28 Mart 2024 Perşembe
Ana SayfaHaberlerCovid-19 virüsü KOAH hastalarını 5 kat daha fazla etkiliyor

Covid-19 virüsü KOAH hastalarını 5 kat daha fazla etkiliyor

İçerikleri

Covid-19 virüsü enfekte olan kişilerde enfeksiyonun ağır seyretme halinin KOAH hastalarında 5 kat daha fazla olduğunu kaydeden Prof. Dr. Sinan Erginel, KOAH rahatsızlığı bulunanların sosyal mesafeye, el hijyenine ve maskeyi burun ve ağız bölgelerini tam kapatacak şekilde takarak Covid-19 virüsünden korunmaya daha dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

18 Kasım Dünya KOAH Günü münasebetiyle önemli açıklamalarda bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sinan Erginel, “Covid-19 virüsünün kronik hastalara olumsuz etkisi daha fazla olmaktadır. Kronik bir rahatsızlık olan KOAH ise bir akciğer hastalığıdır. Bu nedenle akciğerlere olumsuz etkisi bir hayli fazla olan ve akciğerlerde hasar bırakabilen Covid-19 virüsüne karşı korunmada KOAH hastalarının çok daha fazla dikkatli olması gerekiyor.” dedi.

KOAH Hastalarındaki Etkisi 5 Kat Daha Fazla

Kronik hastalığı bulunanlar ile kronik hastalara bakım hizmeti vermekte olan sağlık merkezlerini Covid-19 virüsü salgınının olumsuz etkilediğine değinen Prof. Dr. Erginel, “KOAH hastalarına, Covid-19 virüsünün daha fazla enfekte olduğu yönünde bir durum söz konusu değil. Ancak KOAH hastalarının Covid-19 virüsünün neden olduğu enfeksiyonu ağır geçirme riskinin diğer vakalara göre 5 kat daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle sosyal mesafe, el hijyeni ve maskenin ağız ve burun bölgelerini tam kapatacak şekilde takılması ve bu yolla virüse karşı etkin bir korunma sağlanması KOAH hastaları için çok önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

İnfluenza Aşılarını Vurdursunlar

KOAH rahatsızlığı olanların başta senelik influenza aşıları olmak üzere uygun aşıları vurdurmaları gerektiğinin önemine değinen Prof. Dr. Erginel, “Hafif geçirilen Covid-19 virüsü enfeksiyonunda KOAH rahatsızlığı bulunuyorsa olağan KOAH protokolleri mutlaka uygulanmalıdır. Orta ya da daha kötü seyreden Covid-19 virüsü enfeksiyonlarında ise oksijen tedavisi gereksinimine çok dikkat edilmeli, normal KOAH hastalarına kıyasla daha sık ve doğru bir şekilde takibi yapılmalıdır. Toplum olarak bütün kronik hastalar önemsenmeli ve sağlıklarının riske atılmaması için belirlenen bütün kurallara uyulmalıdır. 18 Kasım Dünya KOAH Günü’nü milat kabul ederek Covid-19 riskinin en asgariye indirilmesi için mücadele edilmelidir.” diye konuştu.