28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkFaydalı alışkanlıklar edinerek sağlıklı olmanın kolay yolları

Faydalı alışkanlıklar edinerek sağlıklı olmanın kolay yolları

Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak söz konusu olduğunda, insanlar egzersiz yapmaları veya katı bir diyet uygulamaları gerektiğini varsayarlar. Bunlar size yardımcı olabilir ancak bunlarla birlikte, sağlıklı kalmak günlük alışkanlıklarınıza bağlıdır. İki hafta boyunca yoğun bir şekilde diyet ve egzersiz uygulamak ve ardından öğünler arasında ağır atıştırmalara geri dönmek kimseye fayda sağlamaz. Bu yazımızda, bugünden başlayarak gününüze dahil edebileceğiniz ve genel olarak sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmenize yardımcı olacak 4 basit sağlık alışkanlığı bulacaksınız.

İçerikleri

Sağlıklı olmanın en önemli kuralı düzenli bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Başta düzenli uyku ve düzenli egzersiz olmak üzere faydalı alışkanlıklar edinerek sağlıklı bir insan olmak oldukça kolay. Sağlıklı bir insan olmak için aşağıdaki faydalı alışkanlıkları edinmeniz oldukça işinize yarayacaktır.

1- Her Gün Yeterli ve Düzenli Miktarda Uyumaya Özen Gösterin

İyi bir gece uykusu hafızanızı ve konsantrasyonunuzu artırabilir. Buna ek olarak, düzenli bir uyku bağışıklık sisteminizi hızlandırabilir ve stresle daha kolay başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bu nedenle her gece ortalama 7-9 saat kadar uyumaya gayret edin. Daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için pencerelerinizde karartma perdeleri kullanmayı deneyin. Telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazları yatmadan bir saat önce kullanmayı bırakın. Papatya veya ıhlamur gibi bitkisel çaylar içmek veya ılık bir duş almak da rahat uyumanıza yardımcı olabilir.

2- Günde En Az 30 Dakika Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmak, kendinizi formda ve sağlıklı tutmak için harika bir yoldur. Ayrıca zihinsel sağlığınız için de önemli faydalar sağlar. Haftada en az 2-3 kez koşma, ağırlık kaldırma veya yüzme gibi orta egzersizler yapın. Diğer günlerde ise yürüyüş ya da yoga gibi daha hafif egzersizler yapın. Kendinizi üzgün veya stresli hissediyorsanız, hızlı bir yürüyüşe çıkmayı deneyin. Egzersiz için vakit ayırmakta zorlanıyorsanız, gün boyu küçük hareketler ile vücudunuzu aktif tutmaya çalışın. Örneğin, işyerinizde müsait bir ortamda biraz yürümek iyi gelir. Asansör yerine merdivenleri kullanın. Ev işlerine yardım edin.

3- Günde 12-15 Dakika Boyunca Güneşe Maruz Kalın

Her gün biraz güneş, ruh halinizi korumaya ve D vitamini ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olur. Bu da hastalık riskinizi azaltır. Bu yüzden her gün dışarıda kısa bir süre kalıp güneşten faydalandığınızdan emin olun. Bu süre zarfında yürüyüş yapmayı veya bisikletinizle dolaşmayı deneyin. Eğer güneşe 12-15 dakikadan daha uzun süre çıkmanız gerekiyorsa, güneş koruyucu kullanın. Bir şapka veya koruyucu kıyafetler de güneşte fazla yanmanıza engel olur.

4- Günde Bir Defa Meditasyon Yapın

Meditasyon vücudunuzu yönetmenize, kan basıncınızın düşmesine, depresyon ve anksiyete semptomlarının iyileşmesine ve günlük stresle başa çıkmanıza yardımcı olur. Meditasyona başlamak için sessiz bir yer bulun ve gözlerinizi kapatın. 5 dakika boyunca nefes alıp vermeye odaklanın. Dikkatiniz dağılırsa, tekrar nefes alıp vermeye odaklanmayı deneyin. Günde en az bir defa 10 dakika meditasyon yapın. Zamanla, 15 veya 20 dakika gibi daha uzun süreler boyunca meditasyon yapmaya devam edebilirsiniz. Meditasyonda size rehberlik edebilecek birçok uygulama ve çevrimiçi video var. Bu araçlar yardımıyla kolayca meditasyon yapmayı öğrenebilirsiniz.

Son olarak, kitap okumak, müzik dinlemek ve düzenli kahvaltı yapmak gibi yararlı alışkanlıklar edinerek sağlıklı bir yaşam sürmek mümkündür.