19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkDiş SağlığıDiş hastalıkları kalp rahatsızlıkları riskini 3 kat artırıyor!

Diş hastalıkları kalp rahatsızlıkları riskini 3 kat artırıyor!

İçerikleri

İnsanlar, sağlıklı dişlere ve diş etlerine estetik görünüm için önem vermektedirler. Ancak dişlerin düzenli fırçalanarak, diş ipi kullanılarak vb. yöntemlerle ağız ve diş bakımı yapılması kalp rahatsızlıklarından bakteriyel zatürre rahatsızlıklarına ve felce kadar birçok hastalığa karşı ciddi bir koruma sağlıyor. Ağız sağlığının vücut sağlığını doğrudan etkilediğine ve bunun unutulmaması gerektiğine değinen Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dr. Eda Özdere, “Dişler günde iki defa fırçalanarak, diş ipi kullanılarak, doktor kontrollerini aksatılmayarak ve sağlıklı beslenerek ağız ve diş sağlığı etkili bir şekilde korunabilir. Bu basit ve etkili alışkanlıkları herkesin edinmesi ve ömür boyu sürdürmesi sağlıklı yaşam için çok önemlidir.” dedi.

Ağızdaki Bakterilerin Çoğu Zararsız

Ağızdaki bakterilerin çoğunun zararsız olduğunu belirten Dr. Eda Özdere, “Sindirim ve solunum sistemimizin giriş noktası ağzımızdır. Bu nedenle ağızdan vücuda giren bakteriler hastalıklara neden olabilir. Ağız hijyenine dikkat etmeyen kişilerde ise bu bakterilerden dolayı diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıkları gibi genel sağlığı da olumsuz etkileyen çok ciddi ağız enfeksiyonları görülür. Ağız hijyenini olumsuz etkileyen bir diğer durum ise kullanılan bazı ilaçların tükürük akışını bozmasıdır. Tükürük, ağza giren yiyecekleri yıkadığı gibi ağızdaki bakterilerin ürettiği asitleri nötralize ederek mikroplara karşı koruma sağlar.” ifadelerine yer verdi.

Kalp Hastalıklarında Risk 3 Kat Artıyor

Ağız içerisindeki bakterilerin ve diş etinin iltihaplanmasının kronik hastalıklara neden olabileceğini ifade eden Dr. Özdere, “Kalpte görülen endokardit adlı enfeksiyona genellikle ağızdan vücuda giren bakterilerin ya da diğer mikropların kan dolaşımı sayesinde kalbin belirli bölgelerine ulaşması neden olur. Bu konu üzerine yapılan araştırmalar gösteriyor ki diş ve diş eti iltihapları (periodontal) olan kişilerde kalp rahatsızlıklarına yakalanma riski 3 kat artırıyor.” diye konuştu.

Hamileler Ağız Sağlığına Dikkat Etmeli

Diş ve diş eti hijyenine dikkat edilmemesi sonucunda bozulan ağız sağlığının sadece kardiyovasküler rahatsızlıklara değil, bakteriyel zatürre ve felç gibi hayati tehlike doğurabilecek rahatsızlıklara da neden olduğunu kaydeden Dr. Özdere, “Hamileler ağız ve diş sağlığına çok dikkat etmeli.

ABD’de de bulunan Kuzey Carolina Üniversitesi tarafından beş yıl boyunca yapılan araştırmanın neticesinde periodontal rahatsızlığı olan hamilelerde erken doğum ve düşük riskinin 7 kat arttığı görüldü. Şeker hastalığı olanlarda ise diş eti çekilmesine (Periodontitis) daha sık rastlandığı gibi daha şiddetli oluyor. Ayrıca diş eti rahatsızlıkları kan şekerinin kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Bu nedenle şeker hastalığını rahatlıkla kontrol altına almak için ağız ve diş sağlığına çok önem verilmelidir. Diyabetin kontrol altına alınamaması diş eti rahatsızlıklarına zemin hazırlarken, şeker hastalığı olanlarda ise diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilmemesi kan şekerinin kontrol altına alınmasını zorlaştırır.” şeklinde konuştu.

Ağız Sağlığının Korunmasında 5 Temel Alışkanlık

Ağız ve diş sağlığının korunması için edinilmesi gereken 5 temel alışkanlığı ise Dr. Özdere şöyle sıraladı;

 

  • Dişler günlük iki defa fırçalanmalıdır.
  • Dişlerin arasına giren gıdalar ağız kokusuna neden olduğu gibi diş etini tahrik ederek diş eti hastalıklarına zemin hazırlar. Bunu engellemek için diş ipi kullanımı ihmal edilmemelidir.
  • Dişlerde ve diş etinde oluşabilecek muhtemel hastalıkların önüne zamanında geçebilmek için düzenli aralıklarla diş hekimine gidilmelidir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye çok dikkat edilmelidir. ,
  • Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durulmalıdır.