3 Kasım 2024 Pazar
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukDiyabetli çocuğun psikolojisi nasıldır? Depresyona yol açar mı?

Diyabetli çocuğun psikolojisi nasıldır? Depresyona yol açar mı?

İçerikleri

Çok sayıda çalışmaya göre, tip 1 diabetes mellitus hastası-şeker hastası çocuklarda depresyon belirtileri sağlıklı çocuklardan 2 kat daha sık görülür. Kız çocuklar da bundan daha çok etkileniyor. Olumsuz duygular, istenen şeker seviyesini korumanın zorlaşmasına, hastaneye daha sık gitmeye ve istenmeyen komplikasyonların gelişmesine yol açıyor.

Çocukta diabetes mellitus tanısı tüm aileyi önemli ölçüde etkiler. Hastalık hakkında bilgi sahibi olan tüm aile, bir dereceye kadar, çocukla beraber sıkıntı yaşarlar. Hastalığı önemsememek, hastalığı ciddiye almamak, çocukta diyabetin gelişmesini serbest bırakmak demektir. Bu da çocuğun gerekli olan diyeti yapması için motivasyonu baltalar.

Diyabet Çocuğun Psikolojisi Nasıl Etkiler?

Tip 1 diabetes mellitus uzun zamandır normal endokrinolojik hastalığın ötesine geçmiştir. Başlangıcı ve seyri, çocuğun bireysel özellikleri, duygusal durumu, hedefleri ve motivasyonel tutumlarıyla yakından ilişkilidir. Bir yandan, birçok sosyal ve psikolojik faktör, tedavinin kalitesini ve çocukluk çağında diabetes mellitus’un metabolik telafi derecesini doğrudan etkiler.

Öte yandan, bir çocuğun ve ailesinin hayatına giren bir hastalık olarak tüm bireylere sorumluluklar yükler. Hastalık eğer Tip1 diyabet ise, çocuk ömrü boyunca insülin enjeksiyonu almak zorundadır. Bu durum, tüm aile bireylerinin psikolojisini bozar. Çocukla yeterince ilgilenilmezse de depresyonu tetikler. Depresyon, çocukta daha fazla sıkıntı yaratır. Psikolojik sıkıntılar, fizyolojik sıkıntıları tetikler.

Çocuklarda Diyabet Depresyona Yol Açabilir

Diyabet kısıtlamaları genellikle çocuğun ruh sağlığında dengesizliklere neden olur. Mesela, duygudurum bozuklukları, anksiyete bozuklukları, davranış problemleri ve psikoaktif maddelerin kullanımı ile ilişkili bozukluklar dahil olmak üzere duygusal bozukluklar geliştirme riski yüksek olur. Çoğu psikolojik bozukluk, diyet, günlük insülin uygulaması, glisemik düzeylerin invaziv izlenmesi, aktivite sınırlaması, diyabetin kronik komplikasyonlarının gelişimi ve sık hastaneye yatışlar gibi tıbbi önerileri takip etme ihtiyacından kaynaklanmaktadır.

Çocuklarda diyabet geliştiyse, çocuğun depresyona girmemesi için, aile desteğinin verilmesi gerekir. Bu da ailenin eğitilmesi ile sağlanabilir. Aile bireyler, şeker hastası çocuklarına nasıl yaklaşacakları konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Pandemi döneminde, hasta çocuklara daha fazla dikkat etmek gereklidir. Onların beslenmesi ve kişisel temizliği konusunda pandemi sürecince daha fazla dikkatli olmak gerekiyor.