23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerHollanda hükümetinin hazırladığı 'Korona Yasa Tasarısı' protesto edildi

Hollanda hükümetinin hazırladığı ‘Korona Yasa Tasarısı’ protesto edildi

İçerikleri

Hollanda hükümeti, ülkede artan koronavirüs vaka sayısının önüne geçebilmek için maske uygulaması başta olmak üzere acil durum yasa tasarısını hazırlayarak meclise sundu. Yeni yasa tasarısı koronavirüs salgınıyla mücadelede hükümete geniş yetkiler veriyor. Yeni yasa tasarısını protesto etmek için düzenlenen gösterilerde 80 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Vaka Sayısı Son Haftalarda Hızla Arttı

Hollanda’da koronavirüs vaka sayısı son haftalarda hızla artınca Hollanda, Fransa ve İspanya’dan sonra salgının en kötü seyrettiği Avrupa ülkelerinden oldu. Hollanda, vaka sayısındaki ciddi artışın ardından Çek Cumhuriyeti’nden sonra ikinci sıraya yerleşti. Hükümetin salgınla etkin bir şekilde mücadele edebilmesi için hazırlanan acil durum yasa tasarısı, salgın boyunca hükümete geniş yetkiler veriyor. Söz konusu acil durum yasa tasarısının Perşembe akşamı mecliste görüşüldüğü dakikalarda 150 kişilik bir gösterici grubu yasa tasarısını protesto etti. Koronavirüs salgınıyla mücadele için alınan tedbirleri uzun süreden beri protesto eden gruba göre hazırlanan bu yasa tasarısı olağanüstü hal anlamına geldiği için insanların özgürlüklerini kısıtlıyor. Protesto gösterileri izinsiz düzenlendiği için göstericiler, Lahey polisi tarafından dağıtıldı. Yasayı protesto etmek için yeniden meclisin önüne gelen göstericilerden 80’inin gözaltına alındığı bildirildi.

Parlamento Yasa Tasarısına Sıcak Bakıyor

Söz konusu acil durum yasa tasarısına dair aşırı sağcı Özgürlük Partisi ve Sosyalist Parti şüphelerinin olduğunu dile getiriyor. Hollanda meclisinin önemli bir kısmı ise hükümetin salgınla etkin bir şekilde mücadele etmesi ve vaka sayısındaki artışın önüne geçmesi için hükümete salgın boyunca geniş yetkiler tanıyan yasa tasarısına sıcak bakıyor. Hollanda’da vaka sayısı, Eylül ayından bu tarafa her hafta düzenli bir şekilde artıyor. Yine hastaneye yatarak tedavi gören ve yoğun bakım servisine alınan ağır hasta sayısında da düzenli bir artış olduğu görülüyor. Tüm bu gelişmeleri göz önünde bulunduran Hollandalı yetkililer, ağır vakaların Almanya’daki Kuzey Ren Westfalya eylatinde bulunan hastanelerin yoğun bakım servislerinde tedavi görmesi için Alman yetkililer ile görüşmelerini sürdürüyor.

İkinci Dalga Şiddetli Yaşanıyor

Hollandalı yetkililer, ülkede salgının ikinci dalgasının bu kadar şiddetli yaşanmasındaki en önemli etkenin, İspanya ve Fransa gibi salgının yoğun olduğu ülkelere tatile giden ve bu ülkelerde düzenlenen kalabalık partilere katılan gençler olduğunu ifade ediyor. Ülkede yaşanan ikinci dalgada görülen vaka sayısının gençler arasında çok yüksek olması ise Hollandalı yetkililerin bu tezini destekliyor.

Belçika ve Hollanda’da gençlerde görülen koronavirüsün ileri yaş gruplarını etkilemeyeceğine ilişkin bir görüş olduğunu söyleyen Flaman virolog Marc Van Ranst, “Bu çok büyük bir saçmalık. Gençlere enfekte olan koronavirüs, önce ebeveynlerine daha sonrada büyükanne ve büyük babalarına bulaşmaktadır. Bunun böyle olduğuna her geçen gün tanıklık ediyoruz.” diye konuştu.

Koronavirüs İç Mekanlardan Bulaşıyor

Hollanda’da koronavirüs salgınında yaşanan ikinci dalgaya dair açıklamalarda bulunan Hollandalı sağlık yetkilileri ise koronavirüsün en fazla iç mekanlardan bulaştığını ifade ediyorlar. Ancak Hollanda’da İtalya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kalabalık aile kültürü bulunmuyor. İtalyan nüfusunun yüzde 30’u geniş aile kültürüne sahip iken, Hollanda nüfusunun sadece yüzde 4’ü geniş aile kültürüne sahip. Hollanda’daki bu oran Avrupa ortalamasının dahi altında bulunuyor.

Salgın Kalabalık Ortamlardan Yayılıyor

Hollanda’da koronavirüs salgınının bu kadar hızlı yayılmasında maskesiz yapılan 600 kişilik kilise ayinlerinin, ülkede göçmen kökenli olanların yaptığı kalabalık düğünlerin ve gençler arasında düzenlenen koronavirüs tedbirlerinin hiçe sayıldığı kapalı mekanlardaki partilerin etkili olduğu düşünülüyor.