8 Kasım 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkHastalıkFonksiyonel Dispepsi (Hazımsızlık) Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavisi

Fonksiyonel Dispepsi (Hazımsızlık) Belirtileri, Nedenleri ve Doğal Tedavisi

Dünyanın en güzel şeylerinden birisi yemek yemektir. Ancak fazla kaçırıldığında hazımsızlık gibi problemlere yol açar. Peki hazımsızlık nasıl geçer?

İçerikleri

Fonksiyonel Dispepsi (Hazımsızlık) Nedir?

Stres ve endişeli ruh hali nedeniyle ortaya çıkan, mideye etki eden ve midede bulunan mukozanın iltihaplanmasına neden olan hastalığa fonksiyonel dispepsi adı verilir. Bu hastalık akut olarak görülebileceği gibi kronik olarakta görülebilir. Akut olarak ortaya çıktığında çok yoğun belirtiler veren bu hastalık, tedavi edilmediği taktirde kronikleşebilir ve yıllar boyu devam edebilir.

Fonksiyonel Dispepsi Belirtileri Nelerdir?

Fonksiyonel dispepsi, kişinin vücut direncine göre değişik belirtiler verebilir. En yaygın belirtileri ise; mide yanması, kusma, karın ağrısı, mide bulantısı, hazımsızlık, midede yanma hissi, dışkının siyah olması ve huzursuz mide durumudur.

Fonksiyonel Dispepsi Nedenleri Nelerdir?

Fonksiyonel dispepsi, birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bunlar; aşırı alkol tüketimi, dengesiz ve kötü beslenme düzeni, safra reflüsü, anksiyete, stres, kusma, virüs ve alerjiler nedeniyle oluşan iltihaplar ile gergin ruh halidir. Bu nedenlerin yanı sıra helikobakter pilori adı verilen bir bakteri de, fonksiyonel dispepsi oluşumuna neden olmaktadır.

Fonksiyonel Dispepsi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tedavisinde ilk amaçlanan şey; sağlıklı beslenme düzenini oluşturmak ve hafif besinler tüketme alışkanlığı edinmektedir. Bu da et, çorba, balık, sebze, pirinç ve meyve gibi besinleri hayatınıza dahil etmeniz demektir. Ayrıca gün boyunca bol su tüketmek, hastalığın tedavisinde etkilidir.

Bu hastalığın tedavisinde en önemli etken, stresten uzak ve duygusal olarak sağlıklı bir noktaya gelebilmektedir. Stres kontrol altına alındıkça, gastrik asit üretimi de dengelenmeye başlayacaktır. Fonksiyonel dipepsi rahatsızlığı olan kişilerin, ağrı kesici tüketiminden olabildiğince uzak durması gerekir. Bunun yanı sıra uzman bir hekimin oluşturacağı, asit salgılanmasını azaltan ve mide mukoza zarının korunmasını amaçlayan ilaç kombinasyonları da hastalığın tedavisi için doğru bir tercih olacaktır.

Hazımsızlık Doğal Tedavisi

Tarçın

Tarçın da hazımsızlık belirtileri, şişkinlik ve karın krampları gibi sindirim sorunlarını hafifletmek için kullanılabilir. ½ çay kaşığı toz tarçın, bir fincan kaynar suya eklenerek çay şeklinde tüketilebilir.

Karbonat

Hazımsızlığa en sık sebep olan, mide asitlerinin dengesizleşmesidir. Karbonat bu asit dengesini düzenleyici bir etki sağlar. Bir bardak ılık suya, bir çay kaşığı karbonat katıp karıştırın ve için. Midenizin rahatladığını göreceksiniz. Not: karbonatın uzun süre tüketilmesi önerilmez. Ayrıca yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlarında karbonattan uzak durmaları gerekmektedir çünkü karbonatta bir tür tuz çeşididir.

Bitkisel Çaylar

Yatıştırıcı etkileri ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliklerinden dolayı bitki çayları da hazımsızlık şikâyetlerinde başvurulacak doğal tedavi yöntemlerindendir. Sıcak suda 10 dakika demlediğiniz papatya çayı veya nane çayını içebilirsiniz. İsteğe bağlı içine limon sıkıp balda ilave edebilirsiniz. Yemeklerin arasında günde 2-3 bardak içmelisiniz.

Zencefil

Zencefil eski çağlardan günümüze kadar gelen mide sorunlarında akla ilk gelen çözümlerden birisidir. Günde bir ya da iki bardak zencefil çayı midenin fonksiyonlarını düzenlemekte mide de görülen yanma ve gerginlik hissini azalttığı bilinmektedir. Ancak aşırı derece de tüketilmemek kaydı ile zencefili çay olarak hazırlamak sureti ile tüketilebilir.

Papatya Çayı

Mide kaslarını gevşetme özelliğine sahip olmasının yanı sıra bağırsakları da yumuşatmaktadır. Kuru papatyaları kaynar suyun içerisinde bir tutam atılmasının ardından 3-5 dakika süre ile demlenmeye bırakılır. Demlenen papatya çayı ılık olarak yemeklerden yaklaşık yarım saat önce ya da sonra tüketilir. Günde iki ya da en fazla üç bardak papatya çayının tüketilmesi önerilmektedir.

Rezene Çayı

Hazımsızlık sorunlarının giderilmesinde en etkili ve en çok tercih edilen yöntem ise rezene çayıdır. Rezene mide ve bağırsak şikâyetlerinin giderilmesinde etkili bir bitkidir. Rezene çay olarak hazırlanarak tüketilir. Demlenerek hazırlanan rezene çayının günde iki ya da en fazla üç fincan tüketilmesi önerilmektedir.

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Su

Tüm bu bitki çaylarının yanı sıra bol su tüketimi mide ve bağırsak fonksiyonlarını düzenleyici etkiye sahiptir. Her derde deva olarak adlandırılan suyun günde en az iki litre  olarak tüketilmesi önerilmektedir. Bitki çayları ve diğer sıvı gıdalar suyun yerine geçmemektedir. Her ne kadar bitki çayı olsa da kişilerin metabolizmaları farklı çalışmakta ve farklı tepkiler verebilmektedir. Bu nedenle hazırlanan bitki çaylarının tüketiminde aşırıya kaçılmaması tavsiye edilmektedir.

Egzersiz

Hazımsızlık genelde yanlış beslenme ve hareketsiz kalan obezite sorunu olan kişilerde yaygın olarak görülür. Bundan dolayı hazımsızlık sorunu yaşadığınız andan itibaren yaşam şeklinizi radikal şekilde değiştirmeniz gerekmektedir. Mümkün olduğunca daha fazla hareket ederek sindirim sisteminin de hareketlenmesini sağlamalısınız.

Toz Kimyon

Bir bardak su içerisine bir çay kaşığı toz kimyonu ekleyip, karıştırın. Hazımsızlığı rahatlatmak için bu karışım mükemmeldir

Kişniş

Bir bardak ayran ile kişniş tohumlarını karıştırın. Hazımsızlığı rahatlatmak için bu karışımı tüketin. Hatta kavrulmuş kişniş tohumu, zencefil ve karanfili bir macun kıvamına getirerek, tüketebilirsiniz.

Kabartma Tozu 

Barındırdığı asitler ile midedeki ağırlığı alır ve hazımsızlığı tedavi eder. Yarım bardak su ile bir çay kaşığı kabartma tozunu karıştırıp için.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi tüm mide ve bağırsak rahatsızlıklarında etkisi kanıtlanmış bir besindir. Sindirimi kolaylaştırır ve içeriğindeki asit sayesinde mide asidini dengelemeye yardımcı olur. Hazımsızlık durumunda bir su bardağı suya, bir yemek kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ve birkaç damla limon katın ve için. Kronik hazımsızlık yaşıyorsanız bunu yemeklerden 10 dakika önce uygulayın.

Hazımsızlık ve Şişkinlik Nasıl Önlenir?

  • Yavaş yavaş ve kesintiye uğratmadan yiyin
  • Gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Sindirim sisteminizin hangi sebzelere karşı hassas olduğunu belirleyin.
  • Laktoz duyarlılığınız olup olmadığını öğrenin.
  • Yağ oranı yüksek gıdalardan ve yemeklerden kaçının.