26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerDünyadaki ölümlerin yüzde 6’sının nedeni fiziksel hareketsizlik

Dünyadaki ölümlerin yüzde 6’sının nedeni fiziksel hareketsizlik

İçerikleri

Trakya Üniversitesi tarafından çevrim içi olarak düzenlenen ‘1. Dünya Ulusal Fiziksel Aktivite E-Sempozyumu’nda’ önemli açıklamalarda bulunan Ergoterapi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hülya Kayıhan, “Fiziksel hareketsizlik dünya genelinde her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Fiziksel hareketsizliğin ise insan sağlığına birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Dünyadaki ölümlerin yüzde 6’sının nedeninin fiziksel hareketsizlikten kaynaklandığı bilinmektedir.” dedi.

Hareketli Yaşam Tarzı Benimsenmeli

Hareketsiz yaşam tarzının hipertansiyondan diyabete kadar birçok hastalığı tetiklediğinin altını çizen Prof. Dr. Hülya Kayıhan, “Hareketsiz yaşam tarzı şeker hastalığının yüzde 27’sinin, meme ve kolon kanserinin yüzde 21-25’inin, iskemik kalp rahatsızlıklarının ise yüzde 30’unun temel nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Fiziksel hareketsizliği engellemek için hareketli bir yaşam tarzının benimsenmesi gerekmektedir.” ifadelerine yer verdi.

En Ucuz İlaç Hareketli Yaşam Tarzı

Günümüzde birçok hastalığın önüne geçilmesinde hareketli ve aktif yaşamın önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Hülya Kayıhan, “İnsanın kendisini ruhsal, bedensel, sosyal, entelektüel ve çevresel olarak iyi hissedip geliştirmesi için fiziksel aktivite olmazsa olmazdır. Fiziksel aktivite aynı zamanda fiziksel ve ruhsal sağlığını korumaktadır. Günümüzde yaygın olarak görülen obezitenin, kalp rahatsızlıklarının, diyabetin, yüksek tansiyonun, bazı kanser türlerinin ve osteoporozun engellenmesinde en etkili ve en ucuz ilaç hareketli yaşam tarzıdır.” diye konuştu.

Fiziksel Aktivite İle Daha Enerjik Yaşam

Fiziksel olarak aktif yaşam süren insanların kendilerini daha canlı, daha enerjik hissettiklerini ifade eden Prof. Dr. Hülya Kayıhan, “Hareketli yaşam tarzına sahip insanlar, kendilerini daha huzurlu ve ruhsal olarak daha dingin hissederler. Hareket kısıtlaması olanlarda da sağlığı koruyarak geliştirmesinin yanı sıra hareketsizliğin neden olduğu rahatsızlıkların gelişimini engellemektedir.” şeklinde konuştu.