25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkGöbek fıtığı nedenleri ve belirtiler

Göbek fıtığı nedenleri ve belirtiler

Göbek fıtığı; bilhassa bebeklerde görülen bir rahatsızlıktır. Ancak, bebekler dışında yetişkin insanların da bu hastalıktan muzdarip olması söz konusudur. Birtakım nedenlere bağlı olarak ilerleyen yaşlarda da göbek fıtığına rastlanabilir.

İçerikleri

Göbek fıtığı; bazı durumlarda herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Ancak, kendi kendine iyileşmeyen vakalarda ivedilikle tedavi sürecine başlanmalıdır.

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı nedir; birçok kişinin aklında bulunan bir sorudur. Bağırsak veya yağ dokularının göbek deliği çevresindeki bir bölgeden geçmesi ve dışarıya doğru fıtık adı verilen çıkıntıya sebep olması şeklinde özetlenebilir. Bağırsak veya yağ dokularının bebeğin anne karnında olduğu dönemde anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek kordonunun karın boşluğu içerisindeki küçük açıklık kısmından geçtiği yere doğru uzanması olarak da farklı bir tanımı yapabilir.

Birçok bebek; göbek fıtığı sorunu ile yüzleşir. Ancak, bebeklerde görülen göbek fıtığı vakaları genellikle zararsızdır. En geç iki yıl içerisinde herhangi bir tedaviye veya cerrahi müdahaleye gerek olmadan kendiliğinden kapanması söz konusudur. Buna ek olarak, göbek fıtığının kendi kendine kapanması; sıklıkla görülmeyen vakalarda en çok beş yaşına kadar devam eder. Fakat, göbek fıtığı; çocuk beş yaşına gelmesine rağmen halen devam ediyorsa ivedilikle tedavi sürecine başlanmalıdır.

Göbek fıtığı; bebeklerde olduğu gibi yetişkinlerde de görülür. Ancak, bu tür vakalar kendi kendine düzelmez. Bu yüzden, vakit kaybetmeden cerrahi müdahaleye başvurulmalıdır.

Göbek Fıtığı Nedenleri

Bebeklerde görülen göbek fıtığı vakalarının birtakım sebepleri vardır.

  • Prematüre doğum
  • Doğumun ardından karın duvarındaki dokuların birbirleriyle tam olarak kaynaşmaması

Bebeklerde göbek fıtığı sebepleri arasında gösterilebilir. Bunun yanı sıra, karın kaslarının olduğu bölgeye haddinden fazla baskı yapılması da yetişkinlerde göbek fıtığı nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Ancak, bu durumu ortaya çıkaran farklı etmenler vardır.

  • Karın cerrahisi operasyonu geçirmek
  • Fazla kilolu olmak
  • Çoğul gebelik
  • Sık aralıklarla hamile kalmak
  • Karın boşluğunda aşırı sıvı birikmesi
  • Kalıcı ve şiddetli öksürük

Karın kaslarına yapılan baskıyı artıran etkenler arasındadır. Buna ek olarak;

  • Ağır kaldırmak
  • Vücut geliştirme ile ilgilenmek
  • Ani bir şekilde eğilip kalkmak
  • Hızlı kilo alıp vermek
  • Kronik kabızlık

Karın içi basıncı doğrudan artıran faktörlerdir. Bu gibi hallerde de göbek fıtığı oluşumu meydana gelir.

Göbek fıtığı; hem erkeklerde hem de kadınlarda görülür. Ancak, kadınların hamile kalmalarından mütevellit erkeklere kıyasla bu sorundan daha çok muzdarip olduklarını söylemek mümkündür.

Göbek Fıtığı Belirtileri

Göbek fıtığı belirtilerinden bahsederken bebeklerdeki ve yetişkinlerdeki vakaların farklı belirtilerle ortaya çıktığını söylemek gerekir.

  • Bebeğin ağlaması ile beraber göbek deliğinin dışa doğru çıkması

Bebeklerdeki göbek fıtığı belirtileri arasında ilk sırada yer alır. Takdir edersiniz ki, bebeklerdeki vakaların belirtileri sınırlıdır. Bu yüzden, anne ve babaların bebeklerinin ağladıkları hallerde vücutlarında meydana gelen değişimleri takip etmesi ve ardından doktora başvurması gerekir.

  • Ağrıdan kaynaklı olarak yürümekte ve günlük aktiviteleri yerine getirmekte zorlanma
  • Göbek deliği bölgesinde dışarıdan bakıldığında net bir şekilde fark edilebilecek bir şişliğin oluşması
  • Fıtığın çok küçük olduğu hallerde bağırsakların bu alana girmesi ve hastada ciddi ağrılar oluşturması
  • Yukarıdaki maddeyle ilişkili olarak fıtık boğulması adı verilen ve ciddi sonuçları bulunan bir rahatsızlığın meydana gelmesi

Yetişkinlerdeki göbek fıtığı vakalarının belirtileri arasında bulunur. Tüm bunlara ek olarak, göbek fıtıklarının büyüklüğü ile fıtık boğulması riski arasında doğru orantı olduğunu söylemek gerekir. Bu yüzden, yetişkinlerde görülen göbek fıtığı küçük boyutlarda olsa dahi en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Göbek Fıtığı Tedavisi

Göbek fıtığı; özellikle yetişkinlerde ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu yüzden, bu sorundan muzdarip olanların en kısa sürede doktora görünmesi gerekir. Göbek fıtığı tedavisi söz konusu olduğunda en çok yama tekniğinden faydalanılır. Bu yöntemin kullanıldığı tedavilerde fıtığın tekrarlama oranı yüzde bir olarak ifade edilmiştir. Buna ek olarak, göbek fıtığı sorununu ortadan kaldırmak adına tedaviye bir önce başlamanın şart olduğunu söylemek gerekir. Geç kalındığı durumlarda tedaviden gerekli verim alınamaz. Açık veya kapalı ameliyat ile göbek fıtığı tedavi edilebilir. Fıtığın konumu, boyutu ve hastanın sağlık durumu dikkate alınarak ameliyat türüne karar verilir.

Siz de göbek fıtığı sorunundan şikayet ediyorsanız vakit kaybetmeden Op. Dr. Çetin Altunal’a tedavi olmalısınız. 2021 yılının genel cerrahi uzmanı ödülünü kazanan Op. Dr. Çetin Altunal sayesinde göbek fıtığı gibi bir sorununuz kalmayacak!

Göbek Fıtığı Ameliyatı

Bilhassa yetişkinlerin muzdarip olduğu göbek fıtığı vakalarında göbek fıtığı ameliyatı ilk seçenek haline gelir. Ameliyat sırasında ilk olarak göbek deliğinin yakınından küçük bir kesi yapılır. Bir sonraki aşamada, fıtıklaşmış dokuya müdahale edilir. Doku; karın boşluğuna itilir. Karın duvarındaki açıklıkların kapatılması; ameliyatın bir sonraki aşaması olarak dikkat çeker. Ayrıca, fıtık genişliğine bağlı yamalar ile takviye yapılarak süreç sonlandırılır.

Göbek fıtığı ameliyatı; genel anestezi altında yapılan ve hastaya hiçbir şekilde rahatsızlık vermeyen bir operasyondur. Kısa süreli bir operasyon oluşuyla avantaj sağlar. Hasta; açık ameliyatın ardından 5-10 gün içerisinde iyileşir. Ancak, kapalı ameliyat daha avantajlıdır. Çünkü, hastanın iyileşme süresi en çok üç gündür. Son olarak, göbek fıtığı ameliyatı sırasında ve sonrasında herhangi bir enfeksiyon riskinin meydana gelme ihtimalinin olmadığını ifade etmek gerekir.