17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerGSS prim borçları silinecek!

GSS prim borçları silinecek!

İçerikleri

TBMM Genel Kurulu’na gönderilen sağlık torba kanun teklifi kapsamında sağlık borçlarının bir kısmı affedilerek silinecek. Geriye kalan borç miktarı içinse ödeme kolaylığı getirilecek. Sağlık sigortasından istifade edemeyen vatandaşlar, kanun tasarısı yasalaştığı takdirde borç tutarının yüzde 50’sini peşin öder veya bu miktarı taksitlendirirse, geriye kalan borç tutarı silinecek. Borç tutarının 5 bin liranın altında olması halinde de borç tutarının tümü silinecek.

Prim borcu olduğu için sağlık hizmetlerinden istifade edemeyen vatandaşlara TBMM’ye sunulan kanun teklifi kapsamında af geliyor. TBMM Genel Kurulu’na gönderilen sağlık torba kanun teklifi kabul edildiği takdirde sağlık borcu olan vatandaşların borçları silinecek.

GSS Kapsamına Kimler Giriyor?

Zorunlu sağlık sistemi anlamına gelen GSS kapsamında ülke nüfusunun tümü sağlık hizmetlerinden istifade etmektedir. Kamu ve özel sektörde çalışanlar ile emekliler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı oldukları için bakmakla yükümlü oldukları kişilerde dahil GSS kapsamında devlet tarafından sunulan sağlık hizmetlerinden istifade etmektedir. Herhangi bir sosyal güvenlik güvencesi olmayanlar ile çalışmayanlar da kendileri ve aileleri sağlık hizmetleri aldıkları zaman bu sağlık hizmetinin primlerini kendi ceplerinden karşılamaktadırlar. Sağlık primlerini karşılayamayan vatandaşlar ise gelir testine tabi tutulmakta ve bu test sonucuna göre karşılanamayan primler devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üstünde olan vatandaşların ödemesi gereken prim miktarı brüt asgari ücretin yüzde 3’ü tutarına tekabül etmektedir. 2022 yılı için bu tutar her ay 150 liraya tekabül eder.

Kanun Teklifi Kapsamına Kimler Giriyor?

Son veriler incelendiği zaman sosyal güvenlik şemsiyesi altında görev yapan çalışanlar ve emekliler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler haricinde genel sağlık sigortası kapsamında 9,4 milyon vatandaşın bulunduğu görülüyor. Bu vatandaşlardan 2 milyonu primlerini kendisi öderken, 7,4 milyon vatandaşın primlerini ise devlet karşılamaktadır. Bunlar haricinde de sağlık sigortası tescilli olduğu halde primlerini ödemediği için devlet tarafından sunulan sağlık hizmetlerinden istifade edemeyen yüzlerce vatandaş bulunmaktadır. Bu vatandaşların prim borçlarını ödeyerek sağlık hizmetlerinden istifade etmesi için geçmiş dönemlerde çok sayıda yapılandırma olanağı sağlandı.

Son olarak geçen sene yapılan yapılandırma kapsamında 2021 yılının Nisan ayını da kapsayan önceki genel sağlık sigortası prim borcu bulunanlara bu borçlarını yapılandırmaları için hak verildi. Prim borçlarının hepsini 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödeyenlerin borçlarına dair gecikme faizi ve cezaların tümü silindi. 2020 yılında da buna benzeyen bir yapılandırma fırsatı sunuldu. Bu yapılandırma fırsatında da 2020 yılı Ağustos ayı öncesinde prim borcu olan vatandaşlara, bu borçlarını yapılandırma imkanı tanındı. Ancak bu yapılandırmalarda ortaya çıkan tablo incelendiği zaman bu yapılandırmalara başvuru sayısının beklenenden çok aşağıda olduğu görülüyor. 2022 yılı başında alınan kararla genel sağlık sigortası kapsamında olduğu halde prim borcundan dolayı sağlık hizmetlerinden istifade edemeyen vatandaşlara, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sağlık tesisleri ve devlete ait üniversite hastanelerinde 31 Aralık 2022 tarihine kadar sağlık hizmetlerinden istifade etme imkanı sağlandı.

Beş Bin Liranın Altındaki Borçlar Silinecek

Şimdi de TBMM Genel Kurulu’na gönderilen sağlık torba kanun teklifiyle sağlık borçlarının bir kısmı silinirken, bir kısmına da ödeme kolaylığı getirilecek. Peki, ‘Bu borçlar nasıl silinecek?’ ve ‘Bu kanun teklifinden kimler istifade edebilecek?’ İşte merak edilen ve vatandaşlar tarafından çok fazla araştırılan bu iki sorunun madde madde yanıtı;

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki sağlık tesislerinde sağlık hizmeti almakta olan ama herhangi bir nedenden dolayı sağlık sigortasından istifade edemeyen vatandaşlar yeni düzenlemeden faydalanabilecek. Ancak Bağ-Kurlu olanlar bu olanaktan yararlanamayacak.

Sağlık sigortasından istifade edemeyen vatandaşların 31 Aralık tarihine kadar olan borçlarında kolaylık sağlanacak. Bu kapsamda kanun tasarısının yasalaştığı tarih itibariyle bir yıl içerisinde borcun yüzde 50’sini peşin veya taksitlendirerek ödeyen vatandaşların geriye kalan yüzde 50 borcu silinecek.

Borcun tutarı 5 bin liranın altındaysa borcun tümü silinecek.

Borç tutarının yarısının 5 bin liranın altında olması halinde de 5 bin liranın tümü silindikten sonra kalan tutarın tahsili yapılacak.

Borcun peşin ödenmesi durumunda bu kişiler hakkında açılmış olan davalar düşecek. Borcunu taksitlendirerek ödeyenlerin ise taksit ödemeleri bitene kadar hakkında açılmış olan davalar durdurulacak.