16 Nisan 2024 Salı
Ana SayfaHaberlerCovid-19 virüsünden koruyan maskelerdeki elastik bantlar egzamaya neden olabilir

Covid-19 virüsünden koruyan maskelerdeki elastik bantlar egzamaya neden olabilir

ABD bilim adamları tarafından yapılan açıklamada Covid-19 virüsüne karşı çok ciddi bir koruma sağlayan yüz maskelerinin özellikle cildi hassas olan ve çeşitli etkenlere karşı alerjileri bulunan insanlarda egzamaya neden olabileceği yönünde uyarı yapılması dikkatleri maskelerin üzerine çekti. Bu uyarıdan sonra açıklamalarda bulunan uzmanlar ise cilt hastalıklarından korunmak için pamuk bazlı ve içeriğinde boya bulunmayan yüz maskelerinin kullanılmasını öneriyor.

İçerikleri

ABD’nin Ohio eyaletindeki Cinninnati Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapmakta olan bilim adamları tarafından yapılan araştırma neticesinde yüz maskelerindeki elastik bantların egzamaya yol açabileceği sonucuna varıldı.

Yüzünde birden bire kızarıklıklar belirdiği için hastaneye müracaat eden ve çeşitli cilt alerjik rahatsızlıkları bulunan 60 yaşındaki bir hastaya ilk aşamada uygulanan tedaviden bir sonuç alamayan doktorlar, hastanın yüzünde aniden beliren kızarıklıkların yüz maskesinden kaynaklandığını tespit etti. Hastaya problemin yüz maskesinden kaynaklandığı belirlenmeden evvel normal anti-alerji ilacı olan prednizon tedavisi uygulansa da bu ilaçtan bir fayda görmeyen hasta, şikayetlerinin devam etmesi üzerine yeniden hastaneye müracaat etti.

Pamuk Bazlı ve Boya İçermeyen Maskelerle Tedbir Alınmalı

Araştırmanın ortak yazarları arasında yer alan alerji uzmanı Dr. Kristin Schmidlin, “Hastanın yüzündeki kızarıklıkların maskenin elastik bantlarının denk geldiği bölgelerde olduğunun farkına vardık. Bunun üzerine prednizonu azaltarak kızarıklık iyileşene kadar topikal steroid ve immünosupresan almasını önerdik. Bunlar haricinde elastik olmayan, boya içermeyen ve pamuk bazlı maskeler kullanması gerektiğini ifade ettik. Hasta, bir hafta boyunca kızarıklık oluşan bölgedeki iyileşmenin sürdüğünü söyledi.” dedi.

Bu araştırma neticesinde elde edilen bulgular, yıllık Alerji, Astım ve İmmünoloji toplantısına da sunuldu.

Mikro Sürtünmeyle Cilde Zarar Veriyor

Bu çalışmanın, sağlık personeli içerisinde artan egzama vakalarını gün ışığına çıkaran İngiltere’deki bir araştırmanın hemen peşine yapılması dikkat çekti. 3 katlı cerrahi maskeler ile N95 maskelerininde aralarında olduğu birçok maskenin keçe benzeri dokunmamış malzemeler kullanılarak üretildiği araştırmacılar tarafından dile getirildi. Uzmanlar ise bu tür malzemelerden üretilen maskelerin ciltte mikro sürtünme hasarına yol açtığından özellikle hassas ciltlerde bir takım alerjik rahatsızlıklara neden olabileceğini ifade ediyorlar.