26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerEt sağlıklı olarak nasıl saklanır? Eti sağlıklı saklamanın yöntemleri

Et sağlıklı olarak nasıl saklanır? Eti sağlıklı saklamanın yöntemleri

İçerikleri

Eti sağlıklı pişirmek kadar saklamak da önemlidir. Eti sağlıklı saklamak için öncelikle oda sıcaklığında fazla bekletmemek gerekiyor. Çünkü uzun süre oda sıcaklığında bekleyen ette üreyen bakteriler ve mikroplar, mide ve bağırsak sisteminin enfeksiyon kapmasına neden olur.

Kurban etini saklarken en fazla yapılan yanlışlardan biri de etin derhal buzluğa ya da derin dondurucuya konulmasıdır. Et, serin ve güneşsiz bir ortamda 3-4 saat dinlendirildikten sonra derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Etin olgunlaşarak kıvama gelmesi için en az 24 saat gereklidir.

Kurban Etinin Buzdolabında Saklama Süresi Ne Kadar?

Kurban etinin buzdolabında saklama süresi azami 3-4 gündür. Kurban eti kıyma makinesinden geçirilirse bu süre 1-2 güne kadar düşmektedir.

Et, tek pişirimlik porsiyonlar şeklinde derin dondurucuya yerleştirilirse daha sağlıklı olur. Etin yağlı kağıt ya da buzdolabı poşetinde paketlenmesi gerekir.

Et, eksi 18 derece olan bir derin dondurucunun içerisinde 4 ila 6 ay kadar sağlıklı saklanabilir. Et, derin dondurucudan çıkarılarak çözdürülürse kesinlikle tüketilmelidir. Tekrar derin dondurucuya konulması ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Eti sağlıklı şekilde tüketebilmek için haşlama veya fırınlama şeklinde pişirmek gerekir. Uygun sıcaklıkta pişirilen etler yanmadığı gibi içerisinde var olan parazitlerde öldüğünden dolayı sağlığa zarar veremez. Kurban etiyle kavurma yapmayı planlayanlar ise tereyağı ya da kuyruk yağı kesinlikle kullanmamalı, yüksek ısıda pişirilmemelidir. Haşlama et ise düdüklü tencerede pişirilmeli ve asla ekstra yağ kullanılmamalıdır. 4 parçaya bölünen 1 adet soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası, 5-6 diş sarımsak haşlanan etin üzerine eklenirse et suyunu salar. Etin haşlanması için konulan sıcak su et seviyesinde olmalıdır. Kısık ateşte 45 dakika haşlanan eti sağlıklı bir şekilde tüketebilirsiniz.

Fırın veya Güveç de Sağlıklıdır

Eti diğer pişirme teknikleri yağlı kağıt arası, fırın, fırın poşeti, güveç ve tenceredir. Ülkemizde mangalda pişirilen et çok sevilse de bu kesinlikle sağlıklı bir yöntem değildir. Çünkü kömür veya dumana maruz kalan et, kanserojen maddeler içerir. Eti yumuşatmak ve daha lezzetli hale getirmek için kesinlikle marine etmek gerekir. Bunun içinde pişirilmeden 4-6 saat evvel marine etmek gerekir. Marine edilmesi esnasında kalorisinin yükselmemesi için içerisine yağ yerine sirke ilave etmek gereklidir. Farklı bir lezzet ve aroma için ise etin içerisine soğan rendesi, sarımsak, kekik, biberiye, karabiber, kırmızı biber ilave edilebilir.

Kavurmacı Mısınız?

Lezzetli bir kavurma domatessiz, kabaksız, kırmızı ve yeşil bibersiz olmaz. Kavurmanın kalorisini yükseltmemek, rahat sindirim ve hafif bir kavurma için kavurmaya kesinlikle yağ katmayın.