16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıGörmezden gelmemeniz gereken 7 cilt kanseri uyarı işareti

Görmezden gelmemeniz gereken 7 cilt kanseri uyarı işareti

İçerikleri

Cildiniz vücudunuzun en büyük organı ve aynı zamanda enfeksiyona karşı ilk savunma hattıdır. Bu sebeple bu denli önemli olan cildimiz ile ilgilenmek büyük önem arz etmektedir.

Cildiniz vücudunuzu kapladığı için, elementlerden ve vücudun dayandığı tüm günlük yıpranmalardan sürekli fiziksel darbelere maruz kalır. Bu tahriş edici maddeler arasında en önemlisi güneş ışınlarına maruz kalmaktır, bu da cildinizin sağlıklı olmasını sağlamak için sürekli dikkat gerektirmesinin bir nedenidir.

Cilt, melanomun en ölümcül olduğu çeşitli kanser türlerinden etkilenebilir. Neyse ki cilt kanserlerini görebiliyoruz. Melanomlu kişilerin yüzde doksan ikisi, çoğunlukla erken teşhis nedeniyle en az beş yıl hayatta kalıyor.

Bir dermatolog tarafından kontrol edilmesi gereken bu yedi belirti sizde de varsa dikkat edin.

Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?
Kanserli Ben Nasıl Anlaşılır?

Kanserli Ben Belirtileri Neler? Nasıl Anlaşılır?

1- ABCDE belirtileri:

Birçok insanın derisinde her zaman benler ve çiller gibi lekeler vardır. Ancak potansiyel olarak kanserli bir şeye karşı tetikte olmak için İngilizce bazı sözcüklerin baş harflerinin yan yana gelmesiyle oluşan ABCDE olarak ifade edilen semptomları bilmeniz gerekir.

Kanserli Ben Belirtileri Neler?
Kanserli Ben Belirtileri Neler?

Asymmetry (Asimetri): Sıradan çiller ve benler oldukça yuvarlak veya ovaldir. Daha çok amip gibi görünen benler kanserli olabileceğinin bir işaretidir.
Border (Kenar): Doğal olarak oluşan cilt lekelerinin çoğunun sınırları pürüzsüzdür. Kenarları pürüzü bir ben görürseniz, dikkatli olun.
Color (Renk): Sıradan cilt lekeleri tek renklidir. Benin rengi homojense yani sadece tek renk varsa sorun yok demektir. Düzensiz renkli ben bir uyarı işaretidir. Kahverengi, siyah, kırmızı gibi birden fazla renk oluşmaya başlamışsa sorun var demektir.
Diameter (Çap): Bu çiller ve benler, bir kurşun kalem silgisinin boyutundan büyük olmamalıdır. 6 milimetreden büyük benler tümör gelişimi açısından riskli benler olarak düşünülmelidir.
Elevation (E1) (Yükseklik): Kanserler büyür ve renk değiştirirler. Benlerdeki gelişen bir büyüme endişe vericidir.

2- Diğerlerinden farklı görünen benler:

Kendi cildinizle ilgili içgüdüsel hisler genellikle iyi bir barometredir. Dermatologlar, diğerlerinden farklı görünen herhangi bir büyüme, leke veya lezyonun incelenmesi gerektiğini önermektedirler.

3- Kalıcı açık yaralar:

İyileşmeyen veya iyileşip sonra tekrar açılan yaralar, skuamöz hücreli karsinom gibi melanom dışı cilt kanserinin bir işareti olabilir. Melanom kadar ölümcül olmasa da yine de dikkat edilmesi gereken bir cilt kanseridir.

4- Sürekli kaşınan bir cilt:

Kaşıntılı bir cilt çoğu tehlikeliden daha can sıkıcıdır, ancak onları kaşıntıyı gidermeye yönelik tedavi çabalarına direnenler cilt kanseri olabilir. Her iki durumda da kızarıklığı ve kaşıntıyı gideremiyorsanız mutlaka dermatoloğunuza görünün.

5- Kalıcı nodüller:

Siğillere benzeyen ve tedaviye dirençli parlak yumrular veya benler kanserli olabilir.

6- Pembe benekler:

Kaşıntılı lekelerde olduğu gibi, pembe lekeler tipik olarak kanserli değildir. Yine de kenarları yükselmiş pembe lekeler cilt kanseri belirtisi olabilir.

7- Sebepsiz oluşan yara izleri:

Derideki bir kesik veya aşınma, iyileşirken yara izine neden olabilir. Ancak sebepsiz yere yara izi gibi görünen bir cilt gerilmesi, bazal hücreli karsinomun büyümesi olabilir.

Cildimizin sağlığı konusunda sürekli tetikte olmalıyız. Vücudunuzda oluşmaya başlayan herhangi bir yeni ben veya yumru,  boyut olarak artmaya veya önemli ölçüde değişmeye başladığında bunu bir alarm işareti olarak algılamalısınız. Yıllık dermatolojik muayeneler ile bu sorunların çoğu erken teşhis edilerek tedavi edilebilmektedir. Ancak cildinizde hızlı değişiklikler fark ederseniz hemen dermatoloğunuza başvurun.

Görmezden gelmemeniz gereken 7 cilt kanseri uyarı işareti