18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkHastalıkCouvade sendromu nedir, neden olur? Belirtileri neler?

Couvade sendromu nedir, neden olur? Belirtileri neler?

Aynı zamanda sempatik gebelik olarak da adlandırılan Couvade sendromu, babanın hamile karısıyla aynı semptom ve davranışlardan bazılarını deneyimlediği bir durumdur. Bunlar çoğunlukla büyük kilo alımı, değişen hormon seviyeleri, sabah bulantısı ve rahatsız uyku düzenini içerir.

İçerikleri

Hamilelik süreci anne adayları için bazen çekilmez olabiliyor. Baş ağrıları, kusmalar, yorgunluk, depresif haller vs. Peki aynı durum baba adayları için de geçerli olabilir mi? Couvade Sendromu ile baba adayları da tıpkı anneler zorluklar yaşayabiliyor.

Evet, yanlış duymadınız baba adaylarının da hamilelik süreci boyunca midesi bulanabilir. Sadece bununla mı sınırlı, elbette hayır. Tıpkı anneler gibi kusma nöbetleri, yorgun uyanma, baş ve sırt ağrısı yaşayabilir baba adayları. Yani Couvade Sendromu baba adayının da hamileymiş gibi hissetmesine neden olur. İlginç olan taraf ise hamileliğin bitmesiyle birlikte bu belirtiler de bitiyor. Gelin Couvade Sendromu’na detaylı bakalım.

Couvade Sendromu’nun Önemli Nedenleri

Couvade Sendromu’nun bir diğer adı empatik hamileliktir. Yani başlıca sebebi baba adayının fazlaca empati kurmasıdır. Bunun yanı sıra baba adayında görülen aşırı stres de bu sendromu desteklemektedir. Yüksek stres ve maddi-manevi anlamdaki kaygı baba adayının hormanlarında değişime sebep olmakta bu da sendromu tetiklemektedir. Couvade Sendromu bir hastalık olarak ele alınmaz. Bu durum her türlü hamilelik döneminde ortaya çıkabileceği gibi özellikle düşük tehlikesi olan hamileliklerde de görünmektedir. Takdir edersiniz düşük tehlikesi yüksek stres kaynağıdır.

Sendrom hamileliğin son döneminde ortaya çıkabileceği gibi sürecin ilk 3 ayında da başlayabilir.

Couvade Sendromu Belirtileri Neler?

Bulantı, karın ağrısı, yeme düzeninde değişiklikler, nefes darlığı, sırt ağrıları hatta aşerme fiziksel belirtiler olarak görülebilir. Bu dönemde baba adayında kilo artışı gözlemlenebilir.

Görülebilecek psikolojik belirtiler ise duygu-durum değişiklikleri, kıskançlık ve anksiyete, depresif haller olarak gözlemlenmiştir.

Couvade Sendromu Alınabilecek Önlemler

Sendromun en önemli sebeplerinden biri stres olduğu için öncelikle bu alana yoğunlaşmak gerekir. Özellikle baba adayındaki stres kaynaklarını ortadan kaldırmak gerekir. Peki ne gibi önlemler alınabilir?

  • Eşinizle kaygılarınızı paylaşın. Böylece erkeğin babalıkla ilgili endişeleri bir nebze de olsa hafifleyecek ve eşine hamilelik sürecinde daha iyi yardımcı olabilecektir.
  • Bebek bakımıyla ilgili araştırmalar yapın. Basılı kitaplardan, internet sitelerinden ve her türlü yayından bebekle ilgili yazıları okuyun. Gerekli görüyorsanız bebek bakımıyla ilgili kurslara gidin. Unutmayın stresi tetikleyen önemli şeylerden biri bilgisizliktir.
  • Eşiniz tüm bunlara rağmen sendromu yenemiyorsa birlikte psikolojik destek almaktan kaçınmayın.

Sendromu gösteren baba adaylarının büyük çoğunluğu bu durumu gizlemektedir. Eğer makalemizde yer alan belirtilerden bir veya birkaçı yaşanıyorsa bu durum mutlaka önce anne adayıyla daha sonra da uzmanlarla paylaşılmalı. Yapılan araştırmalara göre Couvade Sendromu görünme sıklığı % 10 – % 50 arasında değişmektedir.