Egzersiz yapmadan kilo vermek dediğimizde, birçok insan böyle bir şeyin asla mümkün olamayacağını çaresizce düşünür. Özellikle spor salonlarının bu kadar yaygınlaştığı günümüzde, kilo vermek için en önemli şart, maalesef, sanki yalnızca spor yapmakmış gibi yansıtılmaktadır. Spora vakit ayırabilenler için bu herhangi bir sorun oluşturmazken, yoğun çalışma temposundan spora zamanı olmayanlar içinse bu yaklaşım umutsuzluğa neden olmaktadır.
Peki, gerçek ne? Egzersiz yapmadan kilo vermek mümkün mü? Öncelikle şunu belirtmek gerekir: İnsanlar sporun dışında birçok yöntemle de kilo verebilirler. Bunun kanıtlarını birazdan aşağıda açıklayacağız. Ancak şunu unutmayın: Bu maddeler her ne kadar bilimsel olarak kanıtlanmış olsalar da kilo vermek için en önemli şey bizlerin gösterdiği istikrar ve metanettir. Biraz çabayla herkes ciddi miktarda kilo verebilir.
1- Daha Küçük Tabaklar Kullanın
Özellikle son 10 yılda klasik yemek tabakları daha da büyüdü. Son yıllarda kilo almanın altında yatan nedenlerden biri de tabaklarla birlikte porsiyonlarımızın da büyümesidir. Bu nedenle de yediğimiz yemek miktarı aynı olsa bile tabağımızın boyutunu ufaltmamız gerekir.
Şöyle düşünebilirsiniz: Tabağın boyutu küçülse ne olur? İçindeki yemek miktarı hâlâ aynı! Böyle düşünmeniz normal ancak büyük bir tabaktaki yemek gözümüze az gibi görünürken; aynı miktardaki yemek daha küçük bir tabakta tabağın ağzına kadar dolu olduğu hissini verecektir.
Bu durum bir göz yanılsaması olsa bile, psikolojik olarak daha fazla yemek yememizin önüne geçebilir. Bu yüzden, yemeklerimizi daha ufak tabaklarda yemeye özen göstermeliyiz.
2- Bol Miktarda Protein Tüketin
Protein, iştahımız üzerinde çok güçlü bir etkiye sahiptir. Protein açısından yeterli beslenmek doygunluk hissini artırır, açlık hissini geciktirir ve daha az kalori almamıza yardımcı olur. Bunun nedeni, proteinin grelin ve GLP-1 de dâhil açlık ve doyma hissi üzerinde etkili olan bazı hormonlarımız üzerindeki güçlü etkisidir.
Özellikle kahvaltılarımızda tahıl temelli beslenmeyi azaltıp, yumurta gibi protein açısından zengin gıdalara geçmemiz gerekir.
Protein bakımından zengin diğer besinler için tavuk, balık, badem ve kuruyemişler de örnek verilebilir.
3- Yiyecekleri Yavaşça Ve İyice Çiğneyin
Beynimiz yediğimiz yiyecekleri işlemek için zamana ihtiyaç duyar. Beynimize bu zamanı kazandırmak için tabağımızdaki yiyecekleri daha küçük parçalara ayırarak, yavaş yavaş ve uzun sürede çiğnememiz gerekir. Böylece doygunluk hissimiz artar ve daha fazla yemek istemeyiz.
Bununla ilgili 23 adet gözlemsel çalışma yapılmıştır. Çalışmaların sonucunda, daha hızlı yiyenlerin yavaş yemek yiyenlere göre daha fazla kilo alma olasılıkları olduğu gözlemlenmiştir.
Yani, yemeğimizi ne kadar hızlı yersek kilo alma ihtimalimiz de o kadar artar.
4- Lifli Gıdalar Tüketin
Lifli gıdaların tüketilmesi, kilo vermek için diyetisyenlerin de sıkça başvurdukları yollardan biridir. Bunun nedeni lifli gıdaların da, tıpkı protein gibi, tokluk hissi veren özelliğinin bulunmasından kaynaklanır.
Yapılan çalışmalar özellikle vizkoz lif denilen bir lif türünün kilo vermek için daha faydalı olduğunu ortaya koymaktadır.
Vizkoz lifli bir gıda yediğimizde bu lif midemizde bir jel oluşturur. Bu jel besinlerin emilimini azaltır ve midemizin boşalmasını yavaşlatır. Böylece daha uzun süre kendimizi tok hissederiz.
Vizkoz lif sadece bitkilerde bulunmaktadır. Bu bitkilere fasulye, yulaf gevrekleri, Brüksel lahanası, portakal, keten tohumu ve kuşkonmaz örnek verilebilir.
5- Düzenli Su İçin
Özellikle yemeklerden önce su içmek, daha az yemek yememize ve kilo vermemize yardımcı olur.
Bu konuda yapılmış çalışmalarda, yemeklerden önce 2 bardak su içmenin açlığı ve kalori alımını azalttığı bilimsel olarak tespit edilmiştir.
Ancak suyun yerini meyve suyu, soda vb. kalori yüklü içeceklerle değiştirirsek, tam tersi bir etkiyle de karşılaşabiliriz.
6- Yemeğinizi Elektronik Cihazlardan Uzakta Yiyin
Yemek yerken sohbet etmek, bilgisayarla oynamak, televizyon izlemek ya da cep telefonunda bir şeyler seyretmek dikkatimizi yemeğe vermemize engel olur. Çünkü bu eylemleri yaparken dikkatimiz dağılır ve yediğimiz yemek miktarını takip etmemiz güçleşir.
Bu konuda yapılmış olan 20’nin üzerindeki bilimsel çalışmada dikkati dağılmış olarak yemek yiyen insanların, oturarak yemek yiyenlere göredaha fazla kilo aldığı saptanmıştır. Ayrıca bir öğünde yaşanan bu dikkat dağınıklığı diğer öğünlerde