19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkHamilelikHamilelik belirtileri neler, ne zaman başlar? Hamilelik testi ne zaman yapılır?

Hamilelik belirtileri neler, ne zaman başlar? Hamilelik testi ne zaman yapılır?

İçerikleri

Hamilelik için testlerin yapılması ve ultrasonla bebeğin durumunun incelenmesi, cinsiyetinin tespit edilmesi gibi pek çok farklı işleyen süreç bulunuyor. İlk olarak bir kadının hamile olup olmadığı hakkında herhangi bir fikri olmadığı fakat şüphelendiği dönemde yapılabilecek en doğru işlem hamilelik testi satın almaktır.

Hamilelik testi kullanımı idrarın testin üzerine damlatılacak olan birkaç damlasıyla birlikte istenen sonucun elde edilmesini sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle son derece pratik ve hata payı son derece düşük olan modern uygulamaların başında geliyor. Hamile olan kişilerde test sonucu pozitif çıkarken, hamile olmayan veya henüz belirlenemeyecek durumda olan kişilerde ise negatif sonuçlarıyla karşılaşılıyor.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin pek çok belirtisi bulunduğu için, sadece birinin görülmesi durumunda, hiçbir şekilde test uygulamadan hamileliğin oluştuğuyla ilgili bir durumla karşılaşıldığı anlamına gelmeyecektir. Hamilelik belirtilerinin aşağıdaki şekilde sıralanması ve bunların düzenli olarak görülmesi halimde doktora başvurulması veya testin yapılması gereklidir. Eğer birlikteliğin ardından ortalama 15 ila 20 gün boyunca herhangi bir şekilde test yapılmadıysa, bu durumda doğru sonucun elde edilebilmesi için test en iyi yöntem olacaktır.

Belirtiler kısa süre içerisinde kendini göstermeye başlayacak fakat bazı durumlarda özellikle sadece bulantıyla karşılaşıldığında test yapan kişiler bulunuyor. Hamilelik belirtileri ve adet durumundaki bozulma nedeniyle özellikle gecikmenin nedeninin tamamen hamilelikle bağlantılı olduğuna yönelik görüş de yaygın bir yapıya sahiptir. Aşağıdaki belirtilerin her birini inceleyerek, hamileliğinizin bulunup bulunmadığına dair genel bir yargıya sahip olabilirsiniz. Belirtilerin görülmesi durumunda ise test yaptığınızda çoğu zaman düşündüğünüz şekilde bir sonuçla karşılaşırsınız.

Hamilelik Nasıl Anlaşılır?

  • Kokuların güzel veya kötü olması fark etmeksizin her kokuya karşı aşarı hassasiyet durumuyla karşılaşılabilir. Özellikle ağır parfümler ve sigara kokusuna hiçbir şekilde tahammül edilemez hale gelmek son derece sık karşılaşılan bir durumdur.
  • Halsizlik ve uyku halinin sürekli olması durumunda özellikle hamile kişilerde ilk 4 ay için bu evreye dikkat edilmesi gerekecektir. Yorgunluğun azaltılması ve ağır işlerde çalışmak yerine gün içerisinde biraz daha fazla dinlenilmesi son derece önemlidir. Aşırı derecede halsizlik nedeniyle bazı durumlarda otururken dahi uyuklama söz konusu olacaktır. Hamileliğin genel yapısı itibariyle sadece ilk 4 ay içerisinde normalden çok daha fazla uyku isteği ortaya çıkacaktır.
  • Normalden çok daha sık bir şekilde tuvalete gitme isteği gelecek ve sık sık olmasının yanı sıra idrarın baskısı da kendini göstermeye başlayacaktır. Özellikle erken hamilelik evrelerinde üşümeye veya aşırı terlemeye neden olabilecek aktiviteler nedeniyle değil, tamamen kişinin biyolojik evreleri nedeniyle genel bilgi edinmek mümkün olacaktır. Bu durumu kişi kendisi de çok net bir şekilde anlayabileceği için, en net gebelik belirtileri arasında, idrara çok sık çıkma durumu gösterilebilir.
  • Baş dönmesi ve odaklanma problemlerine ek olarak gözde kararma hissiyle karşılaşılması durumunda özellikle erken hamilelik evresinde olunduğunun bir göstergesidir.
  • Kanamaların görülmesi veya akıntıların herhangi bir evrede olma belirtisi yerine tamamen yersiz bir şekilde görülmeye başlanması da belirtilerden bir tanesidir. Regl kanamalarından tamamen farklı bir yapıya sahip olmaları nedeniyle kendini net olarak belli edecektir.
  • Göğüste ve meme uçlarında yaşanan ani değişimlerle birlikte aslında ilk iki hafta içerisinde net belirtilerin elde edilmesi mümkün oluyor. Göğüste bıçak saplanıyor hissi veren ani ağrıların tamamen hamilelikten dolayı olduğu öne sürülmüyor olsa dahi, hamilelik evrelerinde bu durumla sık sık karşılaşıldığına şahit olunmuştur. Hamilelik sürecine yönelik dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise meme uçlarındaki şişkinlik ve hassasiyetin oluşma sürecidir. Sinir uçlarının çok daha hassas bir hale gelmesinin yanı sıra, herhangi bir temasta veya normal bir zamanda da ağrı oluşumu ve bu ağrının devam etme durumu, hamilelik belirtisi olarak yorumlanır.
  • Regl / Adet gecikmesiyle ilgili durum, kadınlar tarafından hamilelik testinin yapılmasına neden olan ve genellikle normal bir süreç olmasına karşın hamilelikle yorumlanan yapıya sahiptir. Normalde de kendi tarihinden birkaç gün öncesine veya sonrasına sarkma durumu söz konusu olabiliyor. Bu tarz süreçlerde herhangi bir sağlık sorunu endişesi taşımak yerine, hamile olunduğunun düşünülüyor olması durumunda ise 2 ile daha fazla günlük gecikmelerde test yapılabilir.

Adet Gecikmesi Hamilelik Belirtisi Midir?

Adet gecikmesiyle karşılaşılması durumunda özellikle kaç gün karşılaşıldığı yerine, normalde de bu tarz durumların olabileceğinin öngörülmesi gerekiyor. Her adet gecikmesi hamilelik belirtisi kanama durumlarıyla karşılaşılması için herhangi bir sorun yaşanmaksızın bilgi edinilmesini sağlayacaktır. Gecikmenin yaşanması durumunda test yapılabilir fakat eğer adet döneminden 2 veya daha fazla gün boyunca gecikmelerde ise belirtiler çok daha net görülmeye başlanacaktır.

Mide Bulantısı ve Kusma Hamilelik Belirtisi Midir?

Mide bulantısı ve kusma hamilelik belirtileri arasında hem çok sık görülen hem de hamile olma durumunun tespit edilebilmesi için en çok yararlanılan done olarak tanımlanabiliyor. Bu süreç sadece hamileliğin ortasında değil, en başında dahi kendini gösterebildiği için özellikle testlerin yapılmasının nedeni genellikle mide bulantısıyla karşılaşılma durumu oluyor.

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hamilelik testinin yapılmasını sağlayan süreç genellikle 1 hafta ve daha sonraki döneme ait oluyor fakat bazı kişilerde hormonların ve gebelik döneminin oluşma sürecinde 1 aya varan zamanlar da görülebiliyor. Bunun yanı sıra eğer birlikteliğin ardından 48 saat sonrası olacak şekilde testleri yaparsanız, gebelik durumu hakkında genel bilgi edinme olanağına sahip olacaksınız. Hamilelik testi ne zaman yapılır şeklinde sorgulama yapıldığında özellikle adet gününün bir ila iki gün gecikmesi halinde testin yapılması da en doğru sonuç alınabilecek dönemle karşılaşılıyor.

En Erken Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Gebelik sonuçlarının beklendiği gibi çıkabilmesi ve verilerin doğrulanabilir yapıya sahip olması için ilk 48 saatin ardından testin yapılması da uygundur. Bu süreçte Beta HCG testinin yapılacak olması nedeniyle kanda direkt olarak bu hormonun yer alıp almadığının anlaşılması mümkün olacaktır. İlk 48 saat içerisinde eğer ertesi gün hapı veya buna benzer haplar tüketilerek hamilelik önlenmeye çalışılmadıysa, sperm yapısı ve yumurta kalitesine bağlı olarak döllenme gerçekleşerek hamileliğin başlangıcı için ilk adım atılmış olacaktır. Gebelik sürecinde ilk 2. Gün ile 10. Hafta arasında Beta HCG hormonu sürekli olarak artarak devam eder. Hamilelik testi nasıl yapılır şeklinde bir sorgulama yapıldığında özellikle testin ilk hafta içerisinde veya regl döneminin gecikmesiyle birlikte ilk haftada yapılabileceği bilgisine ulaşılır.

Gebelik dışında da direkt olarak kanda Beta HCG hormonunun tespit edilemeyeceği için, normal zamanda yapılması halinde test her zaman için negatif çıkacaktır. Bazı kişiler tarafından gebeliğin ilk ayı veya ikinci ayı içerisinde de bebeğin hayatta olup olmadığının öğrenilebilmesi amacıyla testler alınarak uygulanıyor. Bu işlemler doğru olmadığı gibi, bebeğin ölü doğacak olması durumunda kandaki Beta HCG değerlerinin düşmesine yol açmayacağı için sonuç hep pozitif çıkacaktır. Anlık test problemlerinde negatif çıkması durumunda ise bebeğin öldüğüne işaret etmez. En doğru bilgiye direkt olarak doktora gittiğinizde ulaşma olanağına sahip oluyorsunuz.