27 Nisan 2024 Cumartesi
Ana SayfaSağlıkHamilelikGebelikte şiddetli kusma (hiperemezis gravidarum) neden olur? Tedavi edilebilir mi?

Gebelikte şiddetli kusma (hiperemezis gravidarum) neden olur? Tedavi edilebilir mi?

İçerikleri

Gebelikte Şiddetli Kusma (Hiperemezis Gravidarum) Nedir?

Normal şartlarda birçok hamile kadının sabah bulantısı yaşaması normaldir. Ancak bu durum hamileliğin ilerleyen dönemlerinde hafifler ve kendiliğinden geçer. Ancak bazı hamilelerde bu durum gebeliğin 20.haftalarında dahi şiddetli bir şekilde devam eder. Bu duruma Hiperemezis Gravidarum denir. Yani şiddetli kusma olarak adlandırılır. Şiddetli kusma hamileliğin 4-7. Haftası başlar 20.haftalara kadar devam eder. Bazı nadir durumlarda hamileliğin son aylarında bile görüldüğü olur.

Sabah bulantısı ile Hiperemezis Gravidarum farklı değerlendirilmelidir. Çünkü sabah bulantısı gebeliğin erken dönemlerinde başlayıp 12. Haftada genellikle kaybolur. Günlük iş rutinini etkilemez. Aynı zamanda dehidrasyona yol açmaz. Ancak şiddetli kusma sürekli devam edip günlük fiziksel aktiviteyi etkileyen bir durumdur. Şiddetli dehidrasyona yol açar.

Hiperemezis Gravidarum Belirtileri Nelerdir?

HEG genellikle hamileliğin başlangıcında ortaya çıkıp bazı hamilelerde sonlarına kadar devam eder. Belirtileri ise şu şekildedir;

  • Sürekli mide bulantısı
  • Halsizlik
  • Ciddi su kaybı
  • İştahın kesilmesi
  • Günde 3 ya da 4 kez şiddetli kusma
  • Hafif baş dönmesi
  • Vücut ağırlığının azalmaya devam etmesi

Hiperemezis Gravidarum Nedenleri Nelerdir?

Neredeyse tüm hamile kadınlar mide bulantısı ve kusma yaşarlar. Bu geçici bir durumdur ve nedeni vücuttaki hormon seviyelerinin artmasından kaynaklanmaktadır. Hamilelikte hormonlar çok aktif olduğundan bu durum ortaya çıkar. Yalnız şiddetli kusma yaşanması hormonlardaki artışın sürekli devam etmesinden kaynaklanır. Bu durum plasenta tarafından oluşturulan hormonlar sayesinde gerçekleşir. Ancak sürekli devam etmesi ciddi bir patolojik sorundur. Bu yüzden bazı durumlarda annenin özel bakıma alınması gerekebilir.

Hiperemezis Gravidarum Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hiperemezis Gravidarum erken aşamalarda tedavi edilirse bebeğe herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak etkili bir tedavi olmazsa bebek düşük doğum ağırlığında olabilir ya da nadiren düşüğe sebep olduğu da bilinmektedir.

Hiperemezis Gravidarum Komplikasyonları

HEG gebeliğin erken dönemlerinde tedavi edilmelidir. İhmali durumunda bazı ciddi komplikasyonlar olabilir. Şiddetli kusma anında yemek borusunda fiziksel hasar ya da gözde bir kan damarı patlaması olabilir. Böyle durumlar kesinlikle acil tedavi gerektirir. Ayrıca vücut dehidrasyona maruz kaldığı için derin ven trambozu oluşabilir, bu da toplardamarda pıhtıya neden olabilir.

Hiperemezis Gravidarum Tedavi Edilebilir Mi?

1000 gebe arasından 5 kişide görülen bu hastalığın tedavisi doktorun verdiği ilaçlar ve vitamin destekleri ile çözülebilir. Ancak ilerleyen durumlarda doktor gözetiminde ve hastane ortamında tedavi gerekebilir. Eğer hasta ilaç yutmakta ve gıda alımında güçlük çekiyorsa hastanede tüm besin ihtiyaçları damar yoluyla hastaya verilir.