunun nedeni çeşitli olabilir.Bunun ardındaki basit neden, birkaç saat önce yediğiniz bir şey olabilir. Havuç, böğürtlen ve pancar gibi gıdalar idrarınızı pembe-kırmızı bir renge dönüştürebilir. Bu renkli gıdalara renk katan bileşiklerin bazıları, böbrekler işlemden geçirildikten sonra idrarla atılır. Böyle bir durumda, idrar renginiz bir günde normale dönecektir.

Bazen, tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar idrar kırmızımsı bir renk oluşturabilir.

Kırmızı veya pembe bir idrar rengi devam ederse, bu iyi bir işaret değildir. Mesane veya böbreklerde bir tümörü işaret edebilir. İdrarda kan gördüğünüzde, bir böbrek taşı veya bir idrar yolları enfeksiyonu belirtisi olabilir. Ayrıca, prostat veya cıva zehirlenmesiyle ilgili bir soruna da işaret edebilir.

Nedenini kendi başınıza belirlemeye çalışmak yerine, idrarınız pembe veya kırmızı olduğunda doktorunuzla görüşmeniz en iyisidir.

3. Turuncuysa

İdrarınız açık turuncu bir tonda ise, endişelenmeniz gereken çok fazla bir şey yoktur. Bu muhtemelen hafif dehidrasyona (vücudunuzun su kaybetmesine) işaret eder .

Diğer küçük nedenler, idrardan atılan beta-karoten bakımından zengin gıdaları yemeyi içerir. Vitamin B kompleksi gibi takviyeleri ve ilaçları ve birkaç kan sulandırıcıları da portakal sarısı idrara neden olabilir.

İdrarınızdaki turuncu renk uzun müddet devam ederse, karaciğerinizde veya safra yollarında bir problem olduğunu gösterebilir. Karaciğerin iltihabı, karaciğer hücrelerinin anormallikleri veya safra yollarının tıkanması nedeniyle bilirubinin yüksek seviyeleri, idrardaki rengi turuncuya dönüştürebilir.

Aslında turuncu renkli idrar, sarılığın olası semptomudur. İdrarınız turuncu renkte olup, soluk cilt ve gözlerde sararma varsa derhal doktorunuza danışın.

4. Kahverengiyse

İdrar renginin koyu kahverengi veya kola rengi olarak değiştiğini fark ederseniz, diyetinizden, kullandığınız  ilaçlardan  veya bazı sağlık sorunlarından kaynaklanıyor olabilir.

Çok miktarda bakla veya aloe vera yemek kahverengi idrara neden olabilir. Bir takım ilaçlar idrarı koyu hale getirebilir, özellikle de antimalaryal ilaçlar, müshil ilaçlar ve kas gevşeticiler. Ayrıca, aşırı egzersize bağlı kas hasarı, rabdomiyoliz adı verilen, kahverengi bir idrara neden olabilen nadir bir hastalık belirtisi olabilir.

Bunların dışında karaciğer kanseri, siroz ve akut hepatit gibi bazı karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları, bazı idrar yolu enfeksiyonları gibi idrardaki koyu kahverengiye renge neden olabilir. Bu çoğunlukla, aşırı bilirubin’in karaciğerden idrar içine salınmasına bağlı olarak meydana gelir. Bazen, kahverengi idrar porfiri ile ilişkilidir, nadir görülen, kırmızı kan hücrelerinin kalıtsal bir bozukluğudur.

İdrarınız birdenbire kahverengiye dönerse, derhal herhangi bir ciddi sorun yaşanmaması için doktorunuza danışın.