Koronavirüs salgınından sonra dünyayı bekleyen acil sağlık durumunun ne olacağı hakkında bir fikirlerinin olmadığını, ancak bunun geleceğini bildiklerini ifade eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Korku tellalığı yapmıyoruz. Sadece bir eylem çağrısı yapıyoruz. Covid-19 virüsü salgını, dünyanın gördüğü son küresel acil sağlık durumu olmayacak. Bu nedenle de gelecekteki salgınları engelleyebilmek adına yapılacak siyasi ve finansal yatırımların doğru yapılması çok önemli.” dedi.
Bütün Sistemleri Altüst Etti
Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok ülkenin sağlık sisteminin, ekonomisinin altüst olduğuna ve toplumların mücadelede bilinçli davranmadığına değinen Ghebreyesus, “Koronavirüs salgını birçok insanın yaşamını olumsuz etkiledi. Birçok insan geçim kaynağını kaybetti. Öyle ki sağlık sistemleri gelişmiş ve ekonomileri güçlü olan ülkeler dahi salgından dolayı bunaldı. Daha önce dünyanın gördüğü SARS, MERS, H1N1, Ebola ve diğer salgınlara karşı mücadele veren ülkelerin almış olduğu derslerden dolayı koronavirüsle daha etkili mücadele ettiğini görüyoruz. Gelecek nesilleri salgın tehlikelerine karşı koruyabilmek için yapılacak yatırımların doğru yapılması şart.” şeklinde konuştu.
Tedbir Alınmazsa Felaket Olur
Tedbir alınmayan ve beklenerek geçirilen her günün yeni bir hastalığın, iklim değişikliğinin ya da doğal felaketlerin habercisi olduğunu ifade eden Ghebreyesus, “Koronavirüs salgınından sonraki acil sağlık durumunun ne olacağı hakkında bir fikrimiz olmasa da bir gün geleceğinin bilincinde olarak hazırlıklı olmalıyız. dünyayı bekleyen zorluklarla baş edebilmek için gerekli araçlarla bilgi birikimine sahip olmamız gerekiyor. Birlikte dayanışma içerisinde olursak ve uzun vadeli iş birliği yaparsak küresel tehditlerle daha etkili mücadele edebiliriz. 2020 yılı bütün insanlık adına bir uyarı yılı oldu. Koronavirüs salgınıyla mücadelenin maliyeti korkunç oldu. Zor kazanılan bu derslerden çıkarımlarda bulunmalıyız. Böylelikle dünyamızı daha iyi bir şekilde inşa edebiliriz.” ifadelerine yer verdi.
GPMB Koronavirüse Karşı Mücadeleyi Eleştirdi
Dünyanın dört bir etrafına yayıldıktan sonra milyonlarca insanı canından eden, ekonomileri çökerten ve ulusal güvenliği istikrarsız bir hale getiren ölümcül bir salgının gerçekleşme ihtimaline karşı dünyanın hazırlıksız olduğu uyarısını geçen yıl yayınladığı raporda yapan, geçmişte yaşanan küresel sağlık krizlerinde yaşanan panik ve ihmal döngüsünün kırılabilmesi için acil eylem çağrısında bulunan ve koronavirüs salgınına karşı dünyanın verdiği mücadeleyi sert bir dille eleştiren DSÖ ve Dünya Bankası’nın ortak kuruluşu Küresel Hazırlık İzleme Kurulu (GPMB) tarafından yayınlanan raporda, “Dünya, koronavirüs salgınının önüne geçmede başarısız oldu.
Birçok ülkenin lideri, bilime, ispata ve en etkili uygulamaya dayanan ve erken karar verilmesini sağlayan eylemlerde başarısız oldular. Liderlerin bu eksikliğinden dolayı salgınla mücadelede derin ve gittikçe de derinleşen bir güven açığı meydana geldi.” ifadelerine yer verildi.
Rapora dair bir açıklama yapan GPMB eş başkanı Elhadj As Sy, “Koronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede en önemli koşullar şeffaflık ve hesap verilebilirliliktir. Daha iyi sağlık sistemlerinin tess edilebilmesi için hükümet ve topluluk ilişkilerindeki temel unsur güvendir. Ancak tesis edilen güven, verilen taahhütler hükümetler ve liderler tarafından yerine getirilmezse kısa sürede dağılır.” dedi.