Hayatta bir adaletsizlik olduğunu fark etmemek zor. Bazı insanlar çok çeşitli yiyecekler yiyebilir ancak kilo almazlar. Bazıları ise az yer ama aynı zamanda kilo verme konusunda başarısız olurlar. Bu durum hormonlarla ilgilidir. Hangi hormonlar kilo aldırır sıklıkla araştırılmaktadır. 10 farklı hormonun kilo alımını nasıl etkilediğini ve kilo vermenizi nasıl engellediğini yazımızın geri kalanında.
Hormon Nedir?
Hormonlar, vücudunuzdaki tüm vücut fonksiyonlarını düzenleyen kimyasallardır. Hormonlar, gıdalardan sindirim sistemi yoluyla kan dolaşımına giren maddelerin düzgün bir şekilde çalışabilmesi ve sağlıklı olabilmesi için uygun şekilde işlenmesinden sorumludur. Elbette kilo üzerinde de etkileri bulunur.
Hormonlar, diyet yaparken ve düzenli olarak spor salonuna gittiğinizde bile kilo almanıza neden olabilir. Mesele şu ki hormonlar dengeli değilse, yetersiz olan hormonlar diğerlerinin işini bozabilir. Bu nedenle hangi hormonlar kilo aldırır bilinmelidir. Örneğin, üreme sisteminin işlevlerinden sorumlu hormonların dengesizliği varsa, bu sadece gebe kalma, şiddetli menopoz, şiddetli PMS ile ilgili problemleri ortaya çıkarmaz. Bu hormonun dengesizliği yorgunluk, tahriş, kilo alma, uykusuzluk gibi sorunlara da neden olabilir. Pekiyi hangi hormonlar kilo aldırır ve zayıflamayı engeller?
Hangi Hormonlar Kilo Aldırır?
Hangi hormonlar kilo aldırır ve zayıflamayı engelleri öğrendiğinizde ve önlemini aldığınızda formunuzu korumanız kolaylaşacak ve fit bir vücuda kavuşabileceksiniz. Gelin, hangi hormonlar kilo aldırır yakından inceleyelim.
Tiroid Hormonu
Tiroid sorunları kilo alımına neden olabilir. Tiroid hormonu yağların parçalanması için komut verir. Bu nedenle seviyesi düşük olduğunda yağ birikimi artar, kişi ainden kilo almaya başlar.
Tiroid hormonlarının dengesini sağlamak için iyi pişmiş gıdalar tüketin ve sebzeleri çiğ yemeyin. İyotlu tuz kullanmayı tercih edin. Tirodin dengelenmesi için yenilebilecek diğer yiyecekler şunlardır:
- Dereotu
- Kemik suyu
- Süt ve süt ürünleri
- Zeytin yağı
- Yumurta
- Bakla
İnsülin
Pankreas tarafından üretilen insülin hormonu yağları parçalayan enzimleri aktif hale getirir. Bu nedenle yağ metabolizmasında önemli bir role sahiptir. Ayrıca tüketilen fazla şekeri yağ dokusuna dönüştürür ve kilo almaya da neden olabilir.
İnsülin hormonunu sağlamak için öncelikle işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Alkol gibi işlenmiş ve şekerli içeceklerden tüketmeyin. Uyumadan birkaç saat önce yemek yemeyi bırakın. Tükettiğiniz besinlere yeşillikleri, meyveleri, kuru yemişleri, zeytin yağını ve tohumları dahil edin.
Günde üç ila dört litre su için. Omega-3 de insülin hormonunu dengelemek için önemlidir, omega-3 takviyesi alabilirsiniz.
Leptin
Leptin iştahı düzenler ve enerji metabolizmasından sorumludur. Leptin seviyesi düştüğü oranda iştah seviyesinde artış görülür. Bu durum kilo alımına neden olur.
Leptin seviyesinin dengelenmesi için yapmanız gerekenlerden biri dinlenmektir. Uykusuzluk arttıkça leptin seviyesi düşecektir. 3-4 saatte bir şeyler yiyin ancak şekerli işlenmiş gıdalardan kaçının. Meyveler, yeşil yapraklı sebzeler ve sağlıklı atıştırmalıklar leptin seviyesinin düzene girmesi için tercih edilmelidir. Ayrıca bol bol su içmelisiniz.
Girelin
Girelin hormonu acıkmanıza neden olur, sinir sistemini uyarır ve kardiyovasküler sistemi korur. Sık sık atıştırıldığında girelin seviyeleri düşer, kaygı ve stres miktarı artar. Yiyecek yokluğunda artan hormon seviyesi bu depresif durumları azaltır. Bu hormonun dengesini sağlayabilmek için günde dört beş öğün yeterlidir, ikisi ara öğün olmak üzere.
Ayrıca taze meyveler, sebzeler, protein, lif ve sağlıklı yağlar yiyin. Yemeklerden ve egzersizden 20 dakika önce yarım bardak su için.
Östrojen
Östrajen seviyesinin düşmesi erkek tipi yağlanmaya yani karın çevresinde yağ hücrelerinin birikmesine neden olur. Östrojen seviyesinde dengesizlikleri azaltmak için alkolden kaçının. Tam tahıllar, sebze ve meyve tüketin. Ayrıca egzersiz yapmaya özen gösterin.
Progestron
Progestron hormonun seviyesi düştüğünde vücut ödem tutmaya başlar. Ödem vücut hacminin artmasına neden olur. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve stresi minimize etmek bu hormonun dengede kalmasına yardımcı olur.
Testosteron
Kadınlarda testosteron arttığında regl döngüsü aksar, polikistik over sendromu gelişir. Bu duerum kontrolsüz kilo artışına neden olur. Testosteron dengesini sağlamak için diyetinize kuru erik, kabak çekirdeği, keten tohumu ve kepekli tahıllar gibi lif açısından zengin yiyecekleri dahil edin. Düzenli egzersiz yapın, C vitamini, probiyotikler, magnezyum, çinko, protein takviyeleri alın.
Kortizol
Stres ve uykusuzluk kortizol hormonun seviyesini yükseltir. Kortizol hormonu yükseldiğinde iştah artar ve kontrölsüz bir gıda alımına neden olabilir. Sürekli stres nedeniyle kortizol hormonu yükselenler fazla yemese bile kilo alabilir. Kortizolün yükselmemesi için stresle nasıl baş edeceğinizi öğrenebilirsiniz. Rahatlatıcı, heyecan verici hobilerle meşgul olun, arkadaşlarınızla ve ailenizle daha fazla zaman geçirin, yeterince uyuyun.
Melatonin
Melotonin hormonu bağışıklık sistemini uyarır. Melatonin aynı zamanda uyku hormonudur ve bir kişi ne kadar az uyursa kilosunu kontrol altında tutması o kadar zorlaşır. Uyku sırasında melatonin kalori yakan özel bir hücre üretir. Az uyunduğunda bu süreç aksar.
Melatonin hormonu dengede tutmak için karanlık bir odada en az yedi sekiz saat uyuyun. Melatonin içeren badem, kiraz, kişnişi de tüketebilirsiniz.
Büyüme hormonu
Büyüme hormonu işler yolunda gittiğinde yağların salınmasını ve parçalanmasına zemin hazırlar. Ancak büyüme hormonun seviyesi düştüğünde bu süreç engellenir. Büyüme hormonun dengesini sağlamak için stresten kaçının, işlenmiş yiyecekler yemeyin. Yatmadan önce kahve içmeyin çünkü bu büyüme hormonu miktarını azaltır.
Sizin de fazla kilolarla probleminiz varsa hangi hormonlar kilo aldırır yazımızdaki açıklamaları dikkate almanızı öneririz.
Hangi Hormonlar Kilo Aldırır, Zayıflamayı Engeller?
- Hormonal Bozukluklar Nelerdir? Hormon Bozukluğu Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
- Hangi Hormonlar Kilo Almanıza Sebep Olur? Çözümü Nedir?
- Doğal Yollarla Hormon Düzeyleri Nasıl Dengelenir?
- Kilo almanıza yol açan 9 hormon ve bunu engellemek için yöntemler