18 Eylül 2024 Çarşamba
Ana SayfaSağlıkHastalık BelirtileriÇinko eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Çinko deposu besinler neler?

Çinko eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Çinko deposu besinler neler?

İçerikleri

Vücut sağlığının korunmasında her vitamine gereksinim duyulur. Bu vitaminlerin arasında çinko, en önemlileri arasında yer almaktadır. Çünkü bağışıklık sisteminin ihtiyaç duyduğu her şey çinkonun içeriğinde mevcuttur. Günlük yaşam içerisinde tükettiğimiz besinlerden yeterli oranda çinko alamazsak vücut sağlığımız ciddi şekilde bozulacağı gibi yaşam kalitemizde de ciddi düşüş olur.

Vücudun direnç kaynaklarından olan çinko, bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz vitaminler arasındadır. Vücutta 2-3 gr aralığında olan çinko, böbreklerde, kaslarda, gözlerde ve karaciğerde bulunmaktadır. Sağlıklı bir vücut için her insan yeterli düzeyde çinko almayı ihmal etmemelidir.

Çinko Eksikliğini Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Uygulanan diyet programının sağlıklı ve dengeli olması için yeterince çinko içermesi şarttır. İçeriğinde bol miktarda çinko barındıran hayvansal besinler ise kümes hayvanları, kırmızı et ve süttür.

İçeriğinde bol miktarda çinko barındıran gıdalar ise istiridye, mezgit, et, yumurta, tam tahıl, karides, zencefil kökü, yulaf, yer fıstığı, brezilya fıstığı, sığır eti, geyik eti, kuzu eti, badem, susam, çiğ kabak çekirdeği, dana karaciğeri, deniz sebze, fesleğen, kekik, yeşil bezelye, yaz kabağı, ıspanak, kuşkonmaz, pazı, hardal yeşillikleri, lahana yeşillikleri, brokoli, maya, yoğurt, miso ve akçaağaç şurubudur.

Hamilelik esnasında risklerin daha iyi idrak edilmesi için ebeveynlerin ya da ilgili aile bireylerinin genetik testi ve gebelik esnasında fetüsün moleküler testi olan prenatal tanı kesinlikle yapılmalıdır.

Günlük 25 mg’dan fazla çinko almamaya dikkat edilmelidir. Çünkü vücutta fazla çinko olursa ilave sağlık sorunlarına ve vücutta bir takım anormalliklere neden olabilir.

Çinko Eksikliği Hangi Sağlık Problemlerine Yol Açar?

  • Cansız ve soluk saçlara sahip olursunuz. Ayrıca saçlarınız dökülmeye başlar.
  • Vücutta yeterli çinko olmazsa üreme hormonlarının düzeni bozulur.
  • Vücudun günlük çinko ihtiyacı karşılanmazsa tırnaklar yavaş uzadığı gibi kırılmalara karşı direnci olmaz.
  • Mat ve soluk bir cilde sahip olursunuz. Teninizin rengi rahatlıkla fark edeceğiniz kadar açılır. Bir takım cilt rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Tat alma duyusu bozulduğundan dolayı yenilen hiçbir şeyden tat alınmaz.
  • Karaciğer ve böbrekler fonksiyon kaybına uğrar ve gün içerisinde yorgunluk hissi olur.
  • Yeterli seviyede çalışmayan pankreas nedeniyle şeker metabolizması düzgün çalışmaz.
  • Yaralar çok geç iyileştiği gibi vücutta sürekli ödem oluşur.
  • Günlük yaşamda aşırı stres, çinko kaybı için tek başına yeterli nedendir. Aşırı streste fazla idrara çıkardığından dolayı çinko kaybı fazlalaşır. Bu da çinko kaybının katlanmasına neden olur.
  • Çinko kaybı neticesinde prostatta büyüme ile eklem ve kalça ağrıları gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

İçeriğinde Çinko Olan Gıdalar

Kuzu eti, ıspanak, mantar, kabak çekirdeği, susam, hindi eti, yoğurt, kahvaltılık yulaf, kuzu ciğeri, bezelye, göğüs tavuk eti, kuru fasulye, siyah çikolata, süt, badem, kabak, domates, enginar, muz, kaju, yumurta, yer fıstığı, kuşkonmaz, peynir, karides ve sığır eti içeriğinde bol miktarda çinko barındırdığından dolayı tüketmeyi ihmal etmemek gerekir.

Çinko eksikliği hangi hastalıklara yol açar? Çinko deposu besinler neler?