Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu 50 genetik merkezi kapsayan araştırmacıları ile Covid–19‘u ağır geçiren hastalar üzerine çalışmalar yaptı. Kronik hastalığı olmayıp yoğun bakımda tedavi görenlerin genetik yapısı araştırıldı. Bu araştırmaya göre, virüse karşı koyan ‘’tip I interferon’’ adlı protein grubunun üretilmediği saptandı.
Bilim insanlarının yaptıkları çalışma ile covid–19‘u ağır geçirecek veya asemptomatik şekilde atlatacak olanların genlerine bakmak yeterli. Çalışma sonuçları, Science dergisinde tüm dünyaya duyuruldu.
Virüs 50 Yaş Altındakiler İçin Ağır Seyredebiliyor
Yüzlerce hastane ve 50 genetik merkezi ile yürütülen araştırmada Amerika, Asya, Avustralya, Orta Doğu ve Avrupa’dan birçok bilim adamı yer aldı. Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu adı verilen bu kurulda Türkiye’den de isimler var. Türkiye Bilimler Akademisi ( TÜBA) üyesi Prof. Dr. Tayfun Özçelik çok uluslu bu araştırmanın yönetim kurulu üyeliğini yapıyor. Klinisyenler arasında ise Prof. Dr. Kadriye Kart Yaşar, Prof. Dr. Nevin Hatipoğlu, Dr. Sevtap Şenoğlu var.
Tayfun Özçelik açıklamasında, virüs 50 yaş altındakiler için ağır seyredebiliyor. 65 yaş ve üzerindekiler için daha tehlikeli olabildiğinden nedeni araştırılmak istendi. 28 ülkeden 50 genetik merkezi ve 150 civarında hastane birleşerek Covid İnsan Genetiği Konsorsiyumu oluşturuldu. Virüse yakalanmış insanların genleri incelenerek, araştırılmaya başlandığını ifade etti.
Hastalığı Ağır Geçiren Hastalarda Tip I İnterferon Proteini Yok
Covid-19’u ağır geçiren hastalarda ‘’Tip I İnterferon’’ proteinin olmadığı ortaya çıktı. Böylece hastalığı ağır geçirmelerindeki genetik şifre çözülmüş oldu. Araştırma verilerine göre hastaların yüzde 4’ünde doğuştan gelen genetik mutasyonların etkili olduğu, yüzde 10’undan fazlasında ise bağışıklık sisteminin hastayı hedeflediği tespit edildi.
Kronik hastalığı olmayıp virüsü ağır geçiren kişilerde, 17 proteinden biri olan tip I interferon’un eksikliğinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Buna göre erkek hasta kaybı kadınlara göre daha fazla.
650 Koronavirüs Hastasının Kan Örnekleri Genetik İncelemeye Alındı
Prof. Dr. Tayfun Özçelik’in açıklamalarına göre virüs insanları farklı şekillerde etkiliyor. Kimi insanda belirtiler olmadan kısa sürede atlatıyor, kimisi ise kısa sürede hayatını kaybediyor. Konsorsiyum,2020 yılının şubat ayında yüzde 14’ü kaybedilmiş 650 koronavirüs hastasının kan örneklerini incelemeye aldı. Gruplara ayrılan bu hastaların genlerinde tip I interferon protein üretimine rastlanmadı.