26 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerCovid-19 virüsünün ortaya çıkış tarihi 2019 Eylül olduğu tespit edildi!

Covid-19 virüsünün ortaya çıkış tarihi 2019 Eylül olduğu tespit edildi!

İtalya’da yapılan bir araştırmada 2019 yılının Eylül ayından 2020 yılının Mart ayına kadar kanser taramalarında kullanılmak üzere 959 kişiden alınan kan örnekleri üzerinde inceleme yapıldı. Bu incelemeler neticesinde kan örneklerinin yüzde 11.6’sında Covid-19 virüsü antikorları olduğunun belirlendiği bildirildi.

İçerikleri

Dünya genelinde etkili olan ve gerek hükümetlerin, gerekse de Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) öncelik vererek mücadele ettiği Covid-19 virüsü salgını ile ilgili yapılan yeni bir araştırmadan elde edilen bulgular açıklandı.

Milano Kanser Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma Covid-19 virüsü salgınının başlangıç tarihi olan 2020 Ocak ayından çok daha evvel başladığını ortaya çıkardı.

Milano ve Torino’da bulunan Yüksek Sağlık Enstitüsü tarafından atık sular üzerine gerçekleştirilen bir araştırmada, Covid-19 virüsünün İtalya’da ortaya çıkış tarihinin 2019 yılının Eylül ayının başlarının olduğu belirlendi.

Fransız Le Point tarafından yapılan haberin içeriğinde de Milano Kanser Enstitüsü ve Siena Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bir araştırmada, Eylül 2019 ile Mart 2020 tarihleri arasında akciğer kanser taraması yaptıranlardan alınan kan numuneleri üzerinde yapılan incelemede hastaların kanında Covid-19 virüsü antikorlarına rastlandığına dair bilgiye yer verildi.

Akciğer kanser taraması yaptıran 959 hastadan alınan kan numunelerini inceleyen bilim adamları, Eylül ayı içerisinde alınan kan numunelerinin bir kısmında Covid-19 virüsü antikorlarına rastladı. 959 hastadan yüzde 11.6’sının Covid-19 virüsüne karşı vücutlarının antikor geliştirdiği ve bu hastaların yüzde 14’ünün 2019 Eylül ayı içerisinde alınan kan numunelerinin sahipleri olduğu bildirildi.

Bu hastaların önemli bir kısmının ülkenin kuzey kesiminde bulunan Lombardiya bölgesinde yaşadığı açıklandı.

Salgının Tarihini Değiştirebilir

Kanser Enstitüsü’nde bilim direktörü olarak görev yapan Giovanni Apolone, araştırma neticesinde elde edilen bulguların salgının ortaya çıkış tarihini değiştirebileceğini ifade etti. Geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde de Fransa’da bulunan bir hastane tarafından yapılan açıklamada, Covid-19 virüsü enfekte olan ilk vakaların Avrupa’da resmi olarak açıklanmasından yaklaşık bir ay evvel Covid-19 virüsü enfekte olan bir vakanın hastanelerinde tedavi edildiği bildirilmişti.

İtalya’da Son Durum Ne?

Covid-19 virüsü salgınından en fazla etkilenen Avrupa ülkeleri arasında yer alan İtalya’da dün açıklanan rakamlara göre son 24 saat içerisinde 546 kişi Covid-19 virüsü enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetti. Bu son rakamla birlikte İtalya’da hayatını kaybedenlerin sayısı 45 bin 229 kişiye yükseldi.

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre son 24 saat içerisinde 33 bin 979 kişiye Covid-19 virüsü enfekte olduğu tespit edildi. İtalya’da salgının görüldüğü günden bu tarafa toplamda 1 milyon 178 bin 529 kişiye Covid-19 virüsü enfekte oldu.

Ülkede şu anda aktif 712 bin 490 Covid-19 vakası bulunuyor. 3 bin 442 vaka ise yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyor.

Salgın Tedbirleri İki Kentte Protesto Edildi

Ülkede görülen salgının ikinci dalgasıyla mücadele için alınan tedbirler kapsamında ilk dalgada olduğu gibi topyekun kapanmaya gidilmedi. Bunun yerine üç aşamalı risk ve buna uygun bir tedbir stratejisi doğrultusunda alınan kararlarla salgınla mücadele etmeyi hedefleyen İtalyan hükümeti, vaka sayısının artmasından dolayı Toskana ve Campania bölgelerinin bugünden itibaren geçerli olmak üzere kırmızı kategoriye alınması kararını aldı. Bu kararla birlikte ülkede kırmızı kategoriye alınan bölge sayısı 7’ye yükselmiş oldu.

Emilia-Romagna, Friuli Venezia Giulia ve Marche risk seviyesinin turuncu renkle ifade edilen orta-yüksek kategoriye yükseltildiği bildirildi. Böylelikle turuncu renkte risk seviyesinde olan bölge sayısı 9’a yükselmiş oldu. Ülkede 5 bölge ise sarı renkte olan orta-riskli kategoride bulunuyor.

Kırmızı ve turuncu kategoriye alınan bölgelerde sağlık, iş ve acil durumlar haricinde şehirler ve bölgeler arasında seyahat etmek yasak olduğu gibi restoran, bar ve kafeler ise müşterilerine sadece paket servis yapabiliyor. Sarı kategoride bulunan risk bölgelerinde ise gece sokağa çıkma yasağı uygulanmasının yanı sıra restoran, bar ve kafelerin saat 18.00’e kadar hizmet etmesine müsaade ediliyor.

Ülkenin başkenti Roma’nın merkezinde bulunan Venedik Meydanı’nda toplanan 300 civarında kişi, hükümet tarafından Covid-19 virüsüyle mücadele etmek için alınan tedbirleri protesto etmek istese de izinsiz düzenlenen bu protesto gösterisine emniyet güçleri tarafından müdahale edildi. İtalyan basınında yer alan haberlere göre izinsiz düzenlenen protesto gösterisini sürdürmek için ısrar eden bazı göstericileri emniyet güçleri gözaltına aldı.

Ülkenin kuzeyinde bulunan Torino şehrindeki Castello meydanında da hükümet tarafından alınan Covid-19 tedbirlerini protesto etmek amacıyla protesto gösterisi düzenlendi. Bu gösteriler esnasında maskesini takmayan 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.