19 Nisan 2024 Cuma
Ana SayfaSağlıkAnne / ÇocukÇocuğun okul başarısında beslenme etkili! Hangi besinler hafızayı güçlendirir?

Çocuğun okul başarısında beslenme etkili! Hangi besinler hafızayı güçlendirir?

İçerikleri

Çocukların başarılı ve verimli bir eğitim hayatı geçirmesi, güçlü bir hafızaya sahip olması ve konsantre olmada güçlük çekmemesi için demir, çinko, iyot, B12 vitamini, folik asit, omega 3 yağ asitleri bakımından zengin besinlerle beslenmesi gerekir. Beslenme alışkanlığıyla okul performansı arasında yakın bir ilişki olduğunun her daim bilincinde olunması çok önemlidir.

Verimli Bir Eğitim Hayatı İçin Kaliteli Hayat

Çocukların verimli ve başarılı bir eğitim hayatı geçirmesinde ve güçlü bir hafızaya sahip olmasında en etkili faktör diyet kalitesidir. Ne var ki çocukların beslenme alışkanlığı üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, çocukların günlük enerji ihtiyacının yüzde 40’ını bisküvi, çikolata, gofret, gazlı ve şekerli içecekler vb. hiçbir besleyiciliği olmayan abur cuburlardan karşıladığını gösteriyor.

Oysa çocukların sınıfta uyuyakalmaması ve derse daha rahat ve uzun konsantre olması için sebze, tahıl, süt ürünleri, meyve, balık ve et gibi protein bakımından zengin içerikli besinlerle beslenmesi ve enerji kaynağı kuruyemişleri tüketmeyi ihmal etmemesi gerekiyor.

Obezite Hafife Alınmamalı

International Journal of Obesity dergisi tarafından yayımlanan güncel bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre okul çağında olan obez çocuklarda dikkat, hafıza, algılama, düşünce, farkındalık, bilinç ve dil seviyelerinde oldukça etkili olan korteksler çok incedir. Ayrıca beyaz madde bütünlüğü ile hafızanın merkezi sayılan hipokampüsün hacminin çok az olduğu gözlenmiştir. Tüm bunlar ise obez çocukların dikkat, bellek ve karar verme yetisini oldukça düşürüyor. Bundan dolayı evde ve okulda sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuklara kazandırılarak obezitenin önüne çocukluk çağında geçilmesi verimli ve başarılı bir eğitim hayatı için olmazsa olmazdır.

Çocuklar Kahvaltı Yapmadan Okula Gitmemeli

Çocuğun eğitim hayatının verimli olmasında en etkin faktörlerden biride kahvaltıdır. Bu nedenle çocuklar kesinlikle kahvaltı yaparak okula gitmelidir. Ayrıca kahvaltıda her gün aynı şeylerin yenmesi doğru değildir. Çocuklar bir gün kahvaltıda peynirli tost, bir avuç ceviz, domates, salatalık, bol yeşillik ve taze sıkılmış meyve suyu tüketmişse, ertesi gün ise bol yeşillik, tahin-pekmez, zeytin ve menemen tüketmelidir. Başka bir gün ise krep ile birlikte süt ve bal ile kahvaltısını yaparak okula gidebilir.

Yeterince İyot Alınmalı

Besinlerden yeterli iyot alınmadığı takdirde çocukların sinir sistemi gelişimi, yapısı ve fonksiyonu bu durumdan olumsuz etkilenir. Çocuk yeterli düzeyde iyot almazsa mental fonksiyonları bozulduğu gibi guatr ve hipotroidizm gibi rahatsızlıklar gelişebilir. İyotlu tuz ile deniz ürünlerinin içeriğinde bol miktarda iyot olsa da yağsız hindi eti, süt ve yumurtanın içeriğinde de bol miktarda iyot bulunmaktadır. Çocuklar yeterince iyot almak için haftada iki defa balık yemeli ve günlük bir bardak sütü kesinlikle içmelidirler.

Çinko Eksik Olmamalı

Okul çağındaki çocukların çinko ihtiyacı ihmale gelmez. Yeterli çinko alamayan çocukların sinir sistemindeki yapısal bozukluğa bağlı olarak nöron geçişlerinde oluşan sorun nedeniyle bilişsel gelişim, aktivite, dikkat ve nöropsikolojik davranış motor gelişiminde negatif etkiler görülür. İçeriğinde zengin oranda çinko barındıran besinler ise deniz ürünleri, yoğurt, yumurta, hindi eti, tavuk eti, kırmızı et, ceviz, yer fıstığı, peynir ve bulgurdur.

Bilişsel Performans Yükseltilmeli

Bilişsel performansın yükseltilmesinde nörolojik ve psikolojik sağlığa etki ederek dopamin, norepinefrin ve seratonin sentezinin salgılanmasında önemi büyük olan folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin alınması çok önemlidir. Karnabahar, lahana, tam buğday ekmeği, ıspanak, kuru fasulye, mercimek ve ceviz folik asit bakımından çok zengindir. İçeriğinde bol miktarda B12 vitamini olan besinler ise tavuk eti, kırmızı et, yumurta, balık ve hindi etidir. Kırmızı et, kuru baklagiller, kuru meyveler, havuç, patates ve yeşil yapraklı sebzelerin içeriğinde de B6 vitamini bol miktarda bulunmaktadır.

Beyin Gelişimi İçin Omega 3

Beynin sağlıklı gelişmesinde omega 3 yağ asitleri bakımından zengin besinlerle beslenmek olmazsa olmazdır. Omega 3 yağ asitlerini içeriğinde bol miktarda barındıran balık türleri somon, sardalye, ringa ve uskumrudur. Omega 3 yağ asitlerinin bol miktarda bulunduğu bitkisel besinler ise keten tohumu ve cevizdir.

Sağlıklı Beslenme Çantaları

Çocuklar, okulda öğlen yemeği yiyorlarsa menülerinde ne olduğu kesinlikle bilinmelidir. Öğlen yemeğinde sebze ve çorba yemişse, akşam yemeğinde içeriğinde bol miktarda protein olan et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yoğurt vb. besinler yemelidir. Çocuklara öğlen okulda yemek çıkmıyorsa sağlıklı ve çocuğun severek yediği besinlerle fazla aşırıya kaçmadan beslenme çantası hazırlanmalıdır.

Çocukların aynı besinleri çok sık aralıklarla tüketmemesine özen gösterilmelidir. Mesela sandviç seven çocuklar her gün yumurtalı sandviç yemektense, peynirli, köfteli ya da tavuklu gibi çeşitlerle hazırlanan sandviçler yemelidir.

Demir İçerikli Besinler Kuvvetli Hafıza

Bilimsel araştırmalardan elde edilen bulgular, kandaki hemoglobin konsantrasyonları ile hafıza ve verimli bir eğitim arasında özellikle demir eksikliği anemisi olan çocuklarda önemli ilişkiler olduğunu kanıtlıyor. Vücudun daha fazla değerlendirdiği demir mineralleri açısından zengin olan hayvansal besinler ise hindi eti, yumurta, yağsız kırmızı et ve tavuk etidir. Ayrıca içeriğinde bolca demir minerali bulundursa da vücudun bu minerallerden daha az yararlandığı bitkisel besinler ise pekmez, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fıstık, fındık, kuru baklagiller ve susamdır. Bu yüzden okul çağındaki çocukların bir öğününün menüsünde kesinlikle kırmızı et, tavuk, hindi eti kesinlikle olmalıdır. Badem, fındık, pekmez ve kuru kayısı gibi besinlerin ise vücuttaki demir emilimini artırdığı bilinmektedir.