19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHamilelikGebelik, Gebelik Testleri Ve Sağlıklı Bir Gebelik İçin Öneriler

Gebelik, Gebelik Testleri Ve Sağlıklı Bir Gebelik İçin Öneriler

Gebelik testleri nelerdir ve sağlıklı bir gebelik için nelere dikkat edilmelidir? sorularının cevabı bu makalemizde.

İçerikleri

Gebelik, fetusun bir kadının rahminde gelişmesi ve bebeğin doğumuyla sona erdiği zaman dönemidir. Genellikte hamilelik öncesinde ve boyunca kullanılan çeşitli klinik laboratuar testleri vardır. Testler, hamileliğin ilk kez yenidoğanın hayatının ilk günlerinde değerlendirildiği andan itibaren yararlı bilgiler sağlar.

Doğum öncesi testlerin amacı, annenin veya bebeğinizin sağlığını etkileyebilecek tüm mevcut sorunları taramak ve teşhis etmek, ortaya çıktıklarında sorunları belirlemek, çözmek ve kromozomal veya genetik bir bozukluğu olan bir bebeğin riskini değerlendirmektir. Testler genellikle kolaylıkla elde edilen kan, idrar veya servikal hücrelerin küçük bir numunesini gerektirir.

Bu testlerden bazıları gebelik öncesi ve gebelik boyunca belirli haftalarda yapılır. Diğerleri, hamilelik sırasında ortaya çıkan koşulları veya problemleri saptamak ve gidermek için gerektiğinde yapılması istenir. Yine bazıları, yaşlarına veya diğer faktörlere bağlı olarak artmış riske sahip kadınlara sunulur ve nihayetinde bazı testler kadın ve eşinin kişisel ve aile tıbbi öykülerine göre seçilir.

Doktorunuz, tıbbi geçmişinize dayanarak ek testler önerebilir. Ebeveynlerin, sağlık uzmanlarına kendilerine neden belirli testler sunulduğunu sormalarını öneririz. Dimes Mart ayı ve ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri gibi sağlık profesyonelleri ve güvenilir İnternet kaynakları, her testin risklerini ve faydalarını anlamanıza yardımcı olabilir.

Gebelik öncesi hangi testler yapılır?

Bir kadın birçok yapmayı düşündüğü zaman, o ve muhtemel baba kendi aile hekimleri ile görüşmelidir. Biyolojik ebeveynlerin aile ve tıbbi öykülerine dayanarak, mümkün olduğunca sağlıklı bir hamilelik sağlamaya yardımcı olmak için bazı testler önerilebilir. Bu testler arasında, bunlardan biriyle bir çocuğa sahip olma riskini anlamak için bazı kalıtsal hastalıklar ve bozukluklar için genetik testler ve bebeği riske atabilecek derecede anne-babanın sahip olabileceği enfeksiyonları veya durumları tespit etmek için yapılan testler bulunmaktadır.

Kadına ve eşine, kalıtsal hastalıkların riskini değerlendirmek için sunulabilecek testler şunlardır:

Kalıtsal hastalıklar için genetik testler Hemoglobin bozuklukları için genetik testler Kistik fibroz taşıyıcı testi İlk kez doğum yapacak kadınlara önerilebilecek testler şunları içerir: Kızamıka karşı bağışıklık (kızamık) testi İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) tarama testi Belsoğukemi, klamidya ve sifiliz testleri Pap testi ve HPV testi Hepatit B ve hepatit C taraması Varicella zoster virus testi Hamilelikte şeker hastalığı

Şeker hastalığı veya yüksek tansiyon (hipertansiyon) gibi özel sağlık konusundaki kadınlar hamile kalmadan kontrol altına almalıdır.

Diyabetli kadınların, gebe kalmayı umduklarından en az 3-4 ay önce bir A1c testi yaptırmaları kuvvetle önerilir. Bunun nedeni diyabetle ilişkili doğum kusurlarının hamileliğin erken döneminde, doğum öncesi çoğu ziyaretten önce gerçekleşmesidir. Bu teste sahip olmak, kadının hamile kalmaya çalışmak için güvenli bir zaman tanımasına yardımcı olur. Kan şekerinin iyi kontrol edilip edilmediğini düşünmek (ve birinci trimesterde sıkı kontrolü sağlamak) doğum kusurlarını ve düşükleri önlemeye yardımcı olur.