Çocukluk çağından önlenebilecek düztaban rahatsızlığı, gelişmiş ülkelerde daha fazla görülen bir patolojidir. İleri teknoloji, fiziksel tembelliği getirmekte, fiziksel tembellik de bu tür düztaban patolojilerine neden olabilmektedir. Fiziksel olarak aktivitelerin azaltılması, hareket kısıtlanması, rahatsız edici ayakkabı giyme, az hareket etme gibi etkiler, düztaban nedenidir. Erken dönemlerde, çocuklarda bu patolojinin gelişmesi önlenebilir. Çünkü çocuklarda henüz kemikler sertleşmediği için, uzman bir ortopedi doktoru yardımcı olabilir. 6 yaşına kadar bu tedavi daha kolay yapılabilir. İşi akışına bırakarak, çocuklarda düztaban önemsenmediğinde, kas ve iskelet sisteminin esnek süreci kaçırılmış olacaktır. Bu durum ortaya çıktığında ilk 6 ayda veya çocuk 1 yaşına geldiğinde müdahale etmek daha kolaydır.
Çocuklarda ve Yetişkinlerde Düztaban Neden Oluşur?
- Ca kalsiyum eksikliği
- Ayaklarda yaralanma
- Eklem hipermobilite
- Ayakları sıkan ayakkabı giyme
- Hareketsiz yaşam
- Az fiziksel aktivite
Gibi sebepler yüzünden düztaban gelişebilir.
Çocuklarda Düztaban Belirtileri Nelerdir?
- Çocuğun sürekli hareketsiz olması
- Çocuğun yürürken çabuk yorulması
- Çocuğun bacaklarında şişme
- Düşük fiziksel hareketler
- Çocuklarda sık baş ve sırt ağrıları
Düztaban Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?
Düztaban bir şekil bozukluğudur ve teşhis edildiğinde tedavi edilse dahi tüm kusurlar tamamen giderilemez. Çocuk yaşta bu patolojinin saptanması, ilerlemeyi engeller. Bu da yaşam kalitesini iyileştirmek için yararlı olabilir. Tedavide fizyoterapi ve terapötik egzersizler yararlı olur. Doktor, ağrıların giderilmesi için ilaç yazabilir. Bu süreçte ayakları sıkmayacak rahat ayakkabılar giymek gerekir. Mümkünse her gün, çıplak ayakla, düz olmayan zeminde yürüyüş yapmak yararlı olacaktır. Kan dolaşımını iyileştirmek için de ayak masajı önerilmektedir. Ayak tabanı ve parmak tabanlarının bağlı olduğu organlar da bu masaj terapisinden iyi yönde etkilenir. Yürürken, vücut yükünü tabanlara eşit oranda dağıtmak, küçük topuklu ayakkabılar giymek rahat ettirir. Çocuklar için ortopedik tabanlıklar kullanmak uzmanın önerileri doğrultusunda iyileşme sağlar.
Topuk Dikeni Nedir?
55 yaş ve üzeri her 5 kişiden birinde topuk dikeni görülmektedir. Topuk kemiği ile ayak parmaklarını birbirine bağlayan bağ dokusu, yürüyüş yaparken özellikle uzun yürüyüşlerde yük altında kalır. Uzun yürüyüşler, bu dokuda hasara yol açar. Gerilim nedeni ile kemik dokusu aşırı kalsiyum biriktirir. Biriken kalsiyum tuzları zamanla topuk dikeni adı verilen rahatsızlığa yol açar. Bu rahatsızlığa yaşlılık neden olabilir, obezite topuk dikeni nedenlerindendir. Düztaban olanlar, ileri yaşlarda topuk dikeni sorunu ile karşılaşır. Mesleği gereği uzun süre ayakta duranlarda topuk dikeni gelişir. Diyabet hastaları, eklem ve kemik hastalıklarına maruz kalanlarda da topuk dikeni rahatsızlığı ortaya çıkar.