Kuru hava, dudakların çatlaması için bir tür kısır döngü oluşturuyor. Dudaklarınız kuruyunca, onları nemlenmesi için yalarsınız. Oysaki tükürük asidiktir ve dudaklarınızı kolayca tahriş eder. Ayrıca dudaklarınızı yalayarak, geçici olarak nemlendirdiğinizde ortamdaki hava kuru ise, bu nem derhal buharlaşır. Buharlaşma sırasında dudaklarınızdan nem çekilir ve dudak çatlaması sorunu daha da artar. Kısır döngü burada ortaya çıkar. Dudaklarınızı ne kadar kuru hissederseniz o kadar yalarsınız, ne kadar yalarsanız, dudaklarınız o kadar çok kurur.
Özetle söylemek gerekirse, bu zincirin kırılması için yapılması gereken ilk iş, dudaklarınızı yalamayı bırakmanızdır.
Dudakları Çatlamasına Sebep Olan Diğer Faktörler
Doktorların çatlamış dudaklar için sıraladıkları başlıca sebepler şunlardır:
- Bu durum prekanseröz ya da tirod hastalığı işareti olabilir (Yaygın rastlanan bir durum değildir)
- Cildiniz bazı dudak ürünlerine karşı alerjik reaksiyon verebilir.
- Dudaklarınız bazı yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon verebilir.
- Dudaklarınız güneş nedeni ile hasar almış olabilir.
- Dudaklarda maya enfeksiyonu yerleşmiş olabilir.
Dudaklarınız sık sık çatlamıyor da sürekli olarak kuru ise, bazı elementlerin eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Eksikliği halinde dudakların kurumasından sorumlu bileşenler şunlardır:
- Demir,
- Çinko,
- Folik asit
- C vitamini
Sağlıklı beslenmek dudaklarınızın kurumasını önleyebilir.
Çatlayan Dudakların Tedavisi
Öncelikle yukarıda da belirtildiği gibi dudaklarınızı yalamaktan vazgeçin. Dudaklarınız sıklıkla çatlıyor ise, gün boyunca içerik bakımından zengin bir merhem ya da dudak kremi sürün. Bu işlemi pek çok kez tekrar edin. Kullanacağınız dudak kremi ya da merhemde özellikle aramanız gereken maddeler şunlardır:
- Petrol jeli
- Seramidler
- Dimetikon
- Karite yağı
Macun kıvamındaki kalın dokulu nemlendiriciler, kuru dudak tedavisi için çok uygundur. Bu ürünler nemi dudaklarda hapseder ve su kaybı olmasını önler. Güzellik uzmanları zaman zaman şekerli bir dudak peelingi yapabileceğinizi de söylüyor. Ama peeling işlemini sıklıkla tekrarlamayın. Ayrıca peeling sonrası, dudaklarınıza kalın macun kıvamında bir nemlendirici sürmeyi de kesinlikle ihmal etmeyin.
Bütün bunların yanı sıra dudaklarınız hassas ve çatlamaya yatkın ise mentol, kafuru, nane, tarçın, aşırı kokulu bileşenler ya da aşırı tatlı bileşenler içeren dudak ürünlerini kullanmayın. Bu bileşikler dudaklarınızı daha fazla tahriş edebilir.
Dudak Bakımı Özellikle Ne Zaman Uygulanmalıdır?
Dermatologlar dudak bakımını gece uyumadan önce yapmanızı öneriyor. Ayrıca uzun süre dışarıda kalacaksanız (özellikle kış ayarında), dışarı çıkmadan önce dudak balsamı ya da merhem kullanmayı ihmal etmeyin.
Eğer rüzgara ve soğuğa maruz kalma ihtimaliniz varsa, ekstra dudak koruyucu ürünler kullanın.
Çatlayan Dudaklar İçin Uygulanabilecek Diğer Dermatolog Uyarıları
Dudaklarınızdaki kurumuş cildi kesinlikle ovalamayın. Dudaklarınızdaki pulları ovalarsanız ya da pulları toplarsanız, daima daha fazla deri soyulması riski ile karşı karşıya kalırsınız. Bunun sonucunda dudaklarınız daha da kötü tahriş olur.
Dudaklarınızda oluşan pulları soymak için nazikçe fırçalayabilirsiniz. Ayrıca yine bu amaçla dudaklarınızı ıslak yumuşak bir bezle dairesel hareketlerle cilalayarak pulları soyabilirsiniz. Uygulama sırasında kesinlikle aşırıya kaçmayın. Daima kendinize nazik davranın. Pulları dudaklarınızdan uzaklaştırma işlemi bittiğinde mutlaka merhem sürün.
Susuz kalırsanız, dudaklarınız daha kolay kurur. Günde en az 8 bardak su içmelisiniz. Ayrıca gece uyurken yatağınızın yanında bir nemlendirici bulundurun. Böylece gece uyandığınızda dudaklarınızda bir gerginlik hissederseniz, dudak çatlaması için hemen önlem alabilirsiniz.