18 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaKadınCilt BakımıDudak kuruluğu neden olur, nasıl geçer?

Dudak kuruluğu neden olur, nasıl geçer?

İçerikleri

Dudak kuruluğu maalesef pek çoğumuzun başına geliyor ve o kadar özen gösterdiğimiz halde tüm görüntümüzü bir anda bozabiliyor. Cildimiz ne kadar güzel görünür olursa olsun, kurumuş ve soyulmuş bir görünüme sahip olan dudakların rahatsız verici oldukları bir gerçek. Bu nedenle dudak kuruluğu nasıl geçer diyenler için bu işin biraz temellerine inmeye karar verdik.

Dudak Kuruluğu Neden Olur?

Dudak kuruluğunun en temel sebepleri arasında kuru bir cilde sahip olmak ve soğuk havada bulunmak yer alıyor. Zira zaten nemlenmekte zorlanan ciltler, bir de soğuk havanın yorucu etkisi ile karşılaştıklarında kendilerini koruyamıyorlar ve bu durum hassas bir yapı olan dudakta kendini göstermeye başlıyor. Mecbur kalmadıkça çok soğuğa çıkmamak ve bunun yanında ağız kısmını atkı gibi şeylerle kapatmak dudakların kurumasına biraz engel olacaktır. Elbette doğru düzgün su içmeyen kişiler de dudak kuruluğu tehdidi altındalar ve bu vakalarda problem doğru miktarda su içmekle kolayca çözülebiliyor.

Eğer dudaklarınızdaki kuruluk tiroid, alerji, solunum yolu hastalıkları yahut mineral, vitamin eksiklikleri gibi etkenlerden kaynaklı değilse, muhtemelen ilk dikkat etmeniz gereken şey gün içerisinde içtiğiniz suyu arttırmak. Böylece en basit dudak kuruluğu sebebini kolayca ortadan kaldırmanız mümkün olabilmektedir.

Dudak Kuruluğu Nasıl Geçer?

İnatla geçmeyen dudak kuruluğuna sahip olanlar ise her sabah ve akşam on beş dakika kadar dudaklarına biraz bal sürebilir, bekleme süresinin ardından nazikçe dudaklarındaki balı silebilirler. Balın içerisinde bulunan maddeler sayesinde kurumanın önüne geçmek, enfeksiyonları arındırmak ve dudakları beslemek mümkün oluyor. Dilerseniz bal sürmeden önce dudaklarınızın üzerini hafifçe bir bez ile ovalayabilir, böylece soyulmuş derilerin dökülmesini sağlayabilirsiniz.

Son dönemlerde ortaya çıkan dudak balsamı ürünlerini kullanmak da dudak kuruluğu için ciddi bir önlem olabilmektedir fakat bu ürünleri gün içerisinde yenilemeniz ve bir kaç defa tekrar sürmeniz gerekiyor. Çünkü dudaklarımızdaki balsam bir süre sonra emiliyor veya dudaklarımızı kullandıkça onu yutarak ortadan kaldırıyoruz.

Yapılan araştırmalar dudaklarını çok yalayan kişilerde, çok tuzlu tüketenlerde, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi zararlı alışkanlıklara sahip olanlarda dudak kuruluğunun çok daha ciddi bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle bu tip şeylerden kaçınmalı ve dudaklarınızın dinlenmesine müsaade etmelisiniz.