Genel veya bölgesel diş eksiklerinin tedavisinde en güncel yaklaşım dental (diş) implant uygulamalarıdır. Uzman doktorlar tarafından yapılan operasyonlar sonrasında iyileşme dönemini takiben protezler yapılarak hastaların oral rehabilitasyonları tamamlanmaktadır
Diş İmplantı Nedir?
Diş implantı, kemik içine cerrahi bir işlem ile yerleştirilen ve kemiğe sıkıca tutunarak yapay bir diş kökü görevini üstlenen, silindir şeklinde, üzerinde yivleri bulunan , titanyum-aluminyum-vanadyum yada titanyum-zirkonyum alaşımından özel olarak belirli boy ve çaplarda üretilen biyomateryallerdir.
Diş İmplantı Nasıl Yapılır?
Her vaka için en uygun implant, yapılan oral ve radyolojik incelemeler sonucu tespit edilir. Tedavi süresi her vaka için farklılık göstermekle birlikte ilk seansta cerrahi işlem ve geçici protezler planlanır. Çoğu vakada ikinci bir seansa ihtiyaç duyulur. Hastanın daimi protezlerine kavuşması üst çenede 2-3 ay, alt çenede ise 1-2 ay süreyi bulmaktadır.
Bu bekleme süreleri yeni jenerasyon implantlarda 1 ay süreye kadar düşmektedir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, beslenmesi, ilgili bölgedeki kemik kalitesi veya kemik grefti gibi biyomateryallerin uygulanıp uygulanmamasına göre değişkenlik gösterebilmektedir. 60-70 yaşlarındaki bir hasta ile 20-30 yaşlarındaki bir hastanın dokularının iyileşme kabiliyeti farklı olacağı için tedavi süresi de farklılık gösterecektir.
Unutulmamalıdır ki diş implantları dişsiz alanlardaki çene kemiklerinde yeterli kemik olması halinde uygulanabilmektedir. Yeterli kemik yok ise bazı cerrahi işlemler uygulanarak kemik oluşturulmaya çalışılır. Çenedeki dişsiz alanların kemik durumunun implant açısından uygun olup olmadığı panaromik röntgen, dental tomografi ve ağız içi muayene ile değerlendirilir.
Diş Çekildikten Sonra Hemen İmplant Yapılır Mı?
Hastaların en çok merak ettiği konulardan bir tanesi diş çekildikten sonra yerine hemen implant yapılabilmesi konusudur.
Diş çekimini takiben implant uygulanması mümkün olup belirli koşullarda yapılabilmektedir. Bu koşulların sizin için uygun olup olmadığına uzman karar verir. Genellikle travmatik bir çekim yapılmamışsa veya çekilen diş kavitesi kemik dokusu açısından fiziksel olarak uygunsa, çekilen diş ve çevre dokuları enfeksiyon açısından riskli değilse hemen implant yapılabilir. Aksi durumlarda diş çekiminin yapıldığı alanın kemikle dolması için iyileşmesi beklenmelidir.
Dental İmplant Tedavisi Kimlere Yapılamaz?
Kontrol altına alınamayan diyabet, yoğun kan sulandırıcı kullanan ve bu kan sulandırıcıların kesilmesi durumunda hayati tehlike yaşayabilecek hastalar, baş-boyun bölgesinden radyoterapi alan hastalar, ileri derecede osteoporoz tedavisi gören hastalar hariç tüm erişkinlere dental implant tedavisi yapılabilmektedir.