25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerDSÖ uyardı! Kızamık salgını yeniden hortladı

DSÖ uyardı! Kızamık salgını yeniden hortladı

İçerikleri

Tıp dünyasının Covid-19 virüsü salgınına son vermek için tedavisini bulmaya odaklandığı neredeyse son bir senede Covid-19 virüsü kadar kolay bir şekilde insandan insana enfekte olabilen bir başka bulaşıcı hastalık olan kızamık yeniden hortladı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada endişe verici ve korkutan bir artış olduğu açıklaması yapıldı. Uzmanlar ülkemiz için henüz bir riskin söz konusu olmadığını ifade ederken, tedbirin elden bırakılmaması gerektiği uyarısında da bulunuyorlar.

Son 23 Yılın En Yüksek Seviyesinde

Dünya insan sağlığını çok ciddi bir şekilde tehdit eden ve ölümle sonuçlanabilen Covid-19 virüsü salgınıyla mücadele ederken, Dünya Sağlık Örgütü’nün ürküten açıklaması şok etkisi yarattı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamada dünya genelinde görülen kızamık vakalarının son 23 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı bilgisine yer verildi.

Geçen Sene 207 Binden Fazla İnsan Öldü

Kızamık salgını nedeniyle geçen sene dünya genelinde 207 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz sene dünya genelinde görülen vaka sayısının ise 870 bin kişi olduğu açıklandı.

Kızamık salgınını asıl körükleyenin Covid-19 virüsü salgını olduğunu ifade eden ve kızamık salgınının Covid-19 virüsünden daha tehlikeli olduğunu önemle vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, hali hazırda 26 ülkede 94 milyon insanın Covid-19 virüsü salgınının neden olduğu krizden dolayı kızamık aşısı yaptıramadığını, Avrupa ülkeleri ile ABD’de Covid-19 virüsü salgını esnasında insanların çocuklarına rutin aşılarını vurdurmak için sağlık merkezlerine gidemediğini ya da gitmekten çekindiklerini ve bununda aşı oranını düşürdüğünü ifade etti.

Ülkemizde Durum Nasıl?

Ülkemizde kızamık salgınına karşı aşılanma oranı yüzde 98 seviyelerine ulaşmış durumda. Dünya ile kıyaslandığı zaman ülkemiz aşılanma oranında çok iyi bir noktada olsa da tedbirin elden bırakılmamasında büyük fayda var.

Dünyadaki tablonun maalesef kötü olduğunu ancak ülkemizin iyi bir noktada bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Ülkemizde aşılanma oranının bu kadar yüksek olmasını yılların getirdiği birikime ve sonradan geliştirilen aşılama sistemine borçluyuz. Bizim asıl korktuğumuz şey, dünyayı etkileyecek bir kızamık salgınının ülkemizi de etkilemesidir.” şeklinde konuştu.