20 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkBeslenmeHem koronavirüsten hem de gripten koruyor! Bu besinleri mutlaka tüketin

Hem koronavirüsten hem de gripten koruyor! Bu besinleri mutlaka tüketin

İçerikleri

Vücudumuzu sadece koronavirüs veya gribe karşı değil, tüm hastalıklara karşı korumak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekiyor. Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde ise dışarıdan alınan besinler çok önemli rol oynamaktadır. Yani vücudumuza dışarıdan giren besinlere dikkat ederek çok basit bir şekilde vücut direncimizi artırabiliriz.

Dünyanın bütün olanaklarıyla koronavirüs salgınıyla mücadele ettiği bugünlerde mevsimsel gribe karşı da mücadele edilmeye başlandı. Vücudumuzun her iki hastalıkla da etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için tüketmemiz gereken besinler ise diyetisyenler tarafından bugünlerde sık sık tavsiye ediliyor.

Her Türlü Vitamini Düzenli Tüketin

Vücudumuzun güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olması için izlenmesi gereken en iyi yol vücudumuzun gereksinim duyduğu her türlü vitamini içeren besinleri düzenli olarak tüketmektir. Bu bizi, Covid-19 virüsü ve gribin yanı sıra her türlü hastalıktan korur.

Her şeyden önce şunun bilincinde olmak gerekir ki hastalıklarla savaşarak vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemi, sağlığımız için en önemli kalkandır. Bağışıklık sistemimiz ne kadar güçlü olursa mevsimsel grip, boğaz enfeksiyonu, soğuk algınlığı gibi birçok hastalığa yakalanma riskimiz o kadar düşer ya da hastalık hafif seyreder.

Haftada 2-3 Defa Balık Tüketin

Güçlü bir bağışıklık sisteminin balık tüketimi ile ilişkisine değinen Diyetisyen Simay Duvan, “Mevsimsel grip salgınının etkili olduğu sonbahar ve kış mevsiminde balık yemeyi kesinlikle ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle yüksek oranda antioksidan etki gösteren Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin soğuk deniz balıklarını tercih etmekte fayda var. Bugüne kadar yapılan araştırmalardan elde edilen veriler Omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, özellikle kolon ve prostat kanserlerinden koruduğunu göstermiştir. Kuvvetli bir bağışıklık sistemine sahip olmak ve hastalıklardan en iyi şekilde korunmak için haftada 2-3 defa balık tüketmek yeterlidir.” dedi.

Her Öğünde Sebze ve Meyve Tüketin

İçeriğinde bol miktarda antioksidan, folik asit vb. vitaminleri, E, C, A vitaminleri, selenyum vb. mineralleri, oligosakkaritler ve bazı fenolik bileşenleri barındıran sebze ve meyve tüketiminin önemine değinen Dyt. Simay Duvan, “İçeriğinde bol miktarda antioksidan barındıran sebze ve meyveler, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direncini artırdığından hastalıklara karşı korur. İçeriğinde yüksek miktarda C vitamini barındıran yeşil biber, kuşburnu, maydanoz, portakal, greyfurt, çilek, kivi, enginar, içeriğinde bol miktarda E vitamini barındıran ceviz, badem, zeytinyağı, fındık ve türevleri, içeriğinde bol miktarda A vitamini ve beta karoten barındıran ıspanak, havuç, domates, pırasa, brokoli, bal kabağı ve türevleri vücut direncinin artırılması ve güçlü bir savunma sistemi için sofralarda mutlaka tüketilmesi gereken sebze ve meyvelerdir.” ifadelerine yer verdi.

Yulaf Zengin İçeriğiyle Sağlığı Koruyor

İçeriğinde bol miktarda besin bileşenlerini barındıran yulafın çok güçlü bir karbonhidrat ve lif kaynağı olduğuna vurgu yapan Dyt. Duvan, “Yulafın içeriğindeki beta-glukan maddesinin kanser, şeker hastalığı, mikrobiyalenfeksiyonlar ile yüksek kolesterolün tedavisinde çok etkili olduğu yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Bağışıklık sistemini uyarma kabiliyetine sahip yulaf, soğuk algınlığı ve grip gibi salgın rahatsızlıklara çok sık yakalanan ve günlerinin çok stresli geçtiğinden şikayet eden insanlar tarafından bol tüketilmelidir.” diye konuştu.

Yüzyıllardır Değişmeyen Şifa Kaynağı Sarımsak

Tükettiğimiz besinlerin lezzetine lezzet katan sarımsağın birçok hastalığı tedavi eden doğal antibiyotik olduğuna değinen Dyt. Simay Duvan, “Yüzyıllardan beri birçok derdin devası olan sarımsak, içeriğindeki ‘allicin’ maddesi ile güçlü bir antioksidan etkisi yarattığından bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direncini artırır. Sarımsağın birçok hastalığın önlenmesinde de etkisi olduğu bilinmektedir.” şeklinde konuştu.

Yoğurt ve Kefir Günlük Tüketilmeli

Bağırsak florasını düzenleyen probiyotiklerin, bağırsak florasını geliştirdiğinden bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesinde önemli rol oynadığını söyleyen Dyt. Simay Duvan, “Antioksidan etkiye de sahip olan probiyotikler, enflamatuar rahatsızlıkların engellenmesinde koruyucu etki göstermektedir. Probiyotik özellikleri ile dikkati çeken kefir ve yoğurt, vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için hastalıklardan korunmada en önemli yardımcılar arasındadır. Mevsim geçişlerindeki salgın hastalıklardan korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken bir besindir.” dedi.

Güçlü Kalp İçin Yeşil Çay

Yeşil çayın içeriğindeki ‘kateşin’ maddesinin antioksidan etki yaratarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ifade eden Dyt. Simay Duvan, “Kalbin çalışmasını düzenleyen yeşil çay, kalbi kuvvetlendirdiği gibi kan şekerini de dengelemektedir. Vücutta idrar söktürücü yani diüretik etki yapan yeşil çayı tansiyon ve böbrek rahatsızlığı olanlar, doktorlarına danışmadan içmemelidir.” ifadelerine yer verdi.

Vitamin ve Mineral Deposu Zencefil

Taze zencefilin içeriğinde birçok minerali ve vitamini de barındırdığını söyleyen Dyt. Duvan, “C vitamini, demir, kalsiyum, B6 vitamini, potasyum, magnezyum, manganez ve lif bakımından oldukça zengin olan zencefil, grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi salgınlardan korunmak için bire birdir. Soğuk bir günde insanın içini ısıtan zencefil, gribin en önemli semptomları olan mide bulantısını, kusmayı, soğuk terlemeyi ve baş dönmesini azaltır. Hastalık öncesi dönemde koruyucu olarak, hastalıkta ise iyileştirici olarak zencefil tüketilmelidir.” diye konuştu.

Suyu Bol Tüketin

Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte su tüketiminin azaldığına dikkat çeken Dyt. Simay Duvan, “Sonbahar ve kış mevsimlerinde hava sıcaklıklarında düşme olsa da vücudun su ihtiyacında bir değişiklik olmaz. Özellikle gripten korunmada günlük 2-2,5 litre su tüketimi çok önemlidir. Bağışıklığı kuvvetlendirmek ve suya aroma katmak için suyun içerisine birkaç dilim limon katılabilir.” şeklinde konuştu.

Şeker Tüketmeyin

Şekerin aşırı tüketilmesi halinde bağırsak florasının bozulduğunun ve bağışıklık sisteminin baskılandığının son senelerde gerçekleştirilen araştırmalar ile kanıtlandığına değinen Dyt. Duvan, “İnsan vücudundaki karbonhidrat yükünü artıran şeker, solunum yolu rahatsızlıklarının daha ağır seyretmesine neden olabilir. Bu nedenle beslenirken şeker ve şeker içeren besinlere mümkün olduğunca az yer verilmeli ve paket gıdalardan kesinlikle kaçınılmalıdır.” dedi.

Hem koronavirüsten hem de gripten koruyor! Bu besinleri mutlaka tüketin