26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerEbola virüsünü tedavi eden antikor bulundu

Ebola virüsünü tedavi eden antikor bulundu

İçerikleri

Ebola virüsünden dolayı hayatını kaybeden insanların sayısı Covid-19 virüsü ile kıyaslandığı zaman çok az olsa da öldürme riski açısından dünyanın en ölümcül hastalıkları arasında yer alan Ebola virüsü için artık onay verilmiş bir tedavi yöntemi bulunuyor. Bir laboratuvar ortamında üretilen antikorların insan vücudunda bağışıklık tepkisi oluşturduğu ve Ebola virüsünün insan hücrelerini enfekte etme yeteneğini azalttığı gözlemlendi.

İlk Defa 1976’da Görülmüştü

ABD’li bir ilaç şirketinin laboratuvar ortamında geliştirdiği antikorlardan meydana gelen bir kokteylin, Ebola virüsü enfekte olmuş yetişkin ve pediatrik hastaların tedavisinde kullanılabileceği ABD Gıda ve İlaç Şirketi (FDA) tarafından bizzat açıklandı. FDA’nın ilk Ebola aşısına yeşil yakmasının üzerinden bir yıldan kısa bir zaman geçtikten sonra bu tedavi yöntemine onay vermesi dikkat çekti.

İnsanları ve primatları etkileyebilen ve oldukça ölümcül olan Ebola virüsü, dünyada ilk defa 1976 yılında Ebola Nehri’nin yanında ortaya çıkmıştı. Ebola virüsü, dünyada ilk olarak Sudan ile Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmüş, daha sonrada tehlikeli bir salgın haline dönüşerek insan sağlığını tehdit etmişti.

Ebola Artık Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

Ebola virüsü enfekte olan vakalara bu tedavi yönteminden önce destekleyici tedavilerle yardımcı olunabiliyordu. Kaliforniya’da bulunan La Jolla İmmünoloji Enstitüsü’nde görevli İmmünolog Erica Saphire, “Bu gelişme bizlere, Ebola virüsünün artık tedavisi mümkün olan bir hastalık olduğunu gösteriyor.” dedi.

Ölüm Oranını Düşürdü

Ebola virüsünün tedavi yönteminde kullanılan antikor kokteylinin, Ebola virüsünün en büyük ikinci salgınında yani 2018 ve 2019 yıllarında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde çalışmaları süren diğer üç deneysel aşamada olan Ebola tedavisiyle birlikte değerlendirildiğinde bu antikor kokteyliyle tedavi edilen vakaların yüzde 33.8’i 28 gün sonra hayatını kaybederken, bu oran diğer üç deneysel tedavi yönteminde yüzde 51 seviyelerindeydi.

Laboratuvar ortamında üretilen antikor kokteyli ile yapılan ilacın bağışıklık tepkisi esnasında üretilen antikorları taklit etmek için tasarlandığı, insan üretimi farklı içeriğe sahip üç monoklonal antikordan meydana geldiği bildirildi. Bu monoklonal antikorlardan biri, Ebola virüsünün insan hücrelerine enfekte olmasına izin veren yapılar üzerinde inceleme yaparken, diğer ikisinin de Ebola virüsünün ve enfekte olduğu hücrelerin yok edilmesi için bağışıklık hücrelerini harekete geçirdiği öğrenildi.