19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaHaberlerCovid-19 Delta varyantı belirtileri neler, daha bulaşıcı mı?

Covid-19 Delta varyantı belirtileri neler, daha bulaşıcı mı?

İçerikleri

İlk olarak Hindistan’da görüldükten sonra dünyaya yayılan Delta varyantının ülkemizde de tespit edildiği yetkililer tarafından açıklandı. 23 Haziran tarihinde bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 16 ilimizde Covid-19 virüsünün enfekte olduğu 134 vakada Delta varyantına rastladığını ifade etmişti.

İstanbul’da Yoğun Görüldü

Delta varyantının illerdeki dağılımının giderek artmaya başladığını ifade eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Delta varyantına yoğunluklu ve ağırlıklı olarak İstanbul ilimizde rastlandı. Şu ana kadar 134 kişiye Delta varyantının enfekte oldu. Bu vakaların 82’si İstanbul ilimizde yaşamaktadır. Delta varyantına Van’da 8 vakada, Düzce’de 18 vakada, İzmir’de 3 vakada, Ankara’da 4 vakada ve diğer illerimizde birer ikişer vakada olmak üzere toplamda 16 ilimizde rastlandı. Şu an itibariyle ülkemizde çok ciddi bir oranda olmasa da her geçen gün Delta varyantının enfekte olduğu vaka sayısının artmasından endişe etmekteyiz.” dedi.

Delta Varyantı 65’ten Fazla Ülkede Görüldü

Covid-19 virüsünün mutasyona uğrayan hali olan Delta varyantına ilk olarak Ekim ayı içerisinde Hindistan’da rastlandı. Tüm İnfluenza Verilerinin Paylaşımı Küresel İnsiyatifi (GISAID) tarafından yapılan açıklamada, Delta varyantı bugüne kadar 65’i aşkın ülkede tespit edildi.

Covid-19 virüsüyle mücadele etmek için geliştirilen bazı aşıların Delta varyantına karşı etkili olduğu ve ciddi oranda koruma sağladığı bildirildi. BioNTech tarafından yapılan açıklamada, Pfizer ile ortak geliştirilen Covid-19 virüsü aşısının Delta varyantına karşı yüksek oranda koruma sağladığını açıkladı. Delta varyantına ilk rastlanan ülke olan Hindistan’da da Mayıs ortasında görülen pik noktasından sonra hem vaka sayısında, hem de can kaybında çok ciddi gerileme var. Vaka sayısının Mayıs ayının ortasında günlük 400 bini geçtiği ülkede, bugünlerde günlük vaka sayısı 55 binin altında seyrediyor. Hastanede yatarak tedavi gören vaka sayısı da normal seviyelere yaklaştı.

Delta Varyantı Nedir?

Delta varyantına ilk olarak Hindistan’da rastlandığı için bu varyanta Hint varyantı da denilmektedir. Virüslerin devamlı mutasyona uğraması ise uzmanlar tarafından doğal olarak karşılanmaktadır. Virüsler mutasyona uğradıkça görülen yeni varyantların önemli bir kısmı sağlığı ciddi şekilde tehdit etmese de bazı varyantlar ise daha bulaşıcı olabildiği gibi bazı durumlarda da daha öldürücü olabilmektedir.

İngiltere’de bilim adamları tarafından yapılan açıklamada, B.1.617.2 olarak bilinmekte olan Delta varyantının, kış mevsiminde vaka sayısının hızla artmasının nedeni olduğu ve ilk defa İngiltere’nin doğusundaki Kent bölgesinde rastlanan Alpha varyantından çok daha hızlı yayıldığı ifade edildi.

Delta Varyantı Vaka Sayısı Kaç?

Birleşik Krallık tarafından bu hafta açıklanan veriler incelendiği zaman B.1.617.2 varyantı olarak bilinen Delta varyantının enfekte olduğu vaka sayısının 76 bini aştığı görülüyor. Bu rakam ise geçen haftaki verilerle kıyaslandığı zaman yüzde 79’luk bir artış olduğunu göstermektedir.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu tarafından 21 Haziran tarihinde yayımlanan son veriler ise bir süreden beri tanı konulan yeni vakaların tamamına yakınına Delta varyantının enfekte olduğunu göstermektedir. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan yetkililer ise Covid-19 virüsü enfekte olduğuna dair tanı konan vakaların hepsine değil, belli örneklerle varyant incelemesi yapıldığından dolayı özellikle bir varyanta yaygın rastlanan bölgelerdeki sonuçların belli bir varyanta işaret edebileceğine yönelik uyarıda bulundular.

Belirtileri Covid-19 Virüsünden Farklı mı?

Birleşik Krallık tarafından gerçekleştirilen bir araştırmadan elde edilen veriler, Delta varyantının daha evvel Covid-19 virüsü enfekte olan vakalarda rastlanan belirtilerden farklı belirtiler gösterebildiğine işaret ediyor. Delta varyantında görülen belirtilerin soğuk algınlığıyla benzerlik gösterdiği uzmanlar tarafından ifade ediliyor.

‘Zoe Covid Belirtileri’ adı verilen araştırmanın başındaki isim Prof. Tim Spector, “Delta varyantının enfekte olduğu vakalarda en fazla boğaz ağrısı, baş ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtilere rastlanmaktadır. Delta varyantının enfekte olduğu genç vakalar, soğuk algınlığını çok ağır geçiriyormuş gibi hissetmektedirler.” dedi.

Ancak vakalar, kendilerini çok ağır hasta hissetmeseler dahi virüsü etraflarına bulaştırabilmekteler. Bundan dolayı da Delta varyantının belirtilerini kendilerinde gözlemleyenlerin hiç vakit kaybetmeden Covid-19 testi yaptırması isteniyor.

İngiltere Sağlık Hizmetleri’nin daha evvel yaptığı açıklamada, Covid-19 virüsünün enfekte olduğuna dair en önemli belirtilerin ateş, öksürük, tat ve koku kaybı olduğu ifade edilmişti.

Covid-19 virüsünde görülen belirtilerle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Spector, “Ekibim tarafından dağıtılan formları dolduran binlerce Covid-19 vakasının bu formlarda yaptığı bildirimler incelendiği zaman bu belirtilere eskiye kıyasla çok daha az rastlandığı görülmektedir. Bir tür mevsimsel soğuk algınlığına yakalandığını düşünen insanlar, başkalarıyla temas halinde olmayı sürdürmektedir. Bu nedenle de virüsü en az altı kişiye daha bulaştırabilmektedirler. Vaka sayısının hızla artmasında bu durumun önemli bir rolü olduğunu düşünmekteyiz.” ifadelerine yer verdi.

Delta Varyantı İngiltere’yi Neden Endişelendiriyor?

Bu hafta içinde önemli açıklamalarda bulunan ve Delta varyantının bulaşıcılığının yüzde 40 daha fazla olduğunu ifade eden İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, “Bu varyantla ilgili elde edilen ilk bulgular incelendiği zaman iki doz aşının bu varyantla etkili bir şekilde mücadele ettiğini göstermektedir.” dedi.

21 Haziran tarihinde mevcutta uygulanan kısıtlamaları hedefleyen İngiltere hükümeti, bu tarihten itibaren tam normalleşme dönemine geçmeyi hedefliyor.

Öte yandan İngiltere hükümeti yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalarda ise Delta varyantının ülkede hızla yayılmasının büyük endişeye mahal verdiği belirtilerek 21 Haziran tarihinde hedeflenen tam normalleşme sürecinin 19 Temmuz tarihine ertelendiği ifade edildi.

İngiltere’de son zamanlarda artan vaka sayılarındaki artış halen sürüyor. Bunun yanı sıra can kaybı ve hastaneye yatarak tedavi gören vaka sayısında belirgin bir artış gözlenmiyor.

Son 28 günde Covid-19 virüsü testi pozitif çıkan yaşamını yitirenlerin yedi günlük ortalaması yaklaşık 10 civarındadır. Hastanede yatarak tedavi gören vaka sayısının ise 1000 civarında olduğu bildirildi.

Delta Varyantı Daha Rahat Bulaşıyor

Son zamanlardaki veriler incelendiği zaman Delta varyantının B.1.1.7 olarak bilinen Kent varyantından daha kolay enfekte olduğunu gösteriyor. Hatta Delta varyantının enfekte olma oranının Alpha varyantıyla kıyaslandığı zaman yüzde 30 ile yüzde 100 aralığında daha fazla olduğu belirlendi. Sağlık Bakanı Hancock tarafından da Delta varyantının bulaş oranının yüzde 40 daha fazla olduğu açıklanmıştı. Uzmanlar ise İngiltere’deki vaka sayısının hızla artmasını virüsten daha fazla insan davranışlarına bağlıyor. Buna gerekçe olarak da virüsten en fazla etkilenen bölgelerin bazılarında evden çalışma oranının çok düşük olduğu gösteriliyor.

Kısıtlamaların Gevşetilmesinin Etkisi Ne Oldu?

Delta varyantının neden olduğu korku ve endişeye rağmen İngiltere’nin büyük kesiminde 17 Mayıs tarihinde kısıtlamaların gevşetilmesi sürdü. Ancak 21 Haziran tarihinde tam normalleşmeye geçmeyi hedefleyen hükümet, tam normalleşme sürecini 1 ay erteledi. Buna gerekçe olarak da Delta varyantının neden olduğu endişelerden dolayı ülkede yeni bir dalga ile karşılaşılmaması gösterildi.

Ayrıca İngiltere 18 yaş üstü nüfus için aşı randevuları vermeye başladı. Aşı programının daha da hızlanması için kamu sağlığı yetkilileri tarafından yürütülen çalışmalar aralıksız sürüyor.

Delta varyantının görüldüğü bölgelerde İngiltere hükümeti, özel kısıtlayıcı tedbirlere başvurarak virüsün ülke geneline yayılmasının önüne geçmeyi hedefliyor. Bazı bölgelere giriş çıkışlar ise asgari düzeye indirildi. Yine hükümet yetkilileri tarafından sosyal mesafenin korunması ve zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması için çağrı yapılmaktadır.