23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerHamilelikte ayak şişmesi nasıl geçer, sebepleri nelerdir?

Hamilelikte ayak şişmesi nasıl geçer, sebepleri nelerdir?

İçerikleri

Ayak şişmesinin birçok farklı nedeni bulunmaktadır. Ayak şişmesinin tedavi edilmesi içinde kesinlikle sebebinin bilinmesi gerekmektedir. Eğer ki ayak şişmesinin nedeni bilinirse, tedavisi de daha kolay olacaktır. İşte, ayak şişmesinin bazı nedenleri;

Hamilelikte Ayak Şişmesi

Ayak şişmesine sebep olan en bilinen nedenlerden birisi hamileliktir. Hamilelikte eller, yüz ve ayaklar şişmektedir. Hamilelikte ayak şişmesi için yapılabilecek bir şey yoktur. Hamilelikte şişen ayaklar, doğumdan sonra eski haline dönecektir. Bunun için de uğraşmanıza gerek yoktur. Riskli ya da farklı bir durumda değildir.

Adet Döneminde Ayak Şişmesi

Kadınların adet döneminde vücutları ödem toplarlar. Kadınların vücutlarının ödem toplaması nedeniyle adet dönemlerinde ayaklarda ödeme mahkum olarak, şişer. Adet döneminde şişen ayaklar içinde bir çare yoktur. Ancak bilinmelidir ki adet döneminde oluşan ayak şişmesi adetiniz bitmeden birkaç gün içinde son bulacaktır.

Ortepedik Sorunlar

Sürekli ayakta durmak, sürekli oturmak ya da sürekli yatmak gibi ortopedik sorunlarda ayak şişmesine neden olmaktadır. Vücut devamlı hareket gereksinimi duymaktadır. Hareket olmadığında vücutta şişlikler ortaya çıkacaktır. Özellikle de ayaklar ilk olarak şişecek yerlerdir. Bunun için özellikle hareket etmeye ve tek bir pozisyonda durmamaya özen göstermelisiniz. Masa başı çalışıyor olabilirsiniz ancak günde bir saat yürüyüş yapmanız dahi size çok büyük fayda sağlayacaktır.

Diyabet

Diyatbette ayak şişmesine sebep olan bir hastalıktır. Diyabet hastalarında ayak şişmesi şekerleri yükseldiğinde olur. Bunun için yapılabilecek bir şey yoktur. Tek yapılabilecek şey şekere dikkat etmektir.

Alerji

Alerjilerin kendini gösterdiği farklı tipler bulunmaktadır.Alerjinin kendisini gösterdiği bir başka çeşit ise şişkinliklerdir. Alerji ayak şişmesine sebep olan önemli bir faktördür. Bunun için alerji yaratacak şeylerden uzak durulması tavsiye edebileceğimiz tek öneri.

Hava Sıcakları

Hava sıcakları ya da ayağın sıcakta kalması ile de ayakta şişkinlikler oluşur. Bu şişkinler için yapabileceğiniz yöntemler bulunmaktadır. Diğer sorunlarda ayak şişliklerine yapılabilecek bir şey yoktur. Ancak hava sıcaklarından ayak şişmesi olmuşsa yapabilecekleriniz bulunmaktadır. Ayağınızı soğutmak, ayağınızı nemlendirmek, ayağınıza masaj yapmak ve kan akışını hızlandırmak gibi yöntemler ile ayak şişliklerinizi de geçirebilirsiniz.

Hamilelikte Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Hamilelik sırasında ayak ve ayak bileği şişliğine çeşitli faktörler neden olur. Başlangıç ​​olarak, vücudunuz hamilelik sırasında daha fazla sıvı tutar. Ayrıca, büyüyen rahminiz damarlarınıza baskı uygular ve bu da kanınızın kalbinize geri dönmesini engeller. Hormonal değişiklikler de ayak şişmesine neden olur.

Hamilelik sırasında ayak ve ayak bileği şişmesi sık görülür ve genellikle doğumdan sonra gider. Bu arada, hamilelikte ayak şişmesine aşağıdaki uygulamalar yardımcı olabilir;

Uzun Süre Ayakta Durmayın

Uzun süre ayakta durmaktan kaçının. Yapabildiğiniz zaman, ayaklarınız yukarı oturarak oturun ve ara sıra ayaklarınızı ayak bileklerinde döndürün ve baldır kaslarınızı germek için ayaklarınızı hafifçe bükün. Daha da iyisi, bacaklarınız yükseltilmiş olarak uzanın.

Sol tarafınıza uyuyun

Bu, kanı vücudunuzun alt yarısından kalbinize (inferior vena cava) geri döndüren büyük damarı bastırır. Bacaklarınızı yastıklarla hafifçe kaldırmanız da yardımcı olabilir.

Kompresyon çorapları giyin

Sağlık hizmeti sağlayıcınız, gün boyunca destekleyici tayt veya çorap giymenizi önerebilir.

Her Gün Fiziksel Olarak Aktif Olun

Yürüyüşe çıkın, sabit bir bisiklet sürün veya havuzda yüzün.

Havuza Girin

Ayak ve ayak bileği şişmesi için su basıncı kullanımı hakkında çok az araştırma olmasına rağmen, bir havuzda ayakta durmak veya yürümek, bacaklardaki dokuları sıkıştırmaya yardımcı olur ve hamilelik sırasında şişmeyi geçici olarak giderebilir.

Bol Kıyafetler Giyin

Sıkı giysiler kan akışını kısıtlayabilir. Ayak bileklerinde veya baldırlarda sıkı bantlı çorap veya çorap giymeyin.

Bazı araştırmalar, ayakların, ellerin ve kulakların belirli bölgelerine basınç uygulanmasını içeren ayak masajı ve refleksolojisinin hamilelik sırasında ayak ve ayak bileği şişmesinin azaltılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ayrıca aya şişmesi günlük içmeniz gereken su miktarını azaltmanız anlamına gelmez. Tıp Enstitüsü, hamilelik sırasında günde yaklaşık 10 bardak (2,4 litre) sıvı önerir.

Hamilelik sırasında hafif ayak ve ayak bileği şişmesi normal olsa da, ağrılı ani şişlik – özellikle de yalnızca tek bacaktaysa – kan pıhtısı (derin ven trombozu) belirtisi olabilir. Şişlikteki ani bir artış da kan basıncınızın normalden yüksek olduğu anlamına gelebilir. Her iki koşul da hızlı değerlendirme ve tedavi gerektirir.