24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerHamileler covid-19 aşısı yaptırmalı mı?

Hamileler covid-19 aşısı yaptırmalı mı?

İçerikleri

Covid-19 virüsünün tüm dünyayı etkilemeyi sürdürdüğü bugünlerde ülkemizde, Covid-19 virüsüyle daha güçlü bir şekilde mücadele edebilmek için aşılama çalışmalarına büyük bir hız verdi. Aşılama oranlarının her geçen gün arttığı ülkemizde hamile bayanlar, Covid-19 virüsü aşısıyla ilgili internetten çok detaylı araştırma yapmaktalar.

Aşı Bebekte Anomali Riskini Artırmıyor

Anne adaylarının zihinlerini meşgul eden sorulara açıklık getiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, “Hamileliğin her döneminde Covid-19 virüsü aşısı yapılabilmektedir. Hamileliğin ilk üç aylık sürecinde Covid-19 virüsü aşısı yaptırmanın he bebek, hem de anne açısından bir sakıncası olduğu bugüne kadar tespit edilemedi. Yani hamileliğin ilk üç aylık sürecinde anne adayına Covid-19 virüsü aşısı uygulanması, bebekte anomali riskini artırmadığı gibi anne adayındaki düşük riskini de artırmamaktadır.” dedi.

Düşüğün Nedeni Aşı Olmasın Diye Aşı 3. Ayda Uygulanmalı

Günümüzde hamile kalan her 7 anne adayından birinin hamileliğin ilk ayında düşük yaptığının altını önemle çizen Prof. Dr. Buyru, “Hamileliğin ilk üç ayı bütün gebelikler için büyük risk içermektedir. Hamileliğin ilk üç ayında düşük riski diğer dönemlere göre çok daha fazladır. İlk 3 ay içerisinde neredeyse 7 gebeliğin biri düşükle sonuçlanmaktadır. Bundan dolayı da başka faktörün neden olacağı düşüklerin ve gebelik kayıplarının Covid-19 virüsü aşısıyla ilişkilendirilmemesi için aşının hamileliğin ilk üç ayından sonra yapılması tavsiye edilmektedir. Zorunlu haller haricinde hamileliğin ilk 3 ayında aşı yapılmasını birçok uzman tavsiye etmemektedir. Şunu da yeniden vurgulamak gerekir ki hamileliğin ilk 3 ayında aşı yaptırmanın anne ve bebek sağlığı açısından bir sakıncası bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Aşı Anne ve Bebek Sağlığını Korumaktadır

Covid-19 virüsü aşıları içerisinde yer alan BioNTech aşısıyla alakalı hamilelere yönelik verilerin olduğunu kaydeden Prof. Dr. Buyru, “20 bini aşkın gebe üzerinde gerçekleştirilen bir araştırma bulunmaktadır. Bu gebeliklerin bir bölümü de doğumla sonuçlanmıştır. Bir bölümünde de gebelik süreci halen sürmektedir. Bu araştırmalar neticesinde gebelik sürecinde Covid-19 virüsü aşısı yaptırmanın anne ve bebek sağlığını koruduğu tespit edildiği gibi aşının önemli bir yan etkisine rastlanmamıştır.” diye konuştu.

Hamilelik sürecinde anne adayına uygulanan aşıların yan etkileri olup olmadığına da değinen Prof. Dr. Buyru, “Aşıdan sonra anne adayında küçük alerjik reaksiyonlar, hafif ateş ve aşı uygulanan bölgenin ağrıması gibi yan etkiler görülebilmektedir. Aşı nedeniyle aşırı alerji, herhangi bir hastalığa yakalanma ve ölümcül yan etki anaflaksi gibi yan etkilere rastlanmamıştır. Bundan dolayı da aşının gebelik sürecinde güvenle uygulanabileceğine dair yeterince veri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen verilerin birçoğu BioNTech aşısıyla ilgili verilerdir. Sinovac aşısıyla ilgili doğrudan bir araştırma bugüne kadar yapılmamasına rağmen Sinovac vb. inaktif virüs aşılarının hamilelik sürecinde uygulanabileceğini ve ciddi bir yan etkisinin bulunmadığını söyleyebiliriz. Bundan dolayı da Sinovac aşısının hamile bayanlara uygulanmasında bir sakınca yoktur. Ancak Sinovac aşısının gebelik sürecinde doğrudan uygulanmasına dair sonuçlarla alakalı bir veri henüz bulunmuyor.” şeklinde konuştu.

Risk Grubundaki Hamileler Aşıyı İhmal Etmemeli

Risk grubunda yer alan hamilelerin Covid-19 virüsü aşısını yaptırmalarını özellikle öneren Prof. Dr. Buyru, “Aslında bütün gebelerin Covid-19 virüsü aşısını yaptırmasını tavsiye etmekteyiz. Özellikle diyabet, tansiyon veya başka bir kronik rahatsızlığı olan gebeler, öğretmen, sağlık personeli ve insanlarla yakın temas kuran meslek grubunda çalışan anne adayları, Covid-19 virüsü aşısı olmayı kesinlikle ihmal etmemelidir. Anne adaylarının önemli bir kısmı Covid-19 virüsü aşısını yaptırmak istiyorlar. Anne adaylarının önemli bir kısmının danışarak aşı yaptırma taraftarı olduğunu söyleyebiliriz.

Hamilelik sürecinde uygulanan aşılar nedeniyle anne adayının vücudunda oluşan antikorlar kan yoluyla bebeğe geçebilmektedir. Hamilelik sürecinde plasentadan bebeğe geçebiliyor. Ayrıca bebeğini emziren annenin vücudundaki antikorlar süt yoluyla bebeğe geçerek bebeği korumaktadır. Ancak Covid-19 virüsü aşısı yaptıran anne adayları, aşının rehavetine kapılarak tedbirleri elden bırakmamalıdır. Covid-19 virüsüne karşı alınan tüm tedbirlere uymaya devam etmelidirler. Kapalı ortamlara girdikleri zaman maskelerini kesinlikle takmalı, ellerini sık sık yıkamayı ihmal etmemeli ve kalabalık ortamlara girmekten kesinlikle kaçınmalıdırlar. Bu sayede hem kendi sağlıklarını, hem de bebeklerinin sağlıklarını güvence altına olurlar.” değerlendirmesinde bulundu.