25 Nisan 2024 Perşembe
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuklarda dengeli beslenme yoluyla kalp hastalıkları nasıl önlenir?

Çocuklarda dengeli beslenme yoluyla kalp hastalıkları nasıl önlenir?

İçerikleri

Kardiyovasküler (kalp hastalıkları), genelde yetişkinlik çağında fark edilir. Ancak bireylerde kalp hastalığının çoğu zaman çocukluk çağında başlayabilir. Çocukluk çağında genelde fark edilmeyen kalp hastalığının çocuklarınızda görülme ihtimalini azaltmak için, onların beslenme alışkanlıklarını değiştirmeniz gerekir. Ayrıca, çocuklarınızı kalp hastalığını tetikleyen fastfood, kızartma ve enerji içecekleri gibi sağlıksız gıdalardan uzak tutmaya özen göstermelisiniz. Dengeli beslenme ile çocuklarda kalp sağlığını korumaya dair ipuçları için makalemizi okumaya devam edin.

1- Çocuğunuzun Tükettiği Tuz Miktarını En Aza İndirin

Çocukluk çağında başlayan sağlıksız beslenme alışkanlıklarının, ileri yaşlarda devam etme ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle çocuğunuzun tükettiği tuz miktarını minimumda tutmaya çalışın. Çünkü tuz; yüksek tansiyon, felç ve kalp hastalığına sebep olabilir. Çocuklarda günlük tüketilen tuz miktarı farklı yaş grupları için aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • 0 – 12 aylık bebekler, her gün en fazla 1 gram tuz tüketmelidir.
  • 1 – 3 yaş arası çocuklar, her gün en fazla 2 gram tuz tüketmelidir.
  • 4 – 6 yaş arası çocuklar, her gün en fazla 3 gram tuz tüketmelidir.
  • 7 – 10 yaş arası çocuklar, her gün en fazla 5 gram tuz tüketmelidir.
  • 11 yaş ve üstü çocuklar ise, her gün en fazla 6 gram tuz tüketmelidir.

2- Abur Cubur Yiyeceklerden Uzak Tutun

Çocuklarınıza, abur cubur yiyecekleri çok sık tüketmenin sağlık açısından çok zararlı olduğunu öğretin. Cips, şeker ve asitli yiyecekler gibi abur cuburlar genelde herhangi bir besin değeri olmayan ürünlerdir. Ayrıca abur cubur yiyeceklerde kalp sağlığı için sakıncalı olan tuz, şeker ve zararlı yağlar fazlasıyla bulunur.

3- Zararlı Yağ Miktarını Azaltın

Kalp sağlığı için zararlı yağlar, doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bu tür yağlar çocuğunuzun lipo proteinini veya kötü kolesterol seviyesini yükseltir. Bu, ilerleyen yaşlarda kalp komplikasyonlarına neden olabilir. İşlenmiş kek ve kurabiyeler, kızartılmış gıdalar ve şeker ürünleri gibi yiyeceklerde zararlı yağlar vardır.

4- Omega-3 Yağ Asitleri Açısından Zengin Yiyecekler İle Besleyin

Yapılan araştırmalarda Omega-3’ün kalp sağlığını koruduğu, kalp krizi ve kan pıhtılaşması ihtimalini azalttığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle çocuklarınızın Omega-3 yağ asitleri içeren sardalye, somon, soya fasulyesi, keten tohumu, ceviz, Brüksel lahanası, karnabahar ve kış kabağını bolca tüketmelerini sağlayın.

5- Çocuğunuza Lif Oranı Yüksek Yiyecekler Verin

Lif; tahıllarda, meyvelerde ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Güçlü bir vücut için oldukça faydalı olan Lif, aynı zamanda kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak çocuklarınızı kalp hastalıklarına karşı da korumaya yardımcı olur. Bu yüzden çocuklarınızın lif oranı yüksek gıdaları bol miktarda tüketmesi için çaba sarf etmelisiniz.

6- Obeziteye Karşı Çocuğunuzun Tükettiği Şeker ve Yağ Miktarını Azaltın

Obezite kalıtsal veya zararlı gıda tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Obez olmak, çocuğunuzun kalp hastalığı ve felç geçirme ihtimali için tetikleyici unsurdur. Çocuğunuzun ideal kilosunu korumak için çok fazla şeker ve yağ içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Çikolata, tatlılar, gazlı içecekler, dondurma, bisküvi, gevrekler, burger gibi fast food ve ilave şeker içeren diğer işlenmiş yiyecekler, doymuş yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler arasındadır.