Ana SayfaKadınCilt BakımıGüneş yanıkları, güneş lekeleri, güneş alerjisi, güneş çarpması ve cilt kanseri

Güneş yanıkları, güneş lekeleri, güneş alerjisi, güneş çarpması ve cilt kanseri

İçerikleri

Yaşam kaynağımız güneş…

Pek çok insan için yaz mevsimi, masmavi bir deniz, kızgın güneş ve uzun bir kumsal ile aynı anlama geliyor. Ve hepsinden önemlisi mutluluk demek. Gökyüzünde güneşi görmek bile mutlu olmak için yetiyor aslında. Ancak güneş dikkatli korunulmadığı zaman insan sağlığı için büyük bir tehdide dönüşebiliyor.

Güneş Işınları Cildimize Zarar Veriyor

Güneşin yol açtığı zararların en fazlasını cildimiz yaşıyor. UVA ve UVB ışınları kısa ve uzun vadede ciltte kırışıklık, erken yaşlanma, yüz, boyun ve ellerde esneklik kaybı, nem kaybı ve kahverengi güneş lekeleri gibi hasarlar bırakıyor.

UVB ışınları cildin üst tabakasına nüfuz ederek güneş yanıklarına neden oluyor. UVA ışınlan ise vücut için daha büyük bir tehlike oluşturuyor. UVA cildin derinlerine kadar inerek uzun vadede cilt kanseri riskini artırıyor.

Güneşin Zararlı Etkilerinden Nasıl Korunabiliriz?

Güneşin zararlarından korunmak ve böylece, onun o çok iyi bildiğimiz faydalarından yararlanmak için sağlıklı güneşlenme bilincine ulaşmamız gerekiyor. Bunun için de güneşe çıkmadan önce UVA ve UVB ışınlarının etkileri, korunma yöntemleri, SPF değeri, korunma faktörü gibi güneşe dair çok sık duyduğumuz ancak ne olduktan ve neye yaradıklarını çok iyi bilmediğimiz faktörleri daha yakından tanımamız; cilt tiplerimizi kesin olarak belirleyip güneş altındayken yapmamız ve yapmamamız gerekenler konusunda daha dikkatli davranmamız gerekiyor.

Bitkilere, toprağa enerji veren güneş bazen ciddi sağlık sorunlarının kaynağı da olabiliyor. Başta cilt kanserleri olmak üzere pek çok cilt sorunu güneşle geliyor. Ama buna “Dikkatli olunmadığı taktirde” diye eklemekte fayda var.

Hepimiz hayatımız boyunca en az bir kez güneş nedeniyle sağlık sorunu yaşamışızdır. Belki, güneş altında geçirilen bir günün sonrasında omuzlarımızda oluşan yanıklar ve acı, belki alerjiler, belki de savunmasız bir anımızda yakalayan kuvvetli ışınlar nedeniyle hissettiğimiz halsizlik ve yorgunluk.

Biz bunları, çok ciddi olmayan sağlık sorunları olarak kabul etsek de, aslında ileride daha ciddi problemlere yol açabiliyorlar.

Güneş Lekeleri Ve Çiller

Güneş ışınları, ciltteki renk pigmentlerinin yapı taşı olan melaninleri uyarır. Fazla uyarım ya da melanindeki aşın hassasiyet sonucu cilt renginde farklılıklar meydana geliyor. Güneş lekeleri ve çiller özellikle ileriki yaşlarda önemli estetik sorunlarına yol açabiliyor. Bunları lazer ve kozmetik ürünlerle kısmi olarak gidermek mümkün olsa da en akıllıcası hiç oluşmamalarını sağlamaktır.

Belirtileri

Bu renk değişimleri kendini yüzde, dekolte bölgesinde, sırtta ve ellerde kahverengi lekeler olarak gösterir.

Dikkat

Güneş lekeleri UV ışınlarına uzun yıllar maruz kalmanın sonucunda ortaya çıkar. O nedenle yirmili yaşlarda hiç lekesi olmayanlar, ileri yaşlarda güneş lekeleri ile tanışır. Bu lekelerden korunmanın tek yolu genç yaşlardan itibaren UVA ve UVB ışınlarından korunmaktan geçiyor.