19 Eylül 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriGastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemi

İçerikleri

Gastrit Nedenleri?

  • Gastritin en önemli belirtisi yemekten sonra ortaya çıkmasıdır.
  • Midede meydana gelen şiddetli ağrı ve yanma gastritin en belirgin özelliğidir. Gastritin çeşitleri vardır bunlar akut gastrit ve kronik gastrit şeklinde ikiye ayrılmaktadır;
  • Aniden ortaya çıkan belirtileri olan gastrit akut olarak,
  • Belirtileri daha geniş bir zaman dilimine yayılan gastrit kronik olarak adlandırılmaktadır.

Gastrit Yemeklerden Sonra Görülür

Gastrite neden olan Helicobacter pylori bakterisidir. Bu bakteri mide zarında enfeksiyona sebep olmaktadır. Gastritte en büyük problem şişkinlik ve hazımsızlıktır. Bu yüzden yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır. Midedeki asit dengesizliğinden kaynaklanan gastrite birçok faktör de neden olabilmektedir. Sigara ve alkol kullanımı, stres,yaş ve daha birçok faktör sayılabilmektedir. Gastritin belirtisi olan bazı rahatsızlıklar vardır. Bunlar;

  • iştahsızlık,
  • bulantı
  • şişkinlik
  • mide ekşimesi
  • mide ağrısı,
  • sırt ağrısı şeklinde sıralanabilir. Bu rahatsızlıklardan birkaçını aynı anda ve sıklıkla yaşayan kişilerin bu konuda uzman bir doktora başvurması gerekmektedir. Burada unutulmaması gereken detay ise her mide ağrısı ve yanmanın gastrit olmayacağıdır.
gastrit Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemi
Gastrit Yemeklerden Sonra Görülür

Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?

Gastritin tedavisi için öncelikle

  • hastanın tüm şikâyetlerini detaylı bir şekilde doktora açıklaması ve sorduğu sorulara doğru ve net şekilde cevap vermesi gerekmektedir.
  • Gastrit alışkanlıklardan oldukça etkilenen bir hastalık olduğu için kullandığı ilaçlar, alkol, sigara ve yemek alışkanlıklarına kadar birçok alışkanlığı önemlidir ve hastalığın teşhisinde büyük yer tutar.
  • Doktor tarafından önce fiziki muayene ardından gerekli durumlarda röntgen ve en son endoskopi yöntemiyle hastalığın teşhisi gerçekleştirilir.
  • Ayrıca kan testi ile de gastrite neden olabilecek bakterinin varlığı tespit edilebilmektedir. Gastritin tedavisinde hastaya büyük iş düşmektedir çünkü gastritte zararlı bazı yiyecekler vardır ve hastanın bunlardan uzak durması gerekmektedir.

Gastrit Diyeti Hakkında

Gastritte önemli olan midede yanma ve ağrıya neden olan asidin azaltılmasıdır. Bakteriden kaynaklanmayan gastritte kullanılabilecek olan midedeki asidi azaltmaya yönelik ilaçlar bu aşamada oldukça önemlidir. Mide asidini azaltılmasıyla hasta oldukça rahatlayacaktır. Gastritte kullanılan tedavi yöntemleri farklılık göstermektedir.

  • Gastritte öncelikli olan ilaç kullanmadan mide asidini azaltma ya da dengeleme yöntemidir. Bunun için hastanın gastrit diyeti uygulaması gerekmektedir. Yağlı gıdalardan, kızartmalardan, rafine yani işlenmiş ürünlerden uzak bir beslenme yapılması gerekmektedir.

Gastrite Neden Olabilecek Bakteriler Önlenmeli

Gastrit özellikle bazı yiyecekler tüketildikten sonra ortaya çıkmaktadır bu besinlerden biri de çikolatadır. Bu yüzden gastrit hastalarının çikolata ve kafein içeren içeceklerden de uzak durması gerekmektedir. Gastrite bakterinin neden olabileceği söylenmişti bu yüzden bakterileri yok edici besinleri tüketmekte oldukça faydalı olacaktır. Ev yapımı yoğurt gastrit için bir hazine niteliğindedir ayrıca hastaların beslenmesinde dikkat edeceği bir diğer husus ise A,C,K vitamini içeren besinler tüketmektir.

gastrit tedavisi Gastrit Nedir? Gastrit Belirtileri ve Tedavi Yöntemi
Gastrit Tedavisi

Gastritte Bitkisel Tedavi Mümkün Mü?

Gastrit tedavisi bitkisel ürünler kullanmaya da açıktır;

  • Özellikle yeşil yapraklı sebze ve meyvelerin tüketilmesi hastalığın atak geçirmesini engellemektedir.
  •  Zencefilde midedeki bakterileri engelleyen bir bitkisel ürün olduğu için rahatlıkla kullanılabilir.

Gastrit hastalarının bu hastalıkta yaşadıkları sorunlara tekrar maruz kalmamak adına yediklerine dikkat etmesi oldukça önemlidir. Gastrit diyetinin etkili olmadığı durumlarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

Akut gastritte yediklerine dikkat edilerek iyileşme sağlanırken kronik gastritte antibiyotik tedavisi gerekmektedir. Yeşil çay içerdiği antioksidan sayesinde gastritin önüne geçmektedir. Bu yüzden günde iki fincan yeşil çay tüketmek ilerde gastrite yakalanmanın da önüne geçecektir.