24 Nisan 2024 Çarşamba
Ana SayfaHaberlerCovid-19 enfeksiyonu geçirenler 6 aydan önce aşı olabilir mi?

Covid-19 enfeksiyonu geçirenler 6 aydan önce aşı olabilir mi?

İçerikleri

Covid-19 virüsü salgınıyla mücadele etmek için belirlenen aşı gruplarının ardından son olarak 18 yaş üstü gençlerin aşılanmaya başlanmasıyla birlikte Covid-19 enfeksiyonu geçirdiğinden dolayı Covid-19 aşısı olmak için 6 ay beklemek zorunda kalanlar, Covid-19 aşısını daha erken olup olamayacağını sorgulamaya başladı. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirenlerin 6 aydan evvel aşı olmalarına bilimsel olarak gerek duyulmadığını ifade etti.

Sonbahara Kadar Toplumsal Bağışıklık Hedefleniyor

Covid-19 virüsü salgınıyla etkili bir şekilde mücadele edebilmek için Covid-19 aşı uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından büyük bir hızla yürütülüyor. 18 yaş ve üstündeki vatandaşların Covid-19 virüsü aşı uygulamalarına ülke genelinde başlanırken, Covid-19 virüsü aşısı olmaya gidemeyenlere ise Sağlık Bakanlığı personeli tarafından yerinde aşı uygulaması ile aşıları yapılıyor. Sağlık Bakanlığı, sonbahar mevsimine kadar toplumsal bağışıklığın kazanılmasını hedefliyor.

Bilimsel Olarak Aşı Olmalarına Gerek Yok

Covid-19 virüsü aşı uygulamaları belirlenen gruplar ve 18 yaş üstü vatandaşların aşılanmaya başlamasıyla birlikte büyük bir hızla sürüyor. Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirdiği için aşı olmayı 6 ay beklemek zorunda kalanların ise aşılarını 6 aydan evvel olup olamayacağı sorusu bugünlerde gündemi meşgul ediyor.

Gündemi meşgul eden bu soruyla ilgili görüşlerini ifade eden Hacettepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, Covid-19 virüsü enfekte olduğundan dolayı enfeksiyon sürecini geçirenlerin 6 aydan evvel Covid-19 virüsü aşısı olmalarına bilimsel olarak gerek olmadığı değerlendirmesini yaptı.

6 Aydan Daha Fazla Koruyabilir

Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirenlerin tıbbi olarak aşı olmalarına gerek olmadığına değinen Prof. Dr. Ünal, “Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirenlerin aşı olmaları için 6 ay dahi kesin bir süre değil. Çünkü Covid-19 virüsü enfeksiyonu esnasında vücutta oluşan antikorların 6 aydan daha uzun bir süre virüse karşı koruma olasılığının oldukça yüksek olduğu söylenebilir. Covid-19 virüsü enfeksiyonu geçirenlerin aşılanması bugünlerde gündeme gelse de 6 aydan evvel aşı olmalarına bilimsel olarak gereksinim yoktur. Hatta 6 ayın ardından dahi aşı yapılıp yapılmaması gerektiğiyle ilgili tartışmalar halen sürüyor.” dedi.

Enfeksiyonu Geçiren Sağlık Personeli 1 Ay Sonra Aşı Olabiliyor

Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu’na göre de Covid-19 virüsünün enfekte olduğu vakalarda antikorlar tarafından sağlanan koruyuculuk bir süre daha sürmektedir. Covid-19 virüsü enfekte olan sağlık personeline ise virüs enfekte olma oranı en yüksek grup olduğundan dolayı enfeksiyonu geçirdikten 1 ay sonra; Covid-19 virüsü enfekte olan diğer risk gruplarına ise enfeksiyonu geçirdikten 6 ay sonra Covid-19 virüsü aşısı uygulanabilir.

Aşılamada Grup Sıralaması Nasıl Yapıldı?

Sağlık Bakanlığı tarafından aşılamada grup sıralaması yapılırken, Covid-19 virüsü enfeksiyonunu geçirme, enfeksiyon sürecini ağır geçirme ve bulaştırma risklerinin yanı sıra enfeksiyonun toplumsal yaşamın işleyişi üzerindeki etkileri dikkate alındı.