Pandemi süreciyle birlikte çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde hem doğal gebeliğin, hem de kısırlık (İnfertilite) tedavilerinin Covid-19 virüsünün neden olduğu endişelerden dolayı duraksamaya neden olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bakırcıoğlu, “Tedavi sürecinde yaşanması muhtemel enfeksiyon haricinde virüsün uzun ve kısa vadede ne gibi etkiler doğuracağının bilinmemesi insanları endişeye sevk etmektedir. Pandemi sürecinde virüsün erkeklerde ve kadınlarda doğurganlık ve üreme organlarına etkisinin ne olduğunun anlaşılması için çalışmalara hız verildi. Bu çalışmalar halen hız kesmeden sürmektedir. Şu ana kadar ki araştırmalarda Covid-19 virüsü enfekte olan bazı erkeklerin testislerinde ağrı şikayetinin olduğu belirlendi. Covid-19 virüsünün hücre içerisine girdiği ve bazı reseptörlerin belirlenmesi erkeklerde testisi etkileme ihtimalini ortaya koymuştur.” ifadelerine yer verdi.
Sitokin Fırtınasına Yol Açıyor
Uluslararası çalışma ve makaleleri derleyen ve sonuçları ile ilgili görüşleri hakkında bir takım bilgileri paylaşan Doç. Dr. Bakırcıoğlu, “Dünyadaki farklı ülkelerde ve farklı gruplar üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar halen sürmekte ve biz, bu araştırmalardan elde edilen sonuçları yakından takip etmekteyiz. Covid-19 virüsünün erkek üreme sistemine etkileri hakkında hem çocuk sahibi olmak için sorun yaşayan, hem de çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin endişelerine son verecek ve kafasındaki soruları yanıtlayacak araştırmalar halen sürmektedir.
Erkek üreme sağlığı ile ilgili Covid-19 virüsü enfekte olan erkeklerde gerçekleştirilen araştırmalardan bir takım sonuçlara ulaşıldı. Testosteron hormonundan dolayı Covid-19 virüsünün erkeklerde en çok sitokin fırtınasına neden olduğu belirlendi.” diye konuştu.
Erkekler Enfeksiyonu Ağır Geçiriyor
Covid-19 virüsünün erkekleri daha fazla etkilediğini ve erkeklerin enfeksiyonu daha ağır geçirdiğini kaydeden Doç. Dr. Bakırcıoğlu, “Testosteron hormonundan dolayı Covid-19 virüsünün erkeklerde daha çok sitokin fırtınasına neden olduğu ve erkeklerin enfeksiyonu daha ağır geçirdiği düşünülmektedir. Erkeklerde virüsün ağır geçirilmesindeki bir diğer hipotez ise ACE2/TMPRSS2 reseptörlerinin erkeklerde kadınlara kıyasla daha çok olması ve androjen yani hormon yüksekliğinin bu duruma neden olmasıdır. Ayrıca yaşı ilerlemiş erkeklerde damar, kalp ve akciğer rahatsızlıkları gibi kronik rahatsızlıkların yanı sıra sigara ve alkol kullanımı da kadınlara kıyasla erkeklerde çok yüksek olduğundan virüs, erkeklerde ölüme daha fazla neden olmaktadır.” şeklinde konuştu.
Testosteron Seviyesi Enfeksiyon Sürecine Etki Ediyor
Doç. Dr. Emre Bakırcıoğlu tarafından ele alınan araştırmalardan birinde İtalya Floransa Üniversitesi Careggi Hastanesi’nde yoğun bakımda tedavi süreci devam eden 31 erkek üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, sağlık durumu ağır seyreden erkeklerle sağlık durumu iyiye giden vakalar karşılaştırılmış, sağlık durumu ağırlaşan ve enfeksiyon süreci ölümle sonuçlanan vakalarda testosteron seviyelerinin sağlık durumu düzelen erkeklerden çok ciddi oranda düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İtalya’da prostat kanserinden dolayı tedavi gören ve testosteron düşürücü ilaçlar alan 4 bin 532 hasta ile bu ilaçları almayan aynı kanser rahatsızlığına yakalanan erkekler üzerinde yapılan araştırma neticesinde testosteron düşürücü ilaç alan erkeklerin virüsten çok ciddi seviyede daha az etkilendikleri tespit edildi.
Virüse Karşı Tek Silah Aşı
Erkeklerde sperm üretimini üstlenen genlerin araştırılmasıyla ilgili çalışmada beraber görev yaptığımız Miami Üniversitesi Androloji Bölüm Başkanı Dr. Ranjith Ramasamy’nin Covid-19 virüsü aşılarının spermler üzerinde ne tür etki oluşturduğunun araştırılması için çalışma başlattığını ifade eden Doç. Dr. Bakırcıoğlu, “Aşıların sperm üzerinde ne tür etki oluşturduğuna dair elimizde henüz bir veri bulunmuyor. Ancak enfeksiyonun ağır seyrettiği erkeklerde testislerin etkilendiğini tespit ettik. Bundan dolayı da Covid-19 virüsünün neden olabileceği riski almaktansa, aşıların uygulanarak virüse karşı koruma sağlanması elimizdeki tek silah. Ayrıca Amerika ve Avrupa Üreme Sağlığı Dernekleri de aşının, virüs ve etkilerinden korunmak için en etkili yol olduğunu bizzat açıkladı.” değerlendirmesini yaptı.
Enfeksiyondan 3 Ay Sonra Bebek Planlaması Yapılmalı
Kapsamı daha geniş ve net neticelerin elde edilmesi için çalışmaların halen sürdüğünü söyleyen Doç. Dr. Bakırcıoğlu, “Covid-19 virüsü gibi belli bir hastalığın tedavisi için alınan ilaçlarında spermleri etkileyebileceğinin unutulmaması gerekiyor.
Bebek isteyen ve bunun için tedavi gören çiftler, Covid-19 virüsünden korunmak için alınması gereken tedbirleri kesinlikle ihmal etmemelidir. Ateşli, orta seviyede ya da ağır semptomlarla enfeksiyon sürecini geçiren vakaların çocuk sahibi olmaya yönelik tedaviye başlamak için en az 3 ay beklemeleri daha sağlıklıdır.” dedi.