Yıllar önce en tehlikeli ve ölümcül hastalıklardan biri olarak görülen tüberküloz (verem), günümüzde eskiye nazaran daha az görülen bir hastalıktır. Bu hastalık geliştirilen aşılar ve antibiyotikler sayesinde önlebilir ve tedavi edilebilir bir hale gelmiştir. Ancak genelde akciğerlerde oluşan enfeksiyonun kan dolaşımı ile genital organlara yayılmasıyla farklı bir hastalık ortaya çıkmaktadır. Genital tüberküloz adı verilen bu hastalık tedavi edilebileceği gibi, rahimin alınması noktasına kadar ilerleyebilmektedir.
Genital Tüberküloz Belirtileri Nelerdir?
Genital tüberküloz hastalığı sinsi ve ağır ilerleyen hastalıklardandır. Bu nedenle belirtileri de geç farkedilmektedir. Eğer kilo kaybı, karında şişlik, uzun zamandır devam eden halsizlik durumu, geceleri artan ateş, kasıklarda ağrı, iştahsızlık, amenore, adet düzensizliği, ektopik gebelik ya da gebelik döneminde yaşanan ve tekrar eden kayıplar söz konusu ise, genital tüberküloz hastalığından şüphelenilmelidir. Genellikle 20 ve 40 yaş arasındaki kadınlarda görülen bu hastalık, kısırlık şikayeti ile doktora başvrulduğunda ortaya çıkmaktadır. Kısırlık oluşumunun altında ise bu hastalığın belirtilerinden biri olan tubaların şişmesi durumu yatmaktadır. Ayrıca bu hastalığa sahip kadınlarda pelvik ağrılar ve anormal kanamalar görülebilmektedir.
Genital Tüberküloz Tanısı Nasıl Konulur?
Genital tüberküloz tanısı şunları içerir:
• Bir tüberkülin cilt testi.
• Doktor durumu daha iyi anlamak için adet kanının muayenesini de önerebilir.
• Bir ultrason pelvik bölge, servikal yayma analizi veya endometriyal kürtaj teşhis için de kullanılabilir.
• Daha doğru bir tanı için genital organların laparoskopik yanı sıra endoskopik bir çalışma yapılabilir.
Genital Tüberküloz Nasıl Tedavi Edilir?
Ülkemizde tedavisi ücretsiz olan tüberküloz hastalığı, bildirilmesi zorunlu olan hastalıklar sınıfına girmektedir. Genital tüberküloz ya da normal tüberküloz söz konusu olduğunda, yaşanacak gecikmeler ya da yapılan tedaviye ara vermek, hastalığın tekrar etmesine ya da kronik bir hal almasına neden olmaktadır. Genital tüberküloz tanısı konduktan sonra, doktorun kararına göre en az 6 aylık bir ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Hastanın ve hastalığın seyrine göre ilaç tedavisinin süresi 9, 12 ve 24 aya kadar uzatılabilir. İlaç tedavisi uygulanmasına rağmen bir başarı sağlanamıyorsa, cerrahi işlem gündeme gelmektedir. Eğer çocuk yapma düşüncesi yoksa ve hastalık ileri evreye ulaşmışsa, rahim ve yumurtalıkların alınması ile hastalık tedavi edilmektedir.
Genital Tüberküloz Nasıl Önlenebilir?
Ne yazık ki, genital tüberküloz için tam bir tedavi sürecinden sonra bile infertilite oranları çok yüksek olabilmektedir. Genital tüberküloz sadece vücudun başka bir parçasının tüberküloz ‘dan etkilenmediğinden emin olarak önlenebilir. Bu, kadınların genç yaşta bile akciğerlerine karşı önlem alması gerektiği anlamına gelir. Tüberküloz, öksürme ve hapşırma sırasında ortaya çıkan damlacıklardan yayıldığı için, tanı konmuş akciğer tüberkülozlu hastalara yakın yaşamaktan kaçınmak önemlidir. BCG aşısı tüm bebekler için zorunlu olarak verilmelidir ve tüberküloz endemik bölgelerinden olanlar bu durum için tarama yapılmalıdır. Genital tüberküloz ile etkilenenlerin cinsel partnerleri güvenli seks teknikleri konusunda tavsiye almalıdırlar.