19 Mart 2024 Salı
Ana SayfaKadınCilt BakımıCilde iyi gelen doğal sabun çeşitleri ve faydaları

Cilde iyi gelen doğal sabun çeşitleri ve faydaları

İçerikleri

İnsanoğlu temizlenmek amacıyla uzun seneler boyunca kül veya bitki özleri gibi maddeler kullanmış olsa da sabun tarihinin neredeyse insanlık tarihi gibi eski olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın kimi yerlerinde kalıntılar şeklinde yer alan sabunlar ise bunun en iyi ispatı niteliğinde. Artık günlük yaşamımızın vazgeçilmez temizlik ve bakım ürünlerinden biri olan sabunlar, cilt sağlığımızı destekler. Peki, cilde iyi gelen doğal sabun çeşitleri nelerdir? Cildinizi güzelleştirmek, korumak ve daha pürüzsüz yapmak için kullanabileceğiniz sabunlara hep birlikte göz atalım.

İşte Cildinize İyi Gelen Doğal Sabun Çeşitleri

Lavanta Sabunu

Lavanta çiçekleri Temmuz ayında toplanır ve kurutulur. Kuru çiçeklerin içinde bulunan tohumları ayıklanır ve yağ elde edilir. Böylece lavanta sabunu için ilk aşama tamamlanmış olur. Kokusuna doyum olmayan lavanta sabunu, yapısında barındırdığı yağ nedeniyle antiseptik özelliğe sahiptir. Bu yüzden çeşitli cilt rahatsızlıklarına karşı koruma sağlar.

Bıttım Sabunu

Siirt şehrine özgü olan bıttım sabunu, doğal sabun çeşitleri denilince akla gelen ilklerden biridir. Bu sabun, Güney Doğu Anadolu’da yetişme şansı bulunan menengiç meyvesinin yağından yapılır. Yabani fıstık da denilen menengiç meyvesi, henüz aşılama yapılmadan önce sabun için kullanılır. Bıttım sabununun özellikle saç ve cilt kuruluğu için kullanıldığı bilinir.

Defne Sabunu

Çoğunlukla Gaziantep ve Hatay’da üretilen defne sabunu, defne ağaçlarının meyvesinden elde edilen ve ismine garlı denilen yağın, zeytinyağıyla birleşimi sonucu yapılır. Turistler tarafından da büyük ilgi gören defne sabunu, mikrop öldürücü özelliğe sahip olduğu için deri hastalıkları ve akne problemine iyi gelir.

Zeytinyağı Sabunu

Doğal sabun çeşitleri arasında zeytinyağlı sabun da yer alır. 8 bin sene önce keşfedilen ve mucizevi olarak kabul edilen zeytinyağı, pek çok alanda kullanılır. Bunlardan biri de sabun yapımıdır. Bol miktarda E vitamini içeren zeytinyağlı sabun, cildi güzelleştirirken aynı zamanda sağlıklı kalmasına da yardımcı olur.

Keçi Sütü Sabunu

Anne sütüne yakınlığı ile bilinen keçi sütü, sayısız vitamin ve mineralleri yapısında bulundurur. Faydalarıyla isminden sıkça söz ettiren keçi sütü, sabun yapımında da tercih edilir. Bünyesindeki yüksek protein, keçi sütlü sabunun akne ve siyah nokta konusunda başarılı olduğunu gösterir. Bakterileri hızlı bir şekilde öldürmesi ve cilt hücrelerini yenilemesi, keçi sütlü sabunun diğer özellikleridir.

Gül Sabunu

Doğal sabun çeşitleri arasında bulunan gül sabunu, derinlemesine cilt bakımı yapar. Türk hamam kültürünün vazgeçilmezlerinden olan bu sabun, bol köpürmesiyle de öne çıkar. Bununla birlikte gül sabunu, cildi en iyi şekilde nemlendirir ve yumuşatır.