18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerGüvensiz maske ve tulumlara 759 bin lira ceza kesildi

Güvensiz maske ve tulumlara 759 bin lira ceza kesildi

İçerikleri

Pandemi döneminde Covid-19 virüsüne karşı en büyük güvencemiz olan maske ve tulumlarla ilgili gerçekleştirilen denetimlerde 47 ürün test edildi. Bu testler neticesinde 43 ürünün güvensiz olduğu tespit edildi. Bu ürünlerden 17’sine toplamda 759 bin 716 lira idari para cezası kesildi.

26 Model Marka İle İlgili Süreç Sürüyor

2’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi’nde, ‘Bireysel Koruyucu Donanımlarda Ürün Güvenliği ve Piyasa Gözetimi ve Denetim Faaliyetleri’ başlığı altında gerçekleştirilen oturumda açıklamalarda bulunan ve pandemi döneminde kişisel koruyucu donanımlar ile ilgili gerçekleştirilen denetimler hakkında önemli bilgiler veren Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Aykut Karakavak, “Ocak ayının başından bu tarafa ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle solunum koruyucu maskeler üzerindeki çalışmalarımız sürüyor. Solunum koruyucularla ilgili piyasa gözetim denetimleri yapmaktayız. Bugüne kadar test edilen 47 üründen 43’ünün güvensiz olduğunu tespit ettik. Bu 43 güvensiz ürünle ilgili idari süreci başlattık. Bu 43 üründen 17 marka model ürüne dair 759 bin 716 lira idari para cezası kesildi. 26 model marka ürün hakkındaki idari süreç henüz tamamlanmadı.” ifadelerine yer verdi.

Sağlık Personeline Güvenli Ürünler Sunuluyor

Pandemi döneminde 2 kuruluşun test muayene alt yapısını tamamladığına değinen Karakavak, “2 tane onay almış kuruluşumuzla birlikte test muayene alt yapımız genişledi. Ocak ayında bu kurumlarımız kendi test imkanlarına sahip değildi. Ona kavuşmuş olduk. Bakanlığımız tarafından onaylanmış kuruluşlarımızın akredite laboratuvar alt yapıları kullanılarak sağlık personeline yönelik ürünler test edilerek sağlık personeline güvenli ürünlerin sunulmasına gayret ediliyor.” açıklamasını yaptı.

İnternet Üzerinden Gerçekleşen Satışlarda Denetleniyor

Mart ayı içerisinde yapılan düzenlemeler sayesinde internet üzerinden gerçekleşen satışlarında denetlenebildiğini ifade eden Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesi Başkanı Yavuz Selim Eker, “En önemli eksiklerimiz arasında yer alan internet üzerinden yapılan satışlardaki denetim yetkisini bu kanunla birlikte elde ettik. Birçok ürünün satışı internet üzerinden gerçekleştirilmekte ve bu satışlar üzerinde bir denetim yaptırımı olmadığından çok ciddi sıkıntılar yaşanıyordu.

Maske ve tulum gibi ürünler her ne kadar koruyucu olsa da büyük risk içermektedir. Risk içeren ürün gruplarını ‘Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’ (GÜBİS) sitemizde de dönem dönem yayınlamaktayız. Bu sitenin gayesi güvensiz olan ürünler ile ilgili hızlı bir şekilde tüketiciyi bilgilendirmek ve ticari işletmelere iletilmek suretiyle engel olmaktır.” şeklinde konuştu.