Öyle ki bunlardan ilki bebeğin odası ve eşyalarının hazırlanması diğeri ise doğumdan sonra annenin eli ayağı olacak doğum çantasının hazırlanmasıdır. Peki, nedir bu doğum çantası içeriği?
Bebeğiniz içinizde büyümeye devam ederken sizden farklı bir ihtiyaç duymaz yani acıktığında ona özel mamalar ve biberonlar gerekmez. Üzerini kirletmesi altını pisletmesi söz konusu değildir. Sizin aracılığınızla bütün ihtiyaçlarını karşılar asıl ihtiyaçlar ise doğumdan sonra ortaya çıkar işte doğum çantası doğumdan sonra hastanede ortaya çıkacak bu ihtiyaçları karşılamak için hazırlanan bir çeşit bebek ilk yardım çantasıdır.
Anne ve Bebeğin İhtiyaçları Nelerdir?
Doğum çantasında neler olmalı incelemek gerekirse, öncelikli olarak yeni doğan bebeğin ihtiyaçlarına bakmak gerekir bunlar;
- Çorap, eldiven, şapka üçlüsü
- Pişik kremi
- Yeni doğanlar için bebek bezi
- Bebek takımı (iki veya daha fazla olabilir)
- Çıt çıtlı badi
- Önden iliklenen bebek tulumu
- Bebek mendili
- Bebek battaniyesi
- Hastaneden çıkış kıyafetidir.
Anne adayının ihtiyaçları için hazırlanması gerekenlerse;
- Pijama takımı(ya da gecelik hangisiyle daha rahat ediyorsanız en az iki takım almalısınız)
- Bol bol iç çamaşırı
- Kullan at hasta pedleri(doğum sonrası olacak kanamalar için oldukça yararlı olacaktır)
- Terlik
- Hırka, yelek veya şal
- Emzirme sutyeni
- Göğüs pedleri ve nemlendirici krem
- Çorap, patik
- Peçete, ıslak mendil, tuvalet kağıdı,havlu peçede
- Hastaneden çıkış için rahat kıyafet
- Hastanede uzun süre kalınacaksa plastik tabak, çatal, bardak
- Fotoğraf makinesi, kamera
- Makyaj çantası gibi diğer kişisel ürünlerdir.
Doğum Çantası Ne zaman Hazır Olmalıdır
Doğum çantasını kendi istek ve alışkanlıklarınıza göre daha farklı şekillendirebilirsiniz ancak alınması gereken temel ürünler yukarıdaki gibidir. Doğum çantası hakkında anne adaylarının merak ettiği konu doğum çantası kaçıncı hafta hazırlanmalı konusudur. Doğum çantası yavaş yavaş zamana yayarak hazırlayabileceğinizi bir çantadır. Ancak hamileliğin 32. haftasına girildiğinde çanta hazır olmalıdır. Çünkü sekiz aydan sonra doğum her an için beklenebilir ve böyle bir durumda panik yaşamamak için doğum çantası sekizinci ayda hazır edilerek çıkış kapısına yakın bir yerde bekletilmelidir.
İhtiyaçları Listelendirerek İşinizi Kolaylaştırın
Doğum çantası ı hazırlarken gerekenleri bir doğum çantası listesi şeklinde sıralamak eksikleri görmek ve aynı şeyleri tekrar almamak açısından oldukça faydalı olacaktır. Zamanla alınacağı gibi toplu bir alışverişte de alınabilen doğum çantası içerikleri hakkında etrafınızda daha önce doğum yapmış kişilerden yardım almakta fayda vardır.
Hastanede Konuk Ağırlamak Hakkında
Doğumdan sonra anneyi ve bebeği ziyarete gelen akraba arkadaşlara ikramda bulunmak için bir organizasyonla anlaşılabileceği gibi özel hastanelerde böyle hizmetler de verilmektedir. Ancak devlet hastanelerinde böyle bir uygulama söz konusu değildir. Doğumdan önce bu tarz planlamalar düşünüyorsanız konuyla ilgili araştırma yapmanız doğum çantası listenize farklı ürünler eklemenize sebep olabilir.
Tek Bir Doğum Çantası Hazırlayın
Doğum çantası doğum valizi olarak da bilinmektedir. Doğum çantasının tek bir çanta olması bütün ihtiyaçların elinizin altında olması açısından oldukça önemlidir. İki farklı çanta hazırlamak doğuma giderken panikle birinin evde bırakılmasına sebep olabilmekte ve doğumdan sonra eksikliklere yol açabilmekte, gerekli ürünlerin hangi çanta olduğunun bilinmemesi de çeşitli karışıklıklara sebep olduğundan ötürü büyükçe bir çanta hazırlamak faydalı olacaktır. Doğum çantası listesinde aldığınız ürünlerin üzeri çizerek listeden çıkarmanız aynı ürünün tekrar alınmasının önüne geçerek sizi ekstra bir masraftan kurtaracaktır. Doğum çantası özellikle ilk kez doğum yapan annelerin dikkat ettiği ve tecrübesiz olduğu bir konudur bu yüzden iyi araştırma yaparak hazırlamak şarttır.