23 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaSağlıkBeslenmeGıda zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenler!

Gıda zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenler!

İçerikleri

Gıda zehirlenmeleri sık sık gerçekleşen son derece tatsız, sağlığı bozucu bazen de ölümcül olabilecek durumlardır. Basit önlemlerle gıda zehirlenmesinden korunmak mümkündür. Bunun için yemeğin son derece temiz ve doğru hazırlanması gerekiyor. Bu şekilde gıda zehirlenmesinden korunmak mümkün olur, evlerde ya da restoranlarda yediğimiz yemekler gıda zehirlenmesine yol açabilir. Gıda zehirlenmesini önlemek için bilinçli olarak alışveriş yapmak gerekiyor. Mesela marketlerden yaptığınız alışverişlerde gıdaların son kullanma tarihlerini öğrenmeniz gerekiyor. Ayrıca besinlerin doğru sıcaklıklarda saklandığından emin olmamız gerekiyor. İşte besin zehirlenmesinden korunmak için yapılması gerekenler;

Besinlerin Son Kullanım Tarihlerine Dikkat Edin

Besinlerin son kullanım tarihi 3 aydan daha uzun değilse almamanızı öneririz. Avrupa’da besinlerin son kullanım tarihlerine 3 ay kaldığında, besinler raflardan indirilir. Dondurulmuş besinleri eve götürürken sıcak havalarda uzun süre tutmamak gerekiyor. Etlerin daima soğuk kalması yararlıdır.

İçinde yaşadığımız dünya gözlerimizle göremediğimiz trilyonlarca virüs ve bakteri barındırmaktadır, bakteriler vücudumuzun her alanında olduğu gibi, kullandığımız eşyaların her noktasında sinsice çoğalacak ortamı beklemektedir. Ortam bulduklarında ise hızlıca çoğalmaya başlarlar. Bunun için ellerimizi sürekli sıcak su ve antibakteriyel temizlik ürünleri ile temizlememiz gerekiyor. Yemek pişirme öncesinde ve yemek yemeden önce ellerimizi temizlememiz gerekiyor. Eğer evinizde evcil hayvan besliyorsanız bu temizliğe biraz daha dikkat etmeniz şart.

Mutfağı ve Kileri Temiz Tutun

Mutfağı tertemiz tutmak gıda zehirlenmesini önlemek için önemli bir rol alıyor. Yumurta kümes hayvanları, balık kırmızı et gibi gıda zehirlenmesinde yüksek risk taşıyan besinleri daha dikkatli satın almak saklamak ve pişirmek gereklidir. Mesela balık satın alırken, gözlerine dikkat edin, çok donuk gözler ve yeterince pembe olmayan süzgeçler, balığın eskimiş olduğunu gösterir.

Yemek pişirmeden önce de sonra da mutfak tezgahının sürekli dezenfekte edilmesi yararlıdır. Üzerinde meyve sebzeleri kestiğiniz “kesme tahtası”nı her gün ılık sabunla yıkamak gereklidir. Lavabonun sürekli dezenfekte edilmesi de önemli bir tedbir olacaktır. Eğer et kesecekseniz, kullandığınız tahtanın sebze-meyve kesme tahtasından farklı olması gerekir. Sebze ve meyveleri doğradığınız tahta ile eti doğradığını tahtanın aynı olmaması gerekir. Çünkü etin üzerindeki bakteriler daha hızlı gelişir ve dirençleri daha fazladır bu yüzden plastik tahtaları değil, en az 2 adet ahşap tahtaları kullanın. Özellikle tavuk pişirecekseniz çok farklı bakterilerle mücadele etmeniz gerektiğini unutmayın. Bakteriler beyaz et ürünlerinde çok daha çabuk ilerler.

Etleri Çözmek İçin Mikro Dalga Kullanın

Bu tür etleri buzdolabından çıkarttıktan sonra defrost işlemi için mikrodalga fırın kullanabilirsiniz. Yiyecekleri çözmeniz için mutfak tezgahın üzerinde bırakmadan mikrodalga fırın ile çözme daha sağlıklı olacaktır. Dondurulmuş etinizi çözdükten hemen sonra pişirmeye başlamanız gerekiyor gıda zehirlenmesini önlemek için alacağınız bir diğer önlem kırmızı et ve yumurtalar için özellikle dikkat edilmesi gereken iyi pişirme koşullarını oluşturmaktır. Her besin için belli bir pişirme derecesi vardır. Mesela hindi ve tavuklar için 165 fahrenayt biftek için 145 fahrenayt bir hamburger için 160 fahrenayt seviyede olması gerekiyor.

Fahrenayt ve Derece Farkı

F= C.1,8 +32 formülü bize dönüşümü verir. fahrenayt ölçüsünden 32 çıkartarak 1.8 en bölerseniz derece elde edersiniz. Mesela 160 F ölçüsünü dereceye çevirmek için, 160-32=128 çıkar. Bunu 1.8 değerine bölersek 71 derece elde ederiz. Bakterilerin 40 fahrenayt ile 140 fahrenayt arasında çok hızlı üredikleri bilinmektedir. Bu yüzden soğuk buzdolabı ortamı, 40 F ‘den az olmalı, pişirme ise 140 F seviyeden yüksek olmalıdır.

Tekrar Isıtılan Yemeklere Dikkat Edin!

Isıtılan yemekler aktif patojenler içeriyor, yemeklerinizin suyunda incelme, renk solması ya da küf oluşmuşsa mutlaka bunları çöpe atmanız gerekiyor. Ayrıca kalan yemeklerinizi bir kereden daha fazla ısıtmamanız gerekiyor. Özellikle ıspanak çok hassastır. Bu besini bir kerede tüketmeye gayret edin.

Kiler ve Mutfak Hijyenine Önem Verin!

Gıda zehirlenmesini önlemek için kuru gıdalarınızı kuru ortamlarda muhafaza edin. Kiler ve mutfağınızı hamam böcekleri vs böceklerden arındırın. Tüketmediğiniz yiyeceklerinizi açıkta bırakmamanız gerekiyor. Ayrıca besinlerinizi açık teneke kutularda barındırmak gıda zehirlenmesi nedenidir. Mısır domates salçası gibi yiyecekleri plastik ambalajlarda saklayın ve satın alırken son kullanım tarihlerine dikkat edin. Yiyeceklerinizin bulunduğu Kiler mutfak gibi yerlerde mutlaka böceklerden arındırılmış olmalıdır.