17 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerDüzenli egzersiz covid’ten koruyor

Düzenli egzersiz covid’ten koruyor

İçerikleri

Pandemi sürecinden evvel sadece stüdyolarda yapılabileceği iddia edilen egzersizler, 1 yıla aşkın süredir devam eden pandemi sürecinde online olarak yapılmakta ve internet ortamında bu egzersizlerle ilgili birçok video bulunmaktadır. İnternet ortamında online ders veren birçok eğitmen verimliliği artırdığı gibi disiplini de sağlamaktadır.

Pandemi Sürecinde Hareketsiz Yaşam Tarz Kilo Alımını Tetikledi

Pandemi sürecinde egzersiz ve spor yapma olanaklarının kısıtlanmasından, hareketsiz yaşam tarzından ve tüm bunların doğal neticesi olarak alınan kilolardan herkes şikayet etmektedir. Ayrıca pandemi sürecinde evde çalışanlar veya ofislerindeki masa başında saatlerce oturarak mesai yapanlar nedeniyle bel ve sırt ağrılarından şikayet edenlerin sayısında da ciddi artış oldu. Günlük yapılacak 15-20 dakikalık basit egzersizlerin dahi bu tür şikayetlerin azalmasına ciddi katkı sağlayacağı uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Üstelik bu basit egzersizler için ekipman veya spor aletine gereksinim yoktur.

İnsanların spor veya basit egzersizleri yaparak hareketsiz yaşam tarzından kurtulması için herhangi bir ekipmana veya alete gereksinim yoktur. Evdeki olanaklarla ya da hiçbir ekipman kullanmadan egzersiz yapılarak sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım atılabilir. İnsanların özellikle pandemi sürecinde egzersiz yapmaya olan gereksinimleri daha da arttı. Çünkü birçok insan, bu zor süreçte çalışmalarını evden sürdürüyor. Bilgisayar başında daha fazla vakit geçiren insanlarda bel ve sırt ağrısı şikayetleri arttı. Evdeki olanaklarla basit egzersizler yapılarak çok iyi geri bildirimler alınabilir. Hatta bu egzersizler düzenli olarak yapılırsa bedendeki olumlu değişim kısa sürede fark edilecektir.

Düzenli Egzersiz Güçlü Bağışıklık Sistemi

Bugüne kadar gerçekleştirilen araştırmalardan bazıları, ağır egzersizlerdense, birkaç periyot halinde yapılan kısa süreli egzersizlerin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde daha etkili olduğunu göstermektedir. ABD’de 50 bin kişi ile gerçekleştirilen bir araştırmadan, hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerin koronavirüs nedeniyle hastanede yatarak tedavi görme ve ölüm riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Pandemi sürecinde spor ve egzersizin önemi hakkında önemli açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Günün belirli vakitlerinde spor veya egzersiz yapıldığında birçok hastalığa yakalanma riski düşmektedir. Spor ve dinamik yaşam sağlığa her zaman olumlu etki etmektedir. Spor ve egzersiz savunma sistemini güçlü kıldığından koronavirüs gibi savunma sistemiyle mikrop arasındaki mücadelede savunma sistemi her zaman galip çıkar. Ama koronavirüs enfekte olma riski varsa, kimse sporculuğuna güvenerek bana koronavirüs enfekte olmaz diye düşünmesin.

Yoğun bakım ünitelerinde her yaş grubundan ve her türlü sportif aktiviteyle uğraşmış insanlar, solunum cihazlarına bağlı şekilde ciddi hastalıklarla mücadele etmektedir. Sağlıklı yaşam sürmek için spor kaçınılmaz olsa da yapılan spora güvenerek bana koronavirüs enfekte olmaz denilmemeli. Spor yapan insanlarda maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymalıdır. Egzersiz yapılması koronavirüsün enfekte olmasını engellemese de bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonu ağır geçirme riskini azaltmaktadır.” dedi.

Ofis Hayatında Egzersiz Molaları Konforu Artırır

Ofis yaşamında konforu artırmak için egzersiz molaları verilmesi en basit yöntemlerden biridir. Çalışma hayatında verilecek olan 10-15 dakikalık molalar verimliliğin ve konsantrasyonun artmasında etkilidir. Mola sürelerinin hafif egzersizlerle geçirilmesi fiziksel ve zihinsel fayda sağlamaktadır. Ofiste bedenin nasıl hareket ettirileceği hakkında tavsiyelerde bulunan Eski Milli Basketbolcu Derya Çam, “Sadece bir sandalyeyle özellikle bedenin üst bölgesini çalıştırmak mümkün. Masa başında görev yapanların postür bozukluğuyla, elde olmadan öne doğru eğilerek sürekli ve uzun saatler çalışmaları omuz ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Pilatesin temel amacı omurga sağlığını geliştirmek ve korumak olduğundan omurganın etrafında bulunan kasları çalıştırmayı ve güçlendirmeyi hedefleyen bir spor türüdür.

Kronik ağrılardan kurtularak rahatlamak ve dik duruşu yeniden kazanmak için en etkili metotlardan birisinin pilates olduğu şüphe götürmez. Ofis hayatında belli aralıklarla mola verilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Her 45 dakikada bir ayağa kalkarak yürünebilir veya masa başındayken omurganın her yöne hareket ettirileceği küçük egzersizler yapılabilir. Bunlar çok ciddi katkı sağlayacaktır. Sürekli oturmanın neden olduğu gerilim ve tansiyon düşecektir. İnsanlar sabit çalışmanın yanı sıra stres altında da görev yapmaktadır. Stres ise vücuda gerilim yüklemektedir.” ifadelerine yer verdi.