Ana SayfaKadınCilt BakımıCildi hızlı yaşlandıran 12 sinsi besin!

Cildi hızlı yaşlandıran 12 sinsi besin!

Yaşlanmanın önüne geçmek mümkün değil ama geciktirmek mümkün. Çoğu kozmetik ürünler yaşlanmayı önleyen vaatler sunsalar da bilinçli ve doğru beslenmek kadar etkili değildirler. Beslenmenin bu denli önemli olduğu noktada ‘’cildi hızlı yaşlandıran 12 sinsi besin’’ başlıklı içeriğimizi kaçırmayın. İşte ayrıntılar.

İçerikleri

Cildi hızlı yaşlandıran besinler hazımsızlığa neden olur. Gün için şişkinlik ve gaz gibi şikâyetlerle rahatsız eder. Bu besinlerin hayatımızdan çıkarılması zor olsa da kısıtlanması gerekir. Erken yaşlanma dışında sindirim sistemini de etkileyerek, sağlık sorunlarına yol açar. Sindirim sistemi, besinlerin parçalanıp, bağırsaklarda sağlıklı tutunmasına yardımcı olan trilyonlarca mikroba ev sahipliği yapar. Kimse bu ev sahibini kızdırmak istemez. O zaman hangi besinlere tüketirken kısıtlama getirmeliyiz?

İşte Cildi Hızlı Yaşlandıran 12 Sinsi Besin:

Mikrodalga Yemekleri

Sodyum açısından yüksek besinler dondurulmuş öğünlerdir. Fazla sodyum alımı yüzde yaşlanma belirtileri gösterir ve su tutulmasına yol açar. Sodyuma maruz kalmamak için olabildiğince mikrodalga yemeklerinden uzak durulması gerekir.

Patates Cipsi

Patates cipsini yemek her ne kadar keyif verse de en sağlıksız besindir. Trans yağ asitleri açısından zengin olan cipsler, bitkisel yağlarla yapılsalar bile bağışıklık fonksiyonlarına zarar verir. Hücre solunumunu bozarak hızlı yaşlanmaya neden olur.

Enerji İçecekleri

Şeker bakımından zengin olan enerji içecekleri cilt yaşlanması ve diş çürüklerine neden olur. İçeriğinde yüksek sodyum miktarının olması dişler üzerinde lekelenmelere sebep olur. Su yerine enerji içeceği tüketenlerde dehidrasyon görülür. Bu durum cilt kırışıklığı ve cilt hasarlarına yol açar. Bu içeceklerin yerine detoks suyu önerilir.

Sosisli veya Sucuklu Sandviç

Sucuk ve sosis gibi besinler işlenmiş gıdalardır. Dolayısıyla içeriğinde serbest radikaller bulundurur. DNA oksidasyonunu bozarak kansere kadar giden sağlık sorunlarına yol açabilir. O nedenle işlenmiş gıdalar kısıtlanarak tüketilmelidir.

Yüksek Glisemik İndeksli Karbonhidratlar

Simit, tuzlu kraker, makarna, tahıl ve yulaf ezmesi gibi gıdalar, cildi hızlı yaşlandıran besinler arasındadır. Kilo aldırır ve cildin dokunsa zarar vererek akne oluşumuna neden olur. Bu yüzden glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmelidir.

Şeker

Şeker, vücut sağlığı için zararlıdır. Cilt üzerindeki etkisi ise cilt elastikiyeti ve kolajen miktarının azalmasına yol açar. Cilt derisi zamanla esnek görünümünü kaybeder ve cansızlaşır. Yaşlanmayı geciktirmek için şeker kullanımı sonlandırılmalıdır.

Tuz Oranı Yüksek Gıdalar

Tuz oranı yüksek gıdalar, dehidtasyonu tetikler ve yaşlanma hızını arttırır. Sodyum miktarı fazladır. Bu nedenle ciltte kabarıklık ve vücutta ödem olmasına neden olur. Cilt yorgunluğunun en büyük dostu tuzdur.

Alkol

Alkol kullanan insanlar güçlü bir antioksidan olan A vitamini kaybına rastlanır. Hücre yenilenmesini önlen ve erken yaşlanmaya neden olur.

Patates Kızartması

Patates kızartmasını genç-yaşlı herkes sever. Ancak kızartmalar yoğun sıvı yağ ve yüksek ısıda piştiğinden serbest radikallerin oluşmasına izin verir. Başta bel bölgesi olmak üzere kilo aldırır. Kısıtlı oranda tüketmekte fayda var.

Kömürleşmiş ve Çok Pişmiş Etler

Yanmış ve karartılmış et vücutta iltihaba neden olabilir. Kömürleşmiş, çok pişmiş etler cildi hızlı yaşlandıran besinler grubundadır. Ciltteki kolajen seviyesini düşürür.

Kahve

Kahve idrar sökücü özelliği ile vücuttaki sıvının boşalmasına neden olur. Böylelikle nemsiz kalan cilt kurur ve hassaslaşır. Ne kadar kahve tüketilirse aynı oranda su içilmesi önerilir.

Mısır Şurubu

Mısır şurubu özellikle işlenmiş gıdalar ve atıştırmalıklarda kullanılır. Ülkemizde maalesef baklava gibi tatlı yiyeceklerin içinde bulmak ta mümkündür. Cilt yaşlanması ve kırışmasına neden olur. İçinde yüksek oranda bulunan şeker, kolajen seviyesini düşürür.

Erken Yaşlanmayı Erteleyen Besinler Nelerdir?

Yaşlanmayı durdurmak mümkün değil. Zaman bu konuda herkese aynı davranır. Kadın-erkek fark etmeksizin yaşlanmayı geciktiren formüller aranır. Bunun ilk şartı yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek olacaktır. Peki, erken yaşlanmayı erteleyen besinler nelerdir? İşte bunun yanıtına ulaşmak hiç zor değil.

C vitamini bakımından portakal ve kırmızıbiber tüketilebilir. Havuç A vitamini yüksek olduğundan cilt üzerinde antioksidan etkisini sağlar. Kereviz cildin nem dengesini ayarlayarak, kırışıklığı önler. Somon balığı tüketerek omega-3 yağından yararlanılır. Avokado ise B ve E vitaminlerinin kaynağıdır. Cildi gençleştirir.