28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerEn lezzetli çay nasıl demlenir? İyi çay demlemenin püf noktaları

En lezzetli çay nasıl demlenir? İyi çay demlemenin püf noktaları

İçerikleri

Çay kültürünün en yoğun olduğu ülkelerden birinde yaşıyoruz. Durum böyleyken çayı, baştan savma bir şekilde yapmak çok yanlış olacaktır. Yıllardır çayı köylerde demleyen teyzelerin birçoğu aslında çayı olması gerektiği gibi demliyor. Çay kültürü şehir hayatına yayılmaya başladığından beri ise doğru kullanım git gide azalmaya başladı. Güzel çay nasıl demlenir? Merak ediyorsanız, işte cevabı;

Lezzetli, Güzel Çay Nasıl Demlenir?

Öncelikle kullanacağımız çayın kaliteli ve taze olması gerekiyor. Marketlerden aldığınız çayları, açtıktan sonra mutlaka ağzı kapalı bir kavanoza koyun ya da poşetinin ağzını hava girmeyecek şekilde iyice kapatın. Çayı sakladığınız yerin nemli olmaması çok önemlidir. Böylece nemlenmesinin ya da bayatlamasının önüne geçmiş oluruz. Kullanacağınız suyun seçimi de çok önemlidir. Su musluk suyu değil, kesinlikle içme suyu olmalıdır. Eğer musluk suyu kullanmanız gerekiyorsa, önceden 1 kez kaynatmanız şarttır.

Suyun Isısı Önemli

Suyunuzu kettle ya da çaydanlığın alt haznesinde ısıtın. Su kaynamaya başlayınca kettle kullanıyorsanız kapatın, çaydanlık kullanıyorsanız altını kısın. 1 dakika kadar bekledikten sonra çaydanlığın üst haznesine suyu ekleyin. Böylece suyun ısısı ideal seviyeye düşmüş olacaktır. Eğer kaynamaya başladığı an kullanırsanız, 99 derece su, çayı yakacaktır ve tadını acılaştıracaktır. Bu yüzden suyun biraz ılıması ve 80 derece civarına çekilmesini bekleriz. Unutmayın, çayı suyun üzerine atmanız gerekir. Önce çayı atıp üzerine su dökmemelisiniz. Böyle yaparsanız da çayın tadı yeterince iyi olmaz. Güzel çay nasıl demlenir? Sorusunun en önemli cevabı burada gizlidir.

Kaynayan suyu çaydanlığa ilave ederken biraz yukarıdan dökmek yararlı olacaktır. Böylece suyun içine oksijen girerek daha lezzetli bir hale gelecektir. Bunun yanı sıra eğer sıcak su kullanıyorsanız, böyle döktüğünüzde ısısı havadayken azalacak ve çay yanmayacaktır. Böylelikle lezzetli çay elde edilecektir.

Karanfil Ve Tomurcuk Etkisi

Marketlerde gördüğünüz “Tomurcuk Çay” tek başına kullanılmaz. Eğer demlemekte kullandığınız çayın içine 2 şeker kaşığı tomurcuk çay eklerseniz, kokusunu yan komşunuz bile rahatlıkla alabilir ve sizi ziyarete gelebilir. İlk başta bunu abartı bulacaksınız belki ama inanın denediğinizde siz de çok şaşıracaksınız. Tomurcuk çay, çayımıza nefis bir koku vermekle kalmaz, aynı zamanda çaydanlığı 20 dakikada bitireceğiniz kadar lezzetli çay yapar.

Güzel çay nasıl demlenir? Diye sorulduğunda birçok kişi çayın içine karanfil atmayı önerir. Eğer tomurcuk kullanılacaksa karanfil kullanmaya çok gerek yoktur. Normal çaya 3-4 karanfil güzel bir koku ve lezzet katar. Çaya bir farklılık getireceği kesin fakat tomurcuk çaydan daha lezzetli bir çay yapamaz. Bu yüzden eğer mümkünse tomurcuk çay kullanmanız daha lezzetli olacaktır.

Bardağı Isıtmayı Unutmayın!

Çayı servis ederken soğuk bardağa doldurursanız, çay bardağı çok kısa sürede çatlayacaktır. Bunun için, içine ısıyı alması için çay kaşığı koyarak çayı doldurabilirsiniz. Fakat bu sefer de çay çok soğuk olacaktır. Bu yüzden çay bardağınız, çay doldurmadan önce sıcak su ile yavaş yavaş çalkalayıp önceden ısıtmanız, çayın sıcaklığını koruyacak ve daha lezzetli bir hale getirecektir. Bu şekilde lezzetli çay içme keyfini yaşayabileceksiniz.