28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerDoğum kontrol hapları ciddi astım atakları riskini azaltıyor!

Doğum kontrol hapları ciddi astım atakları riskini azaltıyor!

İçerikleri

İngiliz Toraks Derneği’nin resmi dergisi Thorax’da online olarak yayınlanan uzun süreli büyük bir araştırmaya göre, hormon hapları almak, solunum yolu hastalığı olan üreme çağındaki kadınlarda ciddi astım azaltılabilir.

Ancak gözlemlenen koruyucu etki nispeten küçüktür ve sadece gestajenik hormonal kontraseptifleri kapsamıyor. Kadın cinsiyet hormonlarının, cinsiyetler arasında astım sıklığı ve ciddiyetindeki belirgin farklılıkları kısmen açıkladığını düşünülmektedir. Adet döngüsü sırasında bu hormon seviyelerindeki dalgalanmalar, bazı kadınlarda astım semptomlarının kötüleşmesiyle ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar, farklı hormonal kontraseptif kullanım türlerinin ve dönemlerinin astım şiddeti üzerindeki potansiyel etkisini, kilo ve sigara içiminin sahip olabileceği etkiyi inceledi.

Sonuç:

Herhangi bir kombine hormonal kontraseptiflerin önceki ve halihazırda kullanımı, hiç olmamasına kıyasla daha düşük, ancak nispeten küçük, şiddetli astım krizi riski ile ilişkilendirilmiştir.

1- 2 yıl hormonal kontraseptif kullanımı riski etkilemese de 3- 4 yıl ve daha uzun süreli kullanım, hiç kullanmama ile karşılaştırıldığında daha düşük bir riskle ilişkilendirilmiştir.

Bu sonuçlar, sigara içme durumuna bakılmaksızın doğrulandı.